Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Dotyczy naprawy powypadkowej

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD

Domyślnie Dotyczy naprawy powypadkowej

Witam Alfoholików,

niedawno miałem dość nieprzyjemne zdarzenie z udziałem mojej Alfy. Chodzi dokładnie o stłuczkę spowodowaną przez innego kierowcę. Straty nie są duże (do wymiany maska, atrapa i zderzak do lakierowania). Rzeczoznawca z firmy Allianz przeprowadził już oględziny pojazdu i przygotował wycenę naprawy. W swojej wycenie uwzględnił wymianę maski na nową. Koszt nowej maski, to według rzeczoznawcy 580 zł, natomiast koszt atrapy 309 zł. Przyznam szczerzę, że sporo szukałem w internecie sklepu w którym mógłbym kupić te części w tej cenie ale bezskutecznie. Czy ktoś z forumowiczów zna sklep, sprzedający nowe części karoserii do Alfy? Chodzi mi głównie o maskę. Podejrzewam że rzeczoznawca uwzględnił koszt zamiennika gdyż oryginalna maska z pewnością warta jest 2 lub 3 razy tyle. Pytanie gdzie szukać zamiennika w tej cenie?

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    mercedes 300 SE, Fiat MW 2,0 20v

Domyślnie

Po co szukasz zamiennika? Skoro masz szkodę z OC sprawcy, to należą Ci się oryginalne części zamienne (chyba że już miałeś zamienniki). Napisz odwółanie do ubezpieczyciela z żądaniem korekty kosztorysu naprawy i uwzględnienia cen oryginalnych części. Przeczytaj przy okazji ten temat: http://www.forum.alfaholicy.org/hyde...tml?highlight=
    specjalista z zakresu rekonstrukcji wypadków drogowych i odszkodowań powypadkowych.

Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD

Domyślnie

Teraz tak usiadłem i zacząłem dokładnie czytać kalkulację i zastanowiła mnie jeszcze jedna rzecz. Numer części katalogowej, jaki podano w wycenie to 142003-X, pogrzebałem chwilę w internecie i wyskoczyło mi że jest to maska od alfy 147 a nie od alfy GT. Teraz moje pytanie, czy obie maski są identyczne i można je stosować zamiennie?

No cóż obawiam się, że to nie jest takie proste jak się wydaje. W internecie natknąłem się na artykuł, którego fragment pozwolę sobie przytoczyć:

"Z wytycznych, które konstruuje Sąd Najwyższy wywnioskować można, iż użycie do wyceny wartości odszkodowania cen części oryginalnych powinno być w zasadzie regułą w sytuacji uszkodzenia auta nowego, bądź pozostającego na gwarancji producenta. Również stałe serwisowanie pojazdu w autoryzowanej sieci obsługi i używanie jedynie części oryginalnych stanowić może „szczególny interes poszkodowanego”. Niemniej Sąd Najwyższy dopuszcza możliwość zastosowania do sporządzenia wyceny, ceny części alternatywnych (zamienników).

Oczywiście z punktu widzenia poszkodowanego, to rozwiązanie wydaje się być niesprawiedliwe. Bo gdzie ja teraz dostanę nową maskę za 580 zł. Jeżeli kolega hak45 zna jakieś przepisy, którymi można by się podeprzeć przy składaniu odwołania byłbym wdzięczny.

Ostatnio edytowane przez Miloszu ; 21-09-2016 o 19:59

Użytkownik Znawca Avatar opozycjonista
    Auto
    Kotek XE

Domyślnie

możesz kupić maskę w ASO AR, ubezpieczycielowi przedstawić fakturę
    mało tego, przy likwidacji szkody mile widziana jest faktura na zakup część w ASO a nie z innego sklepu
    przerabiałem temat niedawno na swoim GT, bez problemu zapłacili za nowe części z ASO
    uwaga - dotyczy to szkody z OC sprawcy !
    ...

Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał opozycjonista Zobacz post
    możesz kupić maskę w ASO AR, ubezpieczycielowi przedstawić fakturę
    mało tego, przy likwidacji szkody mile widziana jest faktura na zakup część w ASO a nie z innego sklepu
    przerabiałem temat niedawno na swoim GT, bez problemu zapłacili za nowe części z ASO
    uwaga - dotyczy to szkody z OC sprawcy !
    Niby jest to jakieś wyjście ale prawdopodobnie będę próbował znaleźć używaną maskę w kolorze nadwozia. Z tym że na allegro taka maska kosztuje 600 zl z przesyłką, czyli musiałbym dołożyć do tego interesu jeszcze z własnej kieszeni. Wybrałem rozliczenie na podstawie kosztorysu i chyba będę trzymał się tej wersji z oczywistych względów.
    Oczywiście będę jeszcze odwoływać się od tej wyceny wnosząc o jej korektę z użyciem części oryginalnych a nie zamiennych. Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa, czy maska od AR 147 jest identyczna jak ta z AR GT? Jeżeli nie, to mam już podstawy do podważenia wyceny sporządzonej przez TU. Gdzieś na forum czytałem że jedyną różnicą jest rozstaw otworów na spryskiwacze. Z tego co wiem, numery katalogowe maski od 147 i Gt też są różne.

Auto
    Kotek XE

Domyślnie

kup używaną, wydrukuj aukcję, wydrukuj przelew i poproś o rozliczenie kosztów zakupu
    jedna z masek od 147 jest identyczna jak w GT, w EPER ma nawet ten sam numer katalogowy
    ...

Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał opozycjonista Zobacz post
    kup używaną, wydrukuj aukcję, wydrukuj przelew i poproś o rozliczenie kosztów zakupu
    jedna z masek od 147 jest identyczna jak w GT, w EPER ma nawet ten sam numer katalogowy
    Nie rozumiemy się, chcę aby wypłacili mi kasę jak za nową oryginalną maskę, a ja kupię używkę. Różnicę w cenie zostawię dla siebie. Może to trochę nieetyczne ale zależy z czyjego punktu widzenia się na to patrzy. Miałem oryginalne części i takie teoretycznie też chcę mieć. Gdyby nie zależało mi na kasie, to wstawiłbym auto do autoryzowanego serwisu AR i miał wszystko gdzieś. Serwis wykonałby wycenę na oryginalnych częściach i rozliczył się bezpośrednio z TU. Mnie chodzi o to, aby otrzymać rzetelną wycenę uwzględniającą nowe i przede wszystkim oryginalne elementy a potem, po otrzymaniu gotówki samodzielnie podjąć decyzję w jaki sposób naprawiam swoje auto. Czy robię to przy użyciu nowych, używanych czy też zamiennych części.

Użytkownik Ogier Avatar Fisz
    Mieszka w
    Dęblin/Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo GT

Domyślnie

No to jeżeli chcesz "naciąć" TU na większe koszta, to w ten sposób Ci się nie uda. Albo akceptujesz kosztorys TU, albo oddajesz auta na naprawę bezgotówkową do ASO.
    Ostatnio edytowane przez Fisz ; 22-09-2016 o 15:38

Auto
    Kotek XE

Domyślnie

trzeba było od razu napisać że chcesz żeby zostało a nie zawracać głowę w jakim sklepie kupisz maskę...
    na kosztorys dostajesz tyle ile ubezpieczyciel ma kaprys dać i tyle, możesz się odwoływać, procesować, sprzedać wierzytelność

zamiennik > http://allegro.pl/alfa-romeo-147-200...473817521.html

Fisz - prawie tak ale nie do końca, można kupić części w ASO także za gotówkę i naprawić gdziekolwiek (rachunkowo lub bez - robocizna),
    można też bezgotówkowo ale nie w ASO itd itd
    ...

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    mercedes 300 SE, Fiat MW 2,0 20v

Domyślnie

Cytat Napisał Fisz Zobacz post
    Albo akceptujesz kosztorys TU, albo oddajesz auta na naprawę bezgotówkową do ASO.
    To bzdura! Można likwidować szkodę w trybie kosztorysowym i uzyskać odszkodowanie w kwocie adekwatnej do kosztu naprawy w ASO. Metody są dwie:
    - naprawa za własne pieniądze (z użyciem oryginalnych części) i wystapienie do ubezpieczyciela z żądaniem dopłaty odszkodowania (trzeba jednak udokumentować poniesione kszty naprawy,
    - sporządzenie kosztorysu opartego na cenach oryginalnych części i wystąpienie do ubezpieczyciela z żadaniem zapłaty (zwykle otrzymuje się potem pismo informujące o konieczności udokumentowania kosztu naprawy, ale "odpowiedzoialność ubzpieczyciela powstaje z chwilą wystąpienia szkody, a nie jej naprawienia" tak więc żądanie udokumentowania kosztu naprawy jest bezprawne.
    Cytat Napisał Miloszu Zobacz post
    na allegro taka maska kosztuje 600 zl z przesyłką, czyli musiałbym dołożyć do tego interesu jeszcze z własnej kieszeni.
    Skoro cały samochód można kupić na podstawie odręcznie nabazgranej umowy kupna, to równie dobrze można sporządzić umowę kupna maski, czy dowolnej części pojazdu z uwzględnieniem kosztu dostawy do warsztatu. Nie można jednak przekroczyć ceny nowej i oryginalnej części oferowanej przez serwis.
    specjalista z zakresu rekonstrukcji wypadków drogowych i odszkodowań powypadkowych.