Spróbuję się zorientować. Przy tym przebiegu wtryski niewykluczone. Odpala za każdym razem, ale nie jest idealnie![]()
Spróbuję się zorientować. Przy tym przebiegu wtryski niewykluczone. Odpala za każdym razem, ale nie jest idealnie![]()
Jak większość zainteresowanych przeczytałem sporo z tego tematu ale nie mam pewności. Auto jak w opisie ale całkowicie bez ekologii z przebiegiem 213 tyś,ostatnio zostało zalane olejem 5W30 GM-owskim. Popiedziano mi że to syf, ople na tym jeżdżą. Jak zaleję LIQUI MOLY TopTec 4100 5W40 powinno byc nie gorzej choć to 5W40 .Auto nie bierze oleju , wszystko z nim ok. Zapomniałem dodać że ma czipsa
Jak nie masz DPFa to lepszy z Liqui Moly jest Diesel Synthoil niż 4100. Ten TopTec jest do aut z DPF.
Witajcie. Nadszedł czas na wymiane oleju o czym przypomniała mi o tym Alfa. Teraz mam do Was pytanie. Jakiego oleju użyć i ile litrów ( 1,9JTD 16V 2006r) ? Przy wymianie oleju będę pozbywał się przy okazji DPF'a. Czytałem że LIQUI MOLY Top Tec 4600 5W30 będzie się o tego nadał. Proszę o jakieś sugestie i pomoc![]()
Jaja sobie robisz z tym pytaniem? Dwa posty wyżej masz to samo pytanie, a post nad twoim jest na nie odpowiedz...
Jednak nie widzę nigdzie odpowiedzi na temat ilości oleju.
Jednak zalecenie jest do 16v 5w30
Ostatnio edytowane przez epsonix ; 23-09-2016 o 17:54
Witaj Jfuel.
Pisałeś, że masz swoją alfę zalaną specolem + AR9100. Właśnie miałem u siebie zrobić takie połączenie, ale po twoim poście się zastanawiam.
Możesz napisać coś więcej?
Pzdr.
Swoją alfę zalałem specolem ok 9 tys. km temu, wszystko ok, nie zauważyłem żadnych problemów. Silnik chodzi dokładnie tak samo jak na motulu czy selenii, za to najgłośniejszy był na millersie (akurat przypadło na sezon jesień-zima, może dlatego). Auto z DPF'em.