Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Chyba zwarcie - przerywa jeden głośnik

cezary156
    Gość

Domyślnie Chyba zwarcie - przerywa jeden głośnik

mam założone w Funi radio Alpine, wzmaczniacz, w bagażniku mały subwoofer, z przodu zestaw dwudrożny JBL. Od jakiegoś czasu zauważyłem jak przerywa mi czasem lewy głośnik przedni, jak radyjko rozkręcę, to "łapie" mi ten głośnik, ale za chwilę znów przerywa. Czasem potrafi grać cały dzień dobrze. Myślę, że to może być jakieś zwarcie, bo jak mi ten głośńk przerywa i biorę balance na lewą stronę, to słychać też prawą (a tak nie powinno być). Dodam, że nawet jak nie ma panela w radyjku, to czasem też słychać w tym lewym głośniku pracę silnika .... (a mam założony filtr). Może ktoś coś miał podobnego ?

b.pawelek
    Gość

Domyślnie

mam obawy że masz gdzieś kabel przetarty i taki jest tego efekt.
    lewy przedni głośnik to nie jest w sumie niewiadomo jaka rzeźba rzeby sprawdzić. w zasadzie zrobiłbym tak:
    -sprawdził wtyczkę przy głosniku
    -kostkę przy radiu
    -jeżeli jedno i drugie bedzie ok to z marszu przeciągałbym nowy kabel do tego głosnika.

U mnie przerywanie było spowodowane tym ze na głosnik leciała w oda z szyby w drzwiach przy jej zsuwaniu na dół.

emac156
    Gość

Domyślnie

U mnie natomiast zauważyłem że przy otwartych drzwiach jak poruszam gumową osłoną kabli (łączącą karoserię z drzwiami) to jest ok. wg mnie problem tkwi w tym miejscu. Przewody pracują przy każdym otwarciu drzwi więc niewykluczone, że mogą się uszkodzić.
    Pozdrawiam

Paza
    Gość

Domyślnie

jeśli kolega pisze że ma wzmacniacz to raczej ma pociągnięte osobne przewody do głośników a nie wykorzystane seryjne z kostki (chyba że wzmacniacz tylko zasila subwoofer). Jeśli słyszy prace silnika w głośniku i jeśli ma go podłączonego pod wzmacniacz to bym szukał przyczyny po stronie wzmacniacza

cezary156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Paza Zobacz post
    jeśli kolega pisze że ma wzmacniacz to raczej ma pociągnięte osobne przewody do głośników a nie wykorzystane seryjne z kostki (chyba że wzmacniacz tylko zasila subwoofer). Jeśli słyszy prace silnika w głośniku i jeśli ma go podłączonego pod wzmacniacz to bym szukał przyczyny po stronie wzmacniacza
    dokładnie, nawet jak mam radio wyłączone to słyszę dodawanie gazu w tym lewym głośniku, ostatnio mam odwrotnie, jak radio gra cicho to lewy głośnik gra, jak podgłoszę to chwilę przerywa i już nie gra ..... następnie jak wezmę balance to czy to prawy czy lewy kanał slychać zawsze prawy ... to chyba jest jakieś zwarcie ....?

Paza
    Gość

Domyślnie

ja bym zaczął od sprawdzenia podłączenia wzmacniacza, jeśli wszystko dobrze to posprawdzać i pozamieniać ze sobą kanały. Ewentualnie posprawdzac rezystancję głośników. Jeśli tu sie wszystko okaże dobrze to zostaje sprawdzić radio