Strona 16 z 19 PierwszyPierwszy ... 678910111213141516171819 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 186

Temat: Klamka zewnetrzna do alfy gt porada

Użytkownik Znawca Avatar opozycjonista
    Auto
    Kotek XE

Domyślnie

druty dałeś pod poxipol?
    poxipol fajny, po dobie można go spokojnie obrabiać mechanicznie/pilnikiem/papierem
    najważniejsze że masz klamkę i opis się przydał, satysfakcja z własnej pracy na pewno też jest
    ...

kazikx
    Gość

Domyślnie

Druty dałem. Wtopiłem je w klej. Lutownicą zrobiłem dziurkę i maleńki kanał pod prowadzenie drutu.

Auto od razu inaczej wygląda.
    W takim zwyczajnym można przeżyć uszczerbek na urodzie, ale ładny samochód każdy ubytek szpeci i potwornie razi.

Użytkownik Romeo Avatar Iwan87
    Auto
    GT 1.9 JTD 150 KM Distinctive

Domyślnie

Słuchajcie... klamka u mnie działa ale nie odbija do końca. Gdy jej nie dopcham ręką to jest na wpół otwarta. Do wymiany cała klamka czy wystarczy jakaś ręczna robótka lub zestaw naprawczy ? Sprawa dotyczy klamki kierowcy.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Radomir
    Mieszka w
    Głogów
    Auto
    Alfa Romeo GT

Domyślnie

Witam ostatnio wymieniałem klamkę na nowa w jata Świdnica za 215 zł nowka oryginał , jakby co to tez mam zestaw naprawczy

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Frost
    Mieszka w
    wielkopolska
    Auto
    Passat 2.0

Domyślnie

Ciekawa sprawa z tymi klamkami, dzisiaj dzwoniłem w sprawie zakupu alfy GT i sprzedający mi powiedział, ze wlasnie był klient i wyrwał klamkę :-)

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

2 lata temu podczas przegladu mojej GT klamka zostala w reku diagnoscie.
    Potrafisz sobie wyobrazic mine tego czlowieka? [emoji23]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Znawca Avatar opozycjonista
    Auto
    Kotek XE

Domyślnie

tych klamek się nie ciągnie jak konia za ogon tylko otwiera pod kątem, jak ktoś tego nie wie to takie są efekty
    ...

Użytkownik Świeżak Avatar Poyeboos
    Mieszka w
    NS/KRK
    Auto
    AR GT 1.9 JTD 08r

Domyślnie

Ostatnio mi również urwał się zawias klamki, u mnie była to prawa klamka. Napiszę jak to u mnie przebiegało, może się komuś przyda. Cała operacja przebiegła bez ściągnięcia szyby. Ale przejdę do konkretów. Po przeczytaniu tego posta poszedłem do salonu fiata w Krakowie i zamówiłem zawias od fiata 500. Czekałem dwa dni, koszt 35 zł. Mam GT z rocznika 08 a więc po lifcie. W ściągnięciu boczku drzwi pomogła dobrze opisana instrukcja z tego forum (kilka stron wcześniej). Po rozebraniu drzwi (ok 15-20 min: robiłem to pierwszy raz) trzeba było oderwać trochę wytłumienia z narożnika drzwi drzwi - tam gdzie klamka. Następnie zamknąłem szybę. Po oderwaniu części wytłumienia uwidzimy drut który służy za cięgno do otwierania drzwi. Przechodzi on przez taki plastikowy element, który trzyma się na trzech śrubach. Wykręcamy je i wyciągamy plastikowy element. Po wyciągnięciu będziemy mieli otwór przez który musimy odkręcić nakrętkę trzymającą zawias klamki. Zawias trzyma nakrętka o ile dobrze pamiętam to pod klucz 10. Trzeba mieć małą rękę żeby się tam zmieścić i jeszcze przekręcić klucz. Ja osobiście musiałem poratować się młodszym bratem bo mam za duże ręce. Przypomnę, że da się odkręcić tylko przy wysuniętej szybie. Aha, trzeba także ściągnąć lub tylko odchylić z dołu gumę znajdującą się w narożniku drzwi, ciężko ją odpiąć bo trzymają ją dobrze kołki. Ściągnięcie jej pozwoli nam na zobaczenie przez mały otwór gdzie znajduje się nakrętka od zawiasu - łatwiej wtedy trafić nakrętką na śrubę. Po ściągnięciu części zawiasu która znajduje się na drzwiach, trzeba także zdemontować drugą część, znajdująca się na klamce. Udało mi się to zrobić bez ściągania klamki. Trochę się trzeba z tym pobawić ale da się. Trzyma się to na jednym wkręcie. Odkręciłem to śrubokrętem z przegubową końcówką, podczas gdy druga osoba trzymała wysunięta klamkę (tak jak by chciała otworzyć drzwi). Trzeba mieć dużo cierpliwości. Dobrze użyć wcześniej czegoś typu wd40 bo pełno tam brudu. Po ściągnięciu nasmarowałem nowy zawias i przykręciłem zawias do klamki. Użyłem do tego końcówki od wkrętarki, dociskałem ją palcem do wkręta bo bardzo tam ciasno i trzeba uważać żeby jeszcze nie urwać przy okazji klamki. Druga osoba za pomocą wąskich kombinerek obracała końcówką od wkrętarki. Założyć jest trudniej bo mamy cały zawias, a nie dwie osobne połówki. Po zakręceniu pozostaje nam dokręcić zawias do drzwi. No właśnie, z zakręceniem nakrętki jest dopiero cyrk. Spoko spoko, aż tak źle nie ma, tylko potrzeba osoby o jeszcze mniejszych dłoniach, a także dużo cierpliwości. Najlepiej kobieta - tak jak w moim przypadku. Jak gwint chwyci to płaskim kluczem powoli się dokręci. Mniej więcej tak to wyglądało w moim przypadku. Musiałem także zaklepać końce bolca w nowym zawiasie bo można było rozebrać zawias na dwie części. Mały młotek, imadło, parę razy klepnąć i gotowe. Od razu nasmarowałem w miarę możliwości zawias z prawej strony. Cała operacja wykonywana bez pośpiechu trwała z 2,5 h.
    Zawias od fiata 500 pasuje idealnie, z wyglądu jest identyczny.

Użytkownik Romeo Avatar Iwan87
    Auto
    GT 1.9 JTD 150 KM Distinctive

Domyślnie

A powiedz mi czy wymiana zawiasu uratuje mnie w sytuacji jak tylko klamka nie odbija ? Działa normalnie tylko po otwarciu drzwi się nie cofa, pozostaje w pozycji otwartej.

kazikx
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Iwan87 Zobacz post
    A powiedz mi czy wymiana zawiasu uratuje mnie w sytuacji jak tylko klamka nie odbija ? Działa normalnie tylko po otwarciu drzwi się nie cofa, pozostaje w pozycji otwartej.
    Jak klamka chodzi (otwiera się), to i zawias chodzi, czyli problem nie tkwi w zawiasie.
    Zawias nie ma mechanizmu powrotu do stanu wyjściowego.