Panowie i u mnie pojawił się problem ze skrzynią biegów. Znacie może jakiś dobry warszat co regeneruje skrzynie ? Najlepiej okolice warszawy.
Panowie i u mnie pojawił się problem ze skrzynią biegów. Znacie może jakiś dobry warszat co regeneruje skrzynie ? Najlepiej okolice warszawy.
Ja wymieniałem wszystkie łożyska i nowy dwumas z sprzęgłem i wysprzeglikiem oraz dwie poduchy dolne i też mam ten stuk przy zmianie biegów,ale jak delikatnie puszcze sprzęgło to nie ma tego.Ostatnio jechałem 159 jts 2,2 z 52,000 tkm przebiegu i też to ma ,ale mniejsze.
Ja z tym puknięciem walczyłem bardzo długo! Na forum opisaneSkrzynię robiłem na początku (wszystkie łożyska + mechanizm różnicowy) i puknięcie bez żadnych zmian.
Teraz już wiem, że w moim przypadku na to metaliczne puknięcie podczas operowania sprzęgłem (podczas ruszania i podczas zmiany biegów, przy "rozłączaniu" i "załączaniu" skrzyni) wpływ miały przeguby wewnętrzne!
Najpierw wymieniłem dwie dolne poduszki - żadna poprawa, następnie prawą dłuższą półoś - już było lepiej, później górną poduszkę skrzyni (pod akumulatorem) - dalsza poprawa, ale puknięcie jeszcze było słychać. Ostatnio podmieniłem krótszą półoś (lewą)... i bingo! Teraz już jest OK. Czuję, że napęd jest nieco sztywniejszy i puknięcia przy zmianie biegów nie ma. Oczywiście słychać nieco skrzynię przy przęłączaniu biegów... ale jak wiemy ta skrzynia tak ma. Sprzęgła i dwumasu nie ruszałem.
Trochę czasu minęło, ale efekt osiągnięty![]()
Ile taka półoś kosztuje i czy można to samemu zrobić.Oczywiscie narzędzia mam,ale jak z dojściem czy potrzeby kanał
Ma ktoś namiary na solidną firmę od regeneracji naszej nieszczęsnej skrzyni M32?
Na parkingu przed hipermarketem. Rodzina pakuje zakupy do pancerwagena. Dziecko, chłopiec około 5-6 lat:
-Mamo co to za auto?
-Przeczytaj. Na rejestracji jest napisane
-A-L-F-A R-O-M-E-O. Dlaczego muszę jeździć VW albo Audi?
Matka patrzy na ojca, a ojciec na mnie.
Mina ojca BEZCENNA !!!
Cześć!
Skrzynia w mojej Alfie się rozleciała a dokładnie koła 5 i 6 biegu + łożyska + wałek sprzęgłowy. Regeneracja mojej skrzyni jest nieopłacalna więc muszę rozejrzeć się za jakąś używaną. Po całoweekendowym wyszukiwaniu wybiorę jedną z trzech poniższych opcji. I teraz prosiłbym o poradę którą z wymienionych opcji byście wybrali:
1. Używana skrzynia z AR 159 z przebiegiem jak deklaruje sprzedawca poniżej 80.000 cena 2800. Jeśli bym się na nią decydował mogę od razu wymienić łożyska tylko nie wiem czy jest taka potrzeba... czy nie lepiej zostawić ją w spokoju?
2. Kupić używaną skrzynie o niewiadomym pochodzeniu ale zregenerowaną i 2 letnią gwarancją cena 3700
allegro.pl/skrzynia-biegow-alfa-romeo-159jtd-m32-i6762383219.html
3. Kupić używaną skrzynie po regeneracji z roczną gwarancją, oddać przy tym starą (2700)
allegro.pl/skrzynia-biegow-alfa-romeo-159-1-9-jtdm-m32-igla-i6770941406.html
Z góry dzięki za konkretne odpowiedzi
Co tak drogo? Regeneracja skrzyni to koszt w granicy 1500-2000
Wysłane z mojego 5080X przy użyciu Tapatalka
Razem z kołami biegów i wałkiem sprzęgłowym 2000?