Witam. Od jakiegoś czasu moja skrzynia gubi olej. Mechanik kiedyś powiedział że prawdopodobnie na łączeniu skrzyni z półosią jest jakiś simering. Czy ktoś z was miał podobny problem ? Jaki jest koszt wymiany takiego czegoś ?
Witam. Od jakiegoś czasu moja skrzynia gubi olej. Mechanik kiedyś powiedział że prawdopodobnie na łączeniu skrzyni z półosią jest jakiś simering. Czy ktoś z was miał podobny problem ? Jaki jest koszt wymiany takiego czegoś ?
Półosie wchodząc do skrzyni z obu stron uszczelniane są :
http://allegro.pl/listing/listing.ph...5%82osi%20alfa
Roboty trochę jest, trzeba z grubsza odsunąć piasty i wyciągnąć półosie, olej w skrzyni będziesz miał okazje wymienić... Z resztą jak Ci nie trzymają a nie wiesz od kiedy to na skrzyni jest mini bagnet- możesz sprawdzić ilość oleju w skrzyni biegów.
Simeringi kup przez aso, te nie oryginalne po wymianie i tak będą lały. Ja tak miałem i tylko dwa razy jedną robotę robiłem.
Oyginaly są marki CortecoJa dwa wymieniłem - zapobiegawczo. Oringi przy kielichach tez od razu wymien.
Bo trzeba pamiętać że są dwa na lewą i prawą a sam siemering w środku jest odpowiednio skonstruowany że przy jeździe do przodu (bo tak jeździmy zazwyczaj) olej który chce się wydostać spychany jest do środka skrzyni.
I po zamontowaniu ich odwrotnie pozostaje jazda tylko na wstecznym
W zasadzie nie ma mega dużo roboty. Śruby z przegubu, i nakrętka piasty. Potem powinno być dojście do uszczelniacza.
Co do oleju to był dolany ostatnio i wiem że z połowa wyleciała dlatego chce to jak najszybciej zrobić, gdy auto stoi kilka dni to lekka plamka pod spodem jest. Czyli myślicie że koło 300zł z robocizną ? Mechanika mam znajomego no ale wiadomo że za darmo nie zrobi. Najlepiej od razu z dwóch stron ?