Chce tez usunac dpf bo troche martwie sie o glowice. A powiedzcie czy warto ? jak co chwile strasza tymi normami spalin.
Chce tez usunac dpf bo troche martwie sie o glowice. A powiedzcie czy warto ? jak co chwile strasza tymi normami spalin.
Tematy o usuwaniu DPF sa na tym podforum dwa w dodatku obszerne. Ten juz chyba można spokojnie zamknąć, kolega uzyskał odpowiedz juz na pierwszej stronie i na tym temat powinien sie zakończyć...
Odnośnie usuwania DPF jest osobny temat, a to ze każdy odsyła do tematów które były już poruszane to nie znaczy że nie chce pomóc tylko nie warto robić z forum śmietnika. Powiem tak, że usunięcie DPF nie jest przerażające i nie ma konklawe za samochodem![]()
Oczywiście że dpf warto usunąć z auta ale od razu trzeba mieć odłożone trochę kasy na to i kogoś znaleźć kto ci to wyłączy z ECU.Auto jest silniejsze i bardziej elastyczne po tym zabiegu. Można zamknąć ten temat...
A ja jeszcze skorzystam z tematu. U siebie zaobserwowałem chyba 3 razy od momentu kupna dziwne dymienie. Alfą zrobiłem z 2.5 tyś km. Też miałem biało-niebieski dym raz widziałem go w tylnym lusterku czyli domyślam się, że wydobywał się z rur wydechowych, raz jak byłem poza autem to widziałem taki sam dym spod auta i trochę lewego nadkola. Silnik pracował normalnie nic innego się nie działo i dodam ze było to tylko na postoju. Raz na czerwonym świetle i trwało to może 20 sek a raz może do minuty na parkingu i też na postoju. Jak kupowałem auto to podobno DPF miał być wywalony jeszcze przez wcześniejszego właściciela od tego co ja kupiłem. Może być tak, że ktoś to zrobił nieudolnie i próbuje się załączać wypalanie i zaraz przerywa? Czy może macie jakiś inny pomysł co to może być?
U mnie w trakcie wypalania DPF potrafi przydymić na niebiesko podczas zwiększania obciążenia. Jesteś pewny, że DPF został i fizycznie, i z softu wywalony?
No w zasadzie to nigdy nie sprawdzałem. Były właściciel mówił że jest wywalony więc nie sprawdzałema. Ale u mnie to zawsze było na postoju i trwało do minuty. Takie są objawy wypalania? Puszka niby jest pod autem.
Co do spalin to myślałem że mocniej śmierdzą a tu się okazuje że w porównaniu do mojego poprzedniego TDI na przelocie to dużo mniej. I dymu czarnego też nigdy w sumie nie widziałem.
Ostatnio edytowane przez artek88 ; 07-11-2016 o 09:28
A spalanie wzrasta?
Nie patrzyłem wcześniej. Dopiero od kilku dni mam ciągle włączone spalanie na kompie. Wcześniej po prostu tego nie obserwowałem i tak samo tego wychylenia wskazówki od turbo. Teraz dopiero patrzę na to wszystko ale na razie dymienia nie trafiłem od kąd wiem na co zwracać uwagę. ;/