Przyznam szczerze że to pytanie mnie zaskoczyłoSzukałem haczyka
Większośc autek pojedzie na jałowych obrotach jak ma wbity bieg
Pzdr
Przyznam szczerze że to pytanie mnie zaskoczyłoSzukałem haczyka
Większośc autek pojedzie na jałowych obrotach jak ma wbity bieg
Pzdr
"Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz
adk, mozesz mi wyjaśnić o co chodzi Ci w tym zdaniu "Ma też wystarczający moment żeby jechać na biegu jałowym na dowolnym przełożeniu."
Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest
Może źle to ubrałem, chodziło mi o to że silnik diesla pociągnie samochód na każdym biegu beż dodawania gazu, będzie jechał na obrotach odpowiadających biegowi jałowemu (jeżeli kręcę to poprawcie) z prędkością minimalną odpowiadającą każdemu przełożeniu na skrzyni biegów. Bo wybaczcie ale benzyną nie pojadę na 4 czy 5 z nogami założonymi na głowę, a dieslem się da.
Ostatnio edytowane przez 75andrew155 ; 10-06-2009 o 15:15
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Z tego co pamietam , to jechałem bez problemu moja Alfą (benzyniak) na 4 biegu bez gazu - oczywiście nie pod górę tylko po prostej drodzeNa 5 biegu nie sprawdzałem ...
Dawid
To zupełnie normalne przy hamowaniu silnikiem (czy to benzyna czy JTD).
Zdejmując nogę z gazu odcinacz dopływ mieszanki i samochód hamuje, z zależności od biegu (stopnia pzełożena) dzie sie sie to szybciej lub wolniej.
Gdy obroty silnika spadną poniżej wartości minimalnej (u mnie to 900 obr/min), automatycznie jest podawana mieszanka i autko się toczy na takich obrotach. Jest to możliwe tylko na płaskim terenie, pod górkę tak nie podjedziesz.
Proponuję zrobić mały test - szybki start ( cały czas na 1 biegu) - rozbujać do 40 km/h - nie wciskać sprzęgła - zdjąć nogę z gazu - tak włśnie hamuje się silnikiem.
Trzeba też przy tym uważać, bo autko wyhamowuje dosyć szybko i nie włączają się lampki stopu i ktoś może wam wjechać w d.....ę.
Jazda po mieście często mnie zmusza do hamowania silnikiem, redukując biegi (stopniowo) do 2, dotaczam się z prędkością 20 km/h i hamulca używam na ostatnich 5 metrach.
i kolega jezdzi ekonomiczniea ja nie rozumiem tego pytania... czyli co silnik 1,4 nie pojedzie na 2 biegu bez gazu ??? bo moja Alfa smiga bez problemu, a jezdze tak czesto bo jadac na dzialke uzywam tylko 2 i bez gazu, i niespotkalem sie jeszcze z takim autem co by nie chcialo jechac na 2 bez gazu, z tego co mnie uczono 1 tylko do ruszenia reszta do jazdy
Było AR 145 Boxer 1,6---> Blu Inca AR 147 JTD 1,9 115KM +
Tu nie chodzi o wyhamowywanie auta silnikiem tylko o jazdę bez użycia pedału gazu . Trzeba dokładnie przeczytać pierwszy post i dobrze go zrozumieć
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Da się jechac bez gazu napewno na jedynce i dwójce ( w co mocniejszych i na trójce). Zawsze tak wyjeżdzam z warsztatu wszystkimi autami, a wyjazd mam pod lekką górkę, ba nawet maluch to zrobi, wszystko zależy jak się puści sprzęgło. A kwestia przyśpieszania to logika układu wtryskowego który dąży do utrzymania zadanych obrotów przy puszczonym pedale gazu. (oczywiście skrzynia manualna)