Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Brak dźwięku w radio

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.4 jtdm

Domyślnie Brak dźwięku w radio

Witam wszystkich,

jest to mój pierwszy post na forum i kilka tygodni temu zakupiłem swoją pierwszą alfę, wiec bardzo proszę o wyrozumiałość

niestety po zakupie pojawiły sie pierwsze problemy, jednym z nich jest brak dźwięku w radio. Wyświetlacz działa, radio zmienia stacje, ale żaden dźwięk z głośników sie nie wydobywa (oczywiście mute wyłączone).

Sprawdziłem bezpieczniki i chciałbym jeszcze przejrzeć wzmacniacz, ale niestety nie wiem, gdzie on sie znajduje. Radio jest firmy blaupunkt, nie ma nawigacji.

Byłbym wdzięczny za każdą wskazówkę.

Użytkownik Świeżak Avatar t0m
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR Spider 946 2.4 Moded 246PS/490Nm @cinsoft

Domyślnie

Czy pisząc radio masz na myśli tuner radiowy? Cisza zarówno na AM i FM? Czy jest dźwięk z CD? Masz jakieś ewentualne inne źródła (i czy grają) typu Blue&Me lub zmieniarkę? Blaupunkt oryginalny, czy coś innego wsadzone? Czy tak jest od zakupu, czy w czasem przestało grać?

Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

moze odpiete głosniki

- - - Updated - - -

albo nie masz głosnikow

Auto

Domyślnie

Niestety nie wiem, czy to jest tylko tuner, czy radio ze wzmacniaczem. Jest to oryginalny Blaupunkt, jak w większości alfach bez nawigacji - cisza niestety jest zarówno na am/FM, jak i CD. Z kolei przyciski wszystkie działają, wyświetlacz pokazuje skale głośności, zmianę stacji, płytę itd. Niestety jest tak od zakupu, bo samochód z początku był nie na chodzie.

Użytkownik Świeżak Avatar t0m
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR Spider 946 2.4 Moded 246PS/490Nm @cinsoft

Domyślnie

Oryginalne radio ma w sobie wbudowany wzmacniacz na 4 kanały (dwa przód i dwa tył). Miałem na myśli, czy tylko tuner nie gra, czy wszystko - teraz wiadomo, że wszystko. Jeśli auto było po przejściach to można się spodziewać wszystkiego, np. braku w ogóle głośników jak pisał kolega wyżej - choć żeby wszystkich sześciu nie było (z przodu są jeszcze tweetery) to trochę mało prawdopodobne. Na początek wyjmij radio (da radę na cztery grubsze gwoździe) i sprawdź czy masz podłączoną czarną kostkę iso (białą masz na pewno włączoną skoro radio startuje). Jak wygląda ok, to weź jakikolwiek inny głośnik i podłącz na krótko do wybranych wyjść radia (np. prawy lub lewy przód) na tej czarnej kostce - na radiu masz naklejkę z rozpiską pinów, gdzie który głośnik jest włączony. Jak coś zagada, to wiadomo, że coś nie tak z instalacją/głośnikami w aucie, a jak nic nie zagada, to problemów szukasz w radiu.

Auto

Domyślnie

Dzięki wielkie t0m za odpowiedź, teraz już powinienem sobie poradzić. Jak tylko znajdę czas po weekendzie, to je wyjmę, jakieś inne głośniki powinienem znaleźć i posprawdzam. Tak czy inaczej, dam znać. Pozdrawiam.

Mieszka w
    tarnów
    Auto
    alfa romeo166

Domyślnie

Witam też jestem nowy i mam takie pytanie odnośnie audio w mojej 159 .Posiada ona audio z nagi a pytanie jest następujące, po wyjęciu go z kasety znalazłem z boku jakiejś wtyczkę ,czy ktoś wie do czego ono służy.Pozdrawiam

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Bonzo
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTDm 8v + Fiat Stilo mJet 16V

Domyślnie

O stary, polska język to bardzo trudna mową....
    Ale skoro pytasz "do czego ono służy" to odpowiem, że radio służy do odbioru i odsłuchiwania audycji radiowych.

Mieszka w
    tarnów
    Auto
    alfa romeo166

Domyślnie

Sory za te nagi miało być navi a do czego służy radio to wiem,chodzi o to coś na zdięciuKliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WP_20160613_19_07_43_Pro.jpg
Wyświetleń:	55
Rozmiar:	79.9 KB
ID:	214186

Auto

Domyślnie

Miałeś t0m rację, biała kostka była podłączona, a czarna, jak i antena radia już nie. Teraz wszystko śmiga aż miło. Dzięki jeszcze raz za pomoc