Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Brak dźwięku w nowych głośnikach

Użytkownik Ogier Avatar DonARello
    Mieszka w
    łódzkie
    Auto
    147 JTD 8v Rosso

Domyślnie Brak dźwięku w nowych głośnikach

Witam !
    Ostatnio zmieniałem głośniki z przodu + zwrotnice do tego. Tweetery zostawiłem fabryczne, bo nowych nie mogłem zmieścić w fabryczne miejsca.
    Jak wszystko złożyłem, zlutowałem kable, to grało ok..i tak przez 3 dni. Aż tu pewnego razu wsiadam, radio się załącza, jednak nie ma dźwięku. Zauważyłem teraz(odkąd zmieniłem głośniki), że po włączeniu radia jest taki dziwny, bardzo krótki dźwięk w głośnikach (podobny do tego, gdy np. podpinamy zewnętrzne {włączone już} głośniki do laptopa). Ku mojemu zdziwieniu w ten sam dzień na wieczór wszystko wróciło do normy Rozebrałem dziś prawy boczek drzwi, ruszałem tym kablami gdy radio grało, ale ani na chwilę się nie odłączyło. Następnie po 2 godzinach wsiadłem i znów cisza Wydaje mi się, że nic źle nie zlutowałem (ruszałem tylko kable w drzwiach). Przychodzi mi do głowy tylko jedna rzecz, a mianowicie...kable zwrotnicy, które wpiąłem we wtyczki od wooferów, żeby je zmienić miejscami (pamiętam, że też normalnie grały głośniki gdy tak próbowałem złączyć, bo zbytnio nie mogłem dojść, który to + i - w tej wtyczce od woofera {w sumie do dziś nie wiem}). Podpowie ktoś, co może być przyczyną w tej sytuacji??

Użytkownik Ogier
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM DISTINCTIVE +

Domyślnie

Patrzyłeś czy sytuacja powtarza się gdy pominiesz podłączenie poprzez zwrotnice ?

Mieszka w
    łódzkie
    Auto
    147 JTD 8v Rosso

Domyślnie

Pamiętam, że gdy podłączyłem wszystko za pierwszym razem (czyli identycznie tak jak teraz mam), to również nie było dźwięku. Pozmieniałem później, po czym wróciłem znów do pierwszego ustawienia - zadziałało i już tak zostawiłem. Głośniki bez zwrotnic też podłączałem i nie było żadnych problemów... Ale czy jeśli usunę zwrotnice, to stracę na jakości? Nie przysłuchiwałem się zbytnio jak grają bez zwrotnic...
    Dziś po przerwie 5 godzin wsiadłem i znów radyjko ożyło Póki co je całkiem wyłączyłem, żeby może nie spalić tam czegoś, ewidentnie coś jest nie tak no..

Użytkownik Ogier
    Auto

Domyślnie

Jeśli nie masz podłączonych tweeterów to zwrotnica moim zdaniem jest zbędna ( różnica w dźwięku woofera będzie tak mała że zapewne tego nie usłyszysz ), zwrotnica ma za zadanie odseparowanie poszczególnych pasm tonów np. wysokie na tweeter średnie na woofer. Jeśłi podłączysz woofery bez zwrotnic to na pewno ich nie spalisz, no chyba że naprawdę będziesz się starał. Twój problem jest bardzo dziwny szczególnie, że nie ma do czego się odnieść nie ma nawet zdjęcia. Głośniki w większości przypadków grają również gdy podłączysz je odwrotnie, ale są wyjątki od reguły. W takim razie zrób tak, jeśli masz zwykły miernik elektryczny tzn. śrubokręt z żaróweczką i kabel z takim krokodylkiem sprawdź czy nie masz przefazowania na zwrotnicy, krokodylek podepnij pod "masę" na karoserii (element metalowy najlepiej niemalowany ) a śrubokrętem sprawdź czy lampka zaświęca się na zwrotnicy na biegunach + czy -. najpierw sprawdź podłączenie zasilania później wooferów. Mam nadzieję, że jasno to opisałem jeśli czegoś nie rozumiesz to pisz.

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Wygląda jakbyś miał problem z impedancją (za niska) i może w radiu załącza się protect żeby nie spalić wzmacniacza. Bez dokładnego schematu tego co tam "namieszałeś" nic się nie wymyśli.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Mieszka w
    łódzkie
    Auto
    147 JTD 8v Rosso

Domyślnie

http://www.mediamarkt.pl/glosniki-bl...-170,id-537409 , impedancja 3 ohm. Z tego co się dowiedziałem, to pasują pod każde radio 4 ohm i do tego z radyjka wycisną do 25% więcej mocy. Za dużo nie mieszałem , po prostu zwrotnice podpiąłem we wtyczki od woofera z obu stron i do zwrotnic potem tweetery+woofery. Myślę o tym, żeby może podmienić miejscem kable oznaczone niebieską strzałką (działało też tak jak już pisałem wcześniej), bo już nic innego mi do głowy nie przychodzi...
    I czy usunięcie zwrotnic w razie czego coś tu pomoże? Czy najpewniej będę musiał zmienić głośniki?
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	glosniki.jpg
Wyświetleń:	85
Rozmiar:	43.5 KB
ID:	144244  

Użytkownik Ogier
    Auto

Domyślnie

Zmienic głośniki to możesz co najwyżej na lepsze, ale problemu to zapewne nie rozwiąże ;p Co do zwrotnic nie wyjmiesz nie dowiesz się, ja był je wyjął i sprawdził jak wtedy ma się sytuacja. I sprawdź to o czym pisałem wcześniej bo tu wina leży moim zdaniem ewidentnie po stronie podłączenia. Co do impedencji to są to głośniki raczej uniwersalne więc pod wszystkim powinny grac. Jakie masz radio tak wgl ?

Mieszka w
    łódzkie
    Auto
    147 JTD 8v Rosso

Domyślnie

MarBi, nie zauważyłem Twojego posta - wybacz
    Tweetery podłączyłem pod zwrotnice, ale te Alfowskie, bo Blaupunkta były trochę za duże by je wcisnąć w fabryczne miejsca.
    Radio to: Alpine CDE-9882Ri

No będę walczył z tym dziś lub jutro, napiszę o wynikach jak przetestuję

Użytkownik Ogier
    Auto

Domyślnie

Radio które posiadasz nie powinno stwarzać żadnych problemów z tym zestawem. Jak masz wszystko oddzielnie to trochę bardziej pod filtr to podchodzi niż zwrotnicę ale w sumie zasada działania ta sama Walcz i powodzenia

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Cytat Napisał DonARello Zobacz post
    Tweetery podłączyłem pod zwrotnice, ale te Alfowskie, bo Blaupunkta były trochę za duże by je wcisnąć w fabryczne miejsca.

Nie bardzo to rozumiem, ale coś czuje że masz jednak coś nie tak. Jak podłączyłeś woofer i tweeter równolegle to impedancja spadnie poniżej 2 ohm a to już za mało dla scalaczka który imituje wzmacniacz w radiu i może się wyłączać. Zamienianie kabelków przed zwrotnicą nic nie da, powinno grać co najwyżej w przeciwfazie.

Cytat Napisał DonARello Zobacz post
    Z tego co się dowiedziałem, to pasują pod każde radio 4 ohm i do tego z radyjka wycisną do 25% więcej mocy.
    Niestety nic więcej nie wyciśniesz, wzmacniacz w radiach ma jakieś 15-18 wat i jest ograniczony wydajnością prądową, każde głośniki go przesterują.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...