Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Temat: 2.2 Jts problem z interpretacja kodow

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Eryk84
    Mieszka w
    Nowy Tomyśl
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS

Domyślnie 2.2 Jts problem z interpretacja kodow

cześć wszystkim
    Od miesiąca jestem posiadaczem tego samochodu przebieg 159k . Kupiłem go z uszkodzona skrzynia od użytkownika tego forum. Skrzynie i sprzęgło co było niespodzianka ogarnąłem: skrzynia regeneracja, sprzęgło nówka.

Palił się tez check engine i przy okazji ustawiania zbieżności podpialem go u diagnosty.

Komputer cały czas pokazuje błędy P0010 i P0011.

Po lekturze forum wynika, ze rozrząd jest do wymiany tylko cały komplet kola oba łańcuchy slizgi itd. był wymieniony około 10k temu.

Diagnosta oczywiście podjąlby się naprawy tylko zaczął by od wymiany kompletnego rozrządu...

Ponadto żadnych dużych problemów typowych brak, czasem może delikatnie przy przyspieszaniu czuje coś ala dziura.
    Obroty na luzie równe.

Miał ktoś podobny problem?

Użytkownik Świeżak Avatar TomSon1991
    Mieszka w
    Cieszanów
    Auto
    Była: Alfa Romeo 156 SW, 1,9JTD (85kW) 115km (mapa na 150;]) Jest: Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał Eryk84 Zobacz post
    cześć wszystkim
    Od miesiąca jestem posiadaczem tego samochodu przebieg 159k . Kupiłem go z uszkodzona skrzynia od użytkownika tego forum. Skrzynie i sprzęgło co było niespodzianka ogarnąłem: skrzynia regeneracja, sprzęgło nówka.

Palił się tez check engine i przy okazji ustawiania zbieżności podpialem go u diagnosty.

Po lekturze forum wynika, ze rozrząd jest do wymiany tylko cały komplet kola oba łańcuchy slizgi itd. był wymieniony około 10k temu.

Diagnosta oczywiście podjąlby się naprawy tylko zaczął by od wymiany kompletnego rozrządu...

Ponadto żadnych dużych problemów typowych brak, czasem może delikatnie przy przyspieszaniu czuje coś ala dziura.
    Obroty na luzie równe.

Miał ktoś podobny problem?
    Sprawdź elektrozawory. Prawdopodobnie dolotowy się skończył. U mnie było podobnie. Wyświetlalo P0010 i P0011. Mechanik zasugerował, że wyświetlanie się błędu P0011 może być konsekwencją złych odczytów spalania, które są generowane z powodu uszkodzenia elektrozaworu dolotlwego.
    Oczywiście jest to tylko moja sugestia. Spróbuj podmienić na chwilę jeżeli masz taką możliwość.

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS

Domyślnie

O czyżby Alfa od ducha dziadka?
    Było już kilkukrotnie na forum , i tak jak poprzednik pisze elektrozawór/y do wymiany , lub wyczyszczenia , ale na ile i czy wogole wystarczy samo czyszczenie to ciężko stwierdzić , możesz spróbować

Mieszka w
    Nowy Tomyśl
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS

Domyślnie

tak od niego, czyszczenie czyli myjka ultradzwiekowa? czy benzyna ekstrakcyjna? z tego co wyczytalem sa tam dwa elektrozawory dolotowy i wylotowy one sa 1:1 ? w sensie sa identyczne?

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Pirat drogowy Avatar 0prawca
    Mieszka w
    Koło... Krakowa.
    Auto
    AR BRERA 2.2 JTS FIAT STILO 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Po skasowaniu błędu od razu wywala Ci błąd?
    Jeśli tak, to nawet nie baw się w czyszczenie. Zawór albo jest uszkodzony elektrycznie, albo przepuszcza olej tak, że jego zamknięcie przez ECU nic nie daje.
    Też entuzjastycznie podchodziłem do czyszczenia zaworów... Skończyło się na wymianie i dopiero po tym efekty były zauważalne. Ja kupiłem samochód już z uszkodzonym elektrozaworem. Jeździłem tak kilka miesięcy. Po wymianie (od razu zmieniłem 2 sztuki) samochód ma takiego kopa, po prostu nie poznałem go.

z tego co wyczytalem sa tam dwa elektrozawory dolotowy i wylotowy one sa 1:1 ? w sensie sa identyczne?
    Mechanicznie są identyczne (poza złączkami - nie zapniesz złączki od wydechowego na ssący i odwrotnie). Jednak zasada ich działania jest różna i nie można ich zamieniać miejscami.

- - - Updated - - -

Nie prawda. Z rozrządem na pewno wszystko w porządku.

Mieszka w
    Nowy Tomyśl
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS

Domyślnie

super dzieki wszystkim za wyczerpujące informacje zaczynam sie rozglądać. Chyba wymienię oba bo po resecie błędów wywala je ponownie. Wymieniał ktoś je sam? Filozofii chyba duzej nie ma

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Prosta sprawa, w sumie 6 śrubek do odkręcenia, wliczając pokrywę silnika
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak Avatar Cris.R
    Mieszka w
    Frombork
    Auto
    alfa 159 2.2jts

Domyślnie

Pomimo czyszczenia elektrozaworów, czasami komp wyrzuca błędy P0010 i P0011, wychodzi na to,że czeka mnie zakup nowych zaworków. Co powiecie na zamienniki oryginałów, kupował ktoś takie bądź podobne "chinole"? ebay.pl/itm/12655420-12655421-Intake-Exhaust-Camshaft-Position-Actuator-Solenoids-New-/272265293111?hash=item3f6446ad37:g:bSwAAOSw9eVXVPu X

- - - Updated - - -

Kurna, link nie działa, mam za mało postów lol
    Ostatnio edytowane przez Cris.R ; 02-11-2016 o 21:11

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 jts

Domyślnie

Tak jak poprzednicy pisali, wymień oba elektrozaowy. Ja latem zamawiałem z USA na ebay, twój link mi nie działa ale zamów oryginalne GM numery ich znajdziesz na forum zamawiając z USA dwie sztuki kosztowały mnie tyle, co w Polsce jeden. Po wymianie nie mam juz wogole błędów elektrozaworów, a czyszczenie starych nic nie pomagało.

Użytkownik Świeżak Avatar TomSon1991
    Mieszka w
    Cieszanów
    Auto
    Była: Alfa Romeo 156 SW, 1,9JTD (85kW) 115km (mapa na 150;]) Jest: Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Czy mogę poprosić o link do tych elektrozaworów?