Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: Wymiary głośników Alfa Romeo Brera

Użytkownik Świeżak Avatar TomSon1991
    Mieszka w
    Cieszanów
    Auto
    Była: Alfa Romeo 156 SW, 1,9JTD (85kW) 115km (mapa na 150;]) Jest: Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Tylko i wyłącznie separowane głośniki, moim zdaniem kilka dźwięków z jednego miejsca to nie jest dobry pomysł, zresztą właśnie dlatego producenci umieszczają syki u góry, najlepiej w podszybiu a nisko i średniotonowe w drzwiach i/lub z tyłu. W Alfie seryjne nagłośnienie jest dość dobre, głośniki są odseparowane i dobrze rozmieszczone.
    Narazie chce wymienić niskotonowe i wysokotonowe (z wbudowaną zwrotnicą) oraz zapiąć je do wzmacniacza.
    Ewidentnie brakuje średnich tonów. O ile syki i bass jak na Alfe całkiem dają radę jakościowo tak średnie tony nawiązują do tradycji Alfy, czyli lepiej o nich nie mowic
    Aczkolwiek jeżeli odłączy się średnie tony to robi się pustka. Dlatego ich jakość jest kluczowa. Wiem że zaczynam od D.. strony ale jednostkę wymienię na końcu. Narazie zobaczę jak poradzi sobie radio OEM z cyfrowa zmieniarką. Jak na seryjne radio ma dobrą moc wyjściową.

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Pirat drogowy Avatar 0prawca
    Mieszka w
    Koło... Krakowa.
    Auto
    AR BRERA 2.2 JTS FIAT STILO 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

W dokumencie jaki jest w załączniku znajdziesz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania.

eLearn_Naglosnienie_BRERA.pdf

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Seryjny blaupunkt to najsłabsze ogniwo i tak kiepskiego audio w brerze. Najlepszym miejscem na tweetery nie jest podszybie a słupki jednak większość seryjnych głośników montowane jest w podszybiu bo jest łatwiej i taniej. Pod seryjne radio nie podepniesz wzmaka tak jak powinno sie go prawidłowo podpinać w Car audio.

Mieszka w
    Cieszanów
    Auto
    Była: Alfa Romeo 156 SW, 1,9JTD (85kW) 115km (mapa na 150;]) Jest: Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Seryjny blaupunkt to najsłabsze ogniwo i tak kiepskiego audio w brerze. Najlepszym miejscem na tweetery nie jest podszybie a słupki jednak większość seryjnych głośników montowane jest w podszybiu bo jest łatwiej i taniej. Pod seryjne radio nie podepniesz wzmaka tak jak powinno sie go prawidłowo podpinać w Car audio.
    Masz rację najsłabsze ale ja przesiadłem się ze 156 więc dodatkowy komentarz z mojej strony jest zbędny:p
    Co do wzmaka to nie podobne w prawidłowy sposób ponieważ sygnał będę musiał pociągnąć z innego źródła niż RCA i tutaj będzie strata jakosci.
    Co do Tweeter'ów masz rację, tylko że często gęsto montowane są w drzwiach a to już jest totalna klapa.
    Poza tym w całym szaleństwie nie zapominajmy że chodzi o poprawę jakości a nie budowanie zestawu na konkursy car audio, tak wielu przypomnienia...

Mieszka w
    Cieszanów
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał 0prawca Zobacz post
    W dokumencie jaki jest w załączniku znajdziesz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania.

eLearn_Naglosnienie_BRERA.pdf
    Bardzo dziękuję za e-learning właśnie na to czekałem.
    Mam jeszcze jedno pytanie. Jak ustawić korektor graficzny, chodzi mi o ustawienia wlasne

Użytkownik Pirat drogowy Avatar 0prawca
    Mieszka w
    Koło... Krakowa.
    Auto
    AR BRERA 2.2 JTS FIAT STILO 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Cytat Napisał TomSon1991 Zobacz post
    Mam jeszcze jedno pytanie. Jak ustawić korektor graficzny, chodzi mi o ustawienia wlasne
    Heh... ustaw jak Ci pasuje. Ja jeżdżę z wyłączonym EQ - wszystko na 0 dB. Ustawienia regulatorów barwy dźwięku - Wysokie +1, Niskie - 0. Jedynie tylko Kontur czasem włączam lub nie. Zależy na co mam ochotę. Dla mnie jak do jazdy, wysokie tony są wystarczające i nie drażnią mnie. Basu to tam za bardzo niema z czego być (nie mam BOSE). A poza tym uważam, że niema co eksponować niskich czy wysokich tonów, bo zagłuszą średnie, których moim zdaniem mogło by być troszkę więcej. Natomiast dla mnie po korekcji przez EQ muzyka traci jakby naturalność dlatego nie używam.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Tu nie chodzi o budowanie CA na konkursy tylko o to aby nie narozbierac sie polowy auta bez sensu bo różnica bedzie niewielka i okaże się ze to byla rzeźba dla samej rzeźby. W 147 mialem audio za niecale 2k zl a gniotlo to w obecnej Brerze pod każdym względem. Ostatnio tez podłączałem kuzynowi wzmaka pod seryjne radio za pomocą adaptera który sam sobie kupił. Jak usłyszał jak to gra wymontował wzmaka...