Strona 152 z 220 PierwszyPierwszy ... 52102142143144145146147148149150151152153154155156157158159160161162202 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,511 do 1,520 z 2193

Temat: Jakie opony zimowe kupić?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar roberto34wawa
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW "WŁOSZKA" 30.06.2010

Domyślnie

Cytat Napisał paweltbu Zobacz post
    Sęk w tym że sa tańsze od dębicy o 50zł na allegro. Tzn były jak dębica była jeszcze w cenie przed sezonem, 195/55/16 kosztuje ok 850zł/kpl po 890 były hp2. Do tego wzór bieżnika wyhgląda na lekko zmodyfikowany I cept, który miał dobre opinie, stąd miałem się ku nim. Dużo opinii na necie jest o daytonie i to pozytywnych ale 0 jakiegokolwiek testu. Ale... patrzyłem na grafikę z kilku postów wyżej i jest tam taki model jak achilles - oceniony powiedzmy zadowalająco. Jak zacząłem grzebać w necie to w innych testach ADAC ten achiles jest odradzany - więc ADAC samo sobie zaprzecza...... W sumie potrzebne mi gumy do mito żony która robi 6tys rocznie w 90% po mieście więc budżetówka generalnie jej wystarczy.
    Jesli szukasz zimowek w sensownej cenie do miasta dla 2 samochodu to moge polecić cie yokohamy u mnie sie sprawdzaja w aucie żony.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
    Włoszka

1.9 JTD-m 8v 88KW - prosto, solidnie bezproblemowo

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Oby Daytony zimowe byłe lepsze od letnich. Jeździłem na letnich i miały twarda mieszankę, po kilku sezonach zużycie niewielkie ale na mokrym była tragedia. Poleciała z auta mimo, jeszcze przyzwoitej wysokości bieżnika.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar roberto34wawa
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW "WŁOSZKA" 30.06.2010

Domyślnie

Panowie jesli was zainteresyje to od niedzieli do środy będę miał możliwość testować Dębica hp 2 na lotnisku gdzie ja trochę pokatujemy w trudnych i różnych warunkach to dam znac. Kupili nam je do aut moge dac znac. Bedziemy testować hamowanie na mokrym torze, w szybkim pokonywaniu zakrętów, slalomach i szarpakah itd itp.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
    Włoszka

1.9 JTD-m 8v 88KW - prosto, solidnie bezproblemowo

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Butch
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.75 tbi, AR MiTo 1.4 TB 155 KM

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Po tym wnosi, ze w teście jest Frigo HP, a tegoroczna nazywa się Frigo HP2.
    ale kolega alcapone pisze: "Conti ts 860 jest z jesieni 2016 roku więc nie sądzę żeby test był z 2014/15 roku"

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

To te daytony DW510 ? które mają miejsce 35 w teście hamowania poniższym, gdzie od miejsca 24go uznane są za po prostu niebezpieczne na tyle że nie przeprowadzono testów na śniegu ? :
    http://www.tyrereviews.co.uk/Article...ew-Braking.htm

Czołówka jakby się komuś nie chciało czytać : 10 metrów bliżej na mokrym się zatrzymuje - z 80 km/h. DZIESIĘĆ METRÓW BLIŻEJ.

Kurcze, w tym rozmiarze jakieś falkeny, nokiany czy coś ze średniej półki innego naprawdę nie jest droższe wiele, biorąc pod uwagę że na przynajmniej 5 lat będą. Albo jakieś wielosezonówki - Crossclimate ma fajne recenzje i odpada problem z przekładaniem itd. Oj , nie lubisz żony czy mito chcesz skasować ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar alcapone154
    Mieszka w
    Nad Krakowem
    Auto
    159 2.0 / ex147

Domyślnie

Szwajcarzy tez maja swoj test:

https://www.tcs.ch/de/assets/testber...-resultate.pdf

Calkiem szczerze to o wiele bardziej mnie by interesowaly wyniki Kleber krisalp hp3 ktory tez jest nowy i nigdzie go nie testowali a poprawiona zostala przyczepnosc na mokrym ktora byla jedyna slaboscia hp2.

Użytkownik Znawca Avatar paweltbu
    Mieszka w
    TBU
    Auto
    MiTo 1.4 TB MA/Mazda 3 2019

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    To te daytony DW510 ? które mają miejsce 35 w teście hamowania poniższym, gdzie od miejsca 24go uznane są za po prostu niebezpieczne na tyle że nie przeprowadzono testów na śniegu ? :
    http://www.tyrereviews.co.uk/Article...ew-Braking.htm

Czołówka jakby się komuś nie chciało czytać : 10 metrów bliżej na mokrym się zatrzymuje - z 80 km/h. DZIESIĘĆ METRÓW BLIŻEJ.

Kurcze, w tym rozmiarze jakieś falkeny, nokiany czy coś ze średniej półki innego naprawdę nie jest droższe wiele, biorąc pod uwagę że na przynajmniej 5 lat będą. Albo jakieś wielosezonówki - Crossclimate ma fajne recenzje i odpada problem z przekładaniem itd. Oj , nie lubisz żony czy mito chcesz skasować ?

Zobacz linki do testów jakie wrzuciłem. ta sama opona i dwa wyniki jeden powiedzmy w miarę drugi masakra,
    wlinku który podałeś kleber zajął 9 miejsce, a zobacz tu: http://www.oeamtc.at/media/download/...4641636554.pdf

Gówno warte te testy. Rozmawiałem ze swoim dyrektorem który jeździ na tych oponach 3 lata i nie ma do nich zastrzeżeń a moja żona jeżdżąc po mieście ma średnie prędkości na poziomie 30km/h więc raczej jestem spokojny. Do jeżdżenia dalej jest 159.
    Niezwykłość Alfy Romeo polega na tym... że czasem jeździ...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar alcapone154
    Mieszka w
    Nad Krakowem
    Auto
    159 2.0 / ex147

Domyślnie

Zobacz linki do testów jakie wrzuciłem. ta sama opona i dwa wyniki jeden powiedzmy w miarę drugi masakra,
    wlinku który podałeś kleber zajął 9 miejsce, a zobacz tu: http://www.oeamtc.at/media/download/...4641636554.pdf
    Ile opona jest warta pokazuje sie dopiero w sytuacji krytycznej.

Jesli porownujesz klebery to wez pod uwage ze w tescie adac Kleber jest ostatni z posrod najlepszych a w drugim tescie kleber tez jest ostatni z posrod najlepszych, ale w porownaniu z jeszcze gorszymi oponami jest w miare dobry. Nie uwazam aby te testy sobie zaprzeczaly.

Wole bazowac na faktach niz na odczuciach "dyrektora".
    Ostatnio edytowane przez alcapone154 ; 09-11-2016 o 12:12

Użytkownik Znawca Avatar paweltbu
    Mieszka w
    TBU
    Auto
    MiTo 1.4 TB MA/Mazda 3 2019

Domyślnie

o zaprzeczaniu chodzi mi z achillesami, ale i tak daje im wielki znak zapytania bo szukając różnych testów znajduję różne często skrajne opinie o tych samych gumach.
    Niezwykłość Alfy Romeo polega na tym... że czasem jeździ...

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

o zaprzeczaniu chodzi mi z achillesami, ale i tak daje im wielki znak zapytania bo szukając różnych testów znajduję różne często skrajne opinie o tych samych gumach.
    Nie. Skrajnych nie ma. Skrajne są podejrzanych opon. To tak. Może różnice mieszanek w różnych pariach produkcji - raz się uda innym razem nie?
    Ale dla przyzwoitych nie ma skrajnych. Masz gdzieś ocenę np conti wintercontact kwalifikującą ją jako niebezpieczną oponę ? nie ma. Od laaaat jest w czołówce. Bo to po prosu jest świetna opona i kropka. Może czasem być 1wsza, czasem 2 czasem 3 w testach, ale wciąż to czołówka jak Michelin, Pirelli , Dunlop i GY. Nic z tych opon nie ma skrajnie złych opinii, nigdy . A jeśli mają gorsze noty gdzieś to w odniesieniu do ceny. A nie jakości. Czy niuanse różnic między nimi.

Później jest pólka środkowa gdzie też od lat z niewielkimi fluktuacjami z grubsza te same opony zajmują swoje ugruntowane pozycje. Czasem coś podskoczy wyżej , czasem niżej, ale wciąż w zakresie przyzwoito średnich. I stopniowo do niej wchodzą jeszcze kilka lat temu niepoważane marki. Ale stopniowo i siedzą tam później .

A póżniej jest pólka dla lubiących ryzyko - może się zdarzyć jakieś odkrycie roku oczywiście - akurat jakaś udana partia może, czy może po prostu udana opona marki dotąd marnej pierwszy raz wchodząca na wyższy poziom . Ale to się w kolejnych sezonach okaże czy tam zostanie. MOże tak być. Ale dużo bardziej prawdopodobne ,że tak nie będzie.
    Jest takie powiedzenie: gdy słyszysz tętent i nie jesteś na sawannie, to raczej to będą konie, a nie zebry.

Co do różnic w wynikach testów i odrzucania ich wiarygodności na tej podstawie, w kontekście kierowania się opinią jakiegoś szefa. To jednak zdecydowanie lepiej się oprzeć na kilku testach i wybrać oponę która powtarzalnie w nich w danej, założonej w budzecie i potrzenach części stawki się lokuje. Lepiej na testach się oprzeć gdzie robią to ludzie wyposażeni w narzędzia, choćby to była tylko taśma do pomiaru odległości, mający spore możliwości porównań nawet jednego dnia, niż na opinii człowieka, który ma znikome odniesienie lub żadne i niczego nie mierzy.