Witam,
Mam alfe z urwanym rozrządem. Zdjąłem wałek rozrzadu i 8 z 10 zaworów jest zaklinowanych w pozycji otwartej, czyli pokrzywione. Chcękupic nową głowicę z ogłoszenia (wątpie aby moja nie pękła przy którejś prowadnicy). Taka decyzja, że kupuję drugą (na rynku wtórnym koszt szacuje się od 200-500zł)
Mam pytania do szanownego grona specjalistów/alfistów:
1. Czy każda głowica będzi pasowała do tego silnika czy to bedzie np 136km lub rocznik 1999 lub od alfy 166 lub od lanici. Czy wyłącznie musi to być silnik cf3 czy od cf2 podejdzie? A może to musi byc tylko i wylacznie od alfy 156 2.4jtd 150km 2002-2003 ?
2. Jak się dobrać do tej głowicy aby się zbednie nie narobić (wymienialem dziesiatki glowic ale wylacznie w benzyniakach roznych marek). Generalnie jak rozlaczyc turbo od kolektora wydechowego - zupelnie nigdy tego nie robilem, czy turbo z 2 rurka moze zostac na miejscu czy turbo musze wyjac? Czy pompe wysokiego cisnienia musze ruszac? Czy kolektor ssacy wykrecac przed zdjeciem glowicy czy wyjdzie mi razem z glowica? Ewentualni ejakies inne mykacze istotne w alfie jtd?
3. Muszę rownież kupić koło wałka rozrządu i koło zębate rozrzadu wału korbowego - zerwane kliny. Od jakich silników jak wyżej będą te kółka pasować?
Wszelkie śruby kupie oczywiście w ASO, reszta dobre używane oryginały bo nie wiem czy motor ni eponiosl wiecej obrazen. Z czasem jesli po naprawie bedzie dzialal okey to zainwestuje w nowe czesci. Poki co próba uruchomienia bedzie.
Z reszta dam rade, chociaz ni eznalazlem nigdzie kolejnosci i momentów/katow dokrecania srub glowicy, wtryskow i swiec zarowych - wiecie gdzie tego szukac?
Z góry dzieki za wszystko.