Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Nierówna praca 1.4MA po miesiącu postoju

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wiskitki
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170km, FIAT Bravo 1.6 MJT 105km

Domyślnie Nierówna praca 1.4MA po miesiącu postoju

Autko miesiąc stało sobie nie ruszane w garażu. Ja tu je chce wczoraj odpalić, a tu szok: kręci i nie uruchamia się. Za trzecim razem poszło, ale nierówno przez kilka sekund telepało. Aku zdrowe, przebieg 30kkm, olej dopiero co zalany nowy. Dziś uruchomiło się z minimalną czkawką, ale potem w testowej trasie szło jak nimfomanka na afterparty. Blędów brak. Ktos coś może doradzi?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

walgreen
    Gość

Domyślnie

Telepanie = praca na 3 cylindrach, ogólnie objaw czegoś niedobrego

- - - Updated - - -

Tutaj ktoś miał taki objaw, gdzie jako przyczynę zidentyfikowano wyciek i niski poziom oleju: http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-...l#post10624985

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Na początek raczej zwaliłbym na długie stanie. Garaż ogrzewany albo przynajmniej w miarę o stałej temperaturze? Jak nie to mogła się wytrącić woda z pary w baku. Tak czy siak dojej jakiegoś dodatku do paliwa wiążącego wodę itp, troche jeszcze pojezdzij autem. Rozumiem, że potem 'nimfomanka na afterparty' to masz na myśli że już było OK? Jeśli tak to tym bardziej nie wiem czemu się w ogóle tym przejmujesz.
    FYI, piszą że paliwo nie powinno stać dluzej niz miesiac (nie intetestowałem się, coś się wytrąca czy jakoś tak), na dluzej sa specjalne dodatki "stabilizujące" - ja np do kosiarki, do baku w motorze czy do kanistra z paliwem wlewam na zime taki właśnie dodatek stabilizujacy - sa chocby z Briggs&Stratton albo Oregon-a.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 10-11-2016 o 20:05
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wiskitki
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170km, FIAT Bravo 1.6 MJT 105km

Domyślnie

Garaż ciepły, a z nimfomanką to oczywiście masz rację. Zdziwiło mnie jej zachowanie o tyle, że to nie jedyne moje auto, które długo stoi. Dzięki za odpowiedzi. Dam znać za tydzień, czy jej minęło.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Zdziwiło mnie jej zachowanie
    nimfomanki? nie to całkiem normalne na afterparty a serio, to pewnie problem już nie powróci. w mojej giulietcie, jak postoi 3 tyg, to alarm i odstraszacz na kuny wydrenuje aku na tyle że nie ma szans rozrusznikiem pokręcić.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

Moja nimfomanka ostatnio stała bite 3 tygodnie, normalnie z alarmem, pod chmurą. Po 3 tygodniach odpaliła od pierwszego kopa, chociaż przyznam, że pierwsze kilka sekund silnik nie grzeszył kulturą pracy. Ale szybko przeszło. Nie było natomiast problemów z kręceniem, albo rozruchem jako takim.

A zwrot "szło jak nimfomanka na afterparty" dodaję do mojego słownika. Jest piękny.