Zimą każdy olej dopływa za późno po rozruchu i stąd właśnie średnio 70% zużycia silnika. 9100 powleka metal obniżając tarcie do czasu dopływu oleju i uzyskania odwiedniego ciśnienia.
Motul
Vavoline
Castrol
PENRITE
MILLERS OILS
Selenia
Yacco Lube
Texaco
Total
Mobil
RAVENOL
Shell
Fuchs
Midland
Eurol
Liqui Moly
Zimą każdy olej dopływa za późno po rozruchu i stąd właśnie średnio 70% zużycia silnika. 9100 powleka metal obniżając tarcie do czasu dopływu oleju i uzyskania odwiedniego ciśnienia.
Tak żeby zakończyć OT ostatnie pytanko - na ile trwałe jest takie powlekanie? Bo AR9300 to nie jest, a moja Paskuda czasami i dwa tygodnie bez odpalania stoi. Nieczęsto, ale się zdarza
@KaaC - czytałem, ale jeżeli 9100 i 9200 to dodatki do oleju, to pytanie j.w. - jak długo utrzymują się na elementach po spłynięciu oleju. W końcu to nie ceramizer tylko modyfikator tarcia. No i jestem sceptykiem, chociaż lubię stosować takie środki. Taki lekki samochodowy masochizm![]()
Ostatnio edytowane przez jersey ; 11-11-2016 o 13:17
Trwała i jest uzupełniana kiedy 9100 jest w oleju. Dopiero płukanka to zmywa a po wymianie oleju bez płukanki tego smarowania starcza spokojnie na pierwszy rozruch po zalaniu nowego oleju.
Tak czytam i oczom nie wierzę. Jeździcie spokojnie swoimi autami, nie upalacie i zastanawiacie się czy krzywda się nie dzieje silnikowi. Wlewacie jakieś wymyślne oleje i dodatki, bazując tylko i wyłącznie na powtarzanych opiniach. Opiniach, które tak na prawdę chcecie usłyszeć, aby usprawiedliwić sens swoich wydatków, czy też sumienie, że zrobiliście wszystko co się dało? Jak silnik dorżnięty, to żaden dodatek do oleju nie pomoże, a jak jest w dobrym stanie, to tylko zbędny wydatek.
Rozumiem że chcecie jak najlepiej dla swoich Alf, ale nie popadajcie w paranoję. Miałem 156 1.9 JTDm. Stosowałem przez cały czas jej użytkowania zwykłą Selenię WR 5W40, która jest uważana tutaj za słaby olej. Ale olej zmieniałem regularnie co 10.000km!. Nalatałem nią 300.000 km, bez remontu. I silnik jak dzwon (nota bene: auto jeździ nadal bez remontu silnika ). Alfa dostawała w palnik, silnik oleju nie brał. Więc pytanie, ile chcecie nalatać tymi swoimi autami? Dwa miliony kilometrów? Chyba, że dbacie o nie po to, aby kolejny właściciel, gdy sprzedacie z przebiegiem 500.000 km, był Wam wdzięczny, że dbaliście o silnik![]()
Dajemy zarabiać kolegom z forum sprzedającym oleje z węży wszelakichPoza tym to to ja leję dodatki bo lubię. Kawaler jestem, co prawda dziwki drogie, ale wino i nalewki robię sam to mogę sobie od czasu do czasu wydać stówkę albo dwie na lepszy olej czy dodatki.
[MENTION=46844].Andrzej.[/MENTION] - czytaj ze zrozumieniem. Gdybym miał dorżnięty silnik jak to ująłeś z miłą chęcią "remontował" bym go, gdyż chciałbym mieć "nowy" piecyk, ja nie jeżdżę spokojnie bo mój diesel często widzi obrotu rzędu 4.5k rpm, ale nie chce rozwijać dyskusji w ten sposób.
Po prostu, nie trawię takich środków, drugi raz zastosowałem i jestem przekonany, że działa![]()
P.S Zamiast zwykłego oleju weź zalej Kujawski bo przecież olej to olej.
A i to nie motodoktor tylko modyfikator tarcia - bardzo płynny środek, a nie gęsty doktorek![]()
Za największego wroga ludzie mają tego, kto mówi im prawdę // Platon.
Była Marea 2.4TD HLX 125KM '98r
Była Marea 2.4JTD ELX 131KM '99r
Była 166 2.4JTD 10v 150KM '03r
Była 166 2.4JTDm 20v 175KM @ 238KM 504Nm by @sdero '04r
Jest 166 2.4M-jet 20v 2006r @ ?
Masz problem z autem ? Chcesz usunąć klapy wirowe, DPF bądź EGR ?
Zrobić kompleksową diagnostykę ?
Wymiany rozrządów/eksploatacja i remonty silników ?
Załatwimy nawet programowo !
Zapraszam na nasz warsztat.
Nie napisałem do Ciebie, więc zupełnie nie rozumiem dlaczego zarzucasz mi brak umiejętności czytania.
Później piszesz żebym zalał do silnika olej spożywczy.Nie wiem czy starasz się być dowcipny, czy złośliwy. Ale daruj sobie, bo również mogę być niemiły.