Strona 156 z 220 PierwszyPierwszy ... 56106146147148149150151152153154155156157158159160161162163164165166206 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,551 do 1,560 z 2193

Temat: Jakie opony zimowe kupić?

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Co taka cisza? wszyscy z HP2 się porozbijali? Od ponad tygodnia są na aucie, przejechane 600km i jestem pozytywnie zaskoczony. Opona zarówno na suchym jak i mokrym trzyma się przyzwoicie. Wczoraj wieczorem kilkadziesiąt kilometrów zrobione podczas mocnego deszczu przy temp. max 2 stopnie i żadnych nieprzewidzianych zachowań, a pozwoliłem sobie dość mocniej ją protestować. Systemy w aucie nie szalały i interweniowały dopiero przy mocniejszych manewrach. ABS przy mocnym ale nie awaryjnym hamowaniu praktycznie się nie odzywał dopiero przy awaryjnym hamowaniu gdy szybko wciśniemy hamulec i włączy się wspomaganie opony dawały za wygraną. Przy ostrym starcie oczywiście ASR interweniował w końcu 2.4 ma ponad 400nm ale praktycznie po jednym mocniejszym uślizgu i interwencji systemu już łapały trakcję. Zobaczymy jak będą się sprawdzać na śniegu i z czasem gdy zużyje się trochę bieżnik. Ogólnie godne polecenia gdyby nie to, że są praktycznie niedostępne, a jak już się trafią to kosztują tyle co opony z wyższych półek wiec średnio opłacalny interes. Gwoli ścisłości dodam jeszcze, ze pisze o rozmiarze 225/50R17, za który miesiąc temu dałem 1140zł i przy tej cenie stosunek cena/jakość jest bardzo dobry. Nie wiem jak wypadają inne rozmiary z innych fabryk ale ten z niemiec wypadł moim zdaniem jak najbardziej pozytywnie.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar roberto34wawa
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW "WŁOSZKA" 30.06.2010

Domyślnie

Ja wczoraj wróciłem z szkolenia i na passacie mielismy te debice. Szczerze dopóki jezdzilismy "rozsądnie" opony piszczaly ale bez szalu fakt zimno mokro i fatalna pogoda. Ale od drugiego dnia gdy przekraczalismy predkosc do granic przyczepności... moze inaczej przy tej oponie bardzo szybko dochodzilo do zrywania co nic dobrego nie zapowiada. Co do hamowania na mokrym adekwatnie do 30 km/h nie ma roznicy do 50 km/h niewielka ale juz trochę gorzej niz przy innych. Powyżej 80 i zauwazalnie gorzej niz inne opony mnie wiecej 10 metrow gorzej ( jesCze dochodzila kwestia reakcji kierowcy) ale powyzej 100 moim zdaniem dyskwalifikuje ta opone jedyna ktora wyjezdzala poza tora oko 100 metrom Masakra. Moja opinia nadaja sie co najwyzej do miasta ... osobiście nie ryzykowalbym ta opona szybjo jezdzic w trasie

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
    Włoszka

1.9 JTD-m 8v 88KW - prosto, solidnie bezproblemowo

Użytkownik Maniak resoraków Avatar khazar
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

A jeździliście dla porównania tym samym samochodem z innymi oponami? Bo taki "test" niewiele mówi :-)

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Tak opony zawsze sa zmieniane do tego czesto dopompowujem i spuszczamy powietrze by miecc zabawe z podsterownoscia i nadsterownoscia. Dodam ze to byly jedyne opony nowe i zimowe tym razem. Naprawdę na mokrym hamowanie to dramat. Mrozu nie bylo ale lepiej bylo na letnich zjechanych. Zresztą taką opinię wszyscy mieli lacznie z instruktorami. Ja tak jestem srednio co 3 miesiące na 2-3 dni trochę porównania mam

Włoszka

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

roberto bez urazy ale mam prośbę. Przykładaj się bardziej do pisania bo w twoich postach jest zero składni, zero interpunkcji ale za to masa literówek. Naprawdę ciężko się to czyta i trzeba czytać dwukrotnie aby zrozumieć sensu wypowiedzi.

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Testowaliście w ten sposób też jakieś inne zimówki? Najbardziej mnie interesuje porównanie z markami premium, bo większość kolegów udzielających się w tym wątku nie widzi znacznej różnicy.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

O matko to wszyscy co kupiliśmy Dębice HP2 zginiemy marnie
    Roberto z jakimi oponami je porownywaliście? Masz dane liczbowe? Tabelki? Skoro wykonywaliście testy to zakładam, że wyniki dokumentowaliście.
    Od soboty codziennie wyjeżdżam w różne części regionu i miałem okazję pojeździć po zaśnieżonych nieodśnieżonych oraz oblodzonych nawierzchniach. Wieczorem opiszę odczucia, bo telefon mi się wiesza jak zbyt dużo napiszę naraz
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    roberto bez urazy ale mam prośbę. Przykładaj się bardziej do pisania bo w twoich postach jest zero składni, zero interpunkcji ale za to masa literówek. Naprawdę ciężko się to czyta i trzeba czytać dwukrotnie aby zrozumieć sensu wypowiedzi.
    Przepraszam pisze z telefonu i czasami slownik sam pewne rzeczy zmienia

Włoszka

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    O matko to wszyscy co kupiliśmy Dębice HP2 zginiemy marnie
    Roberto z jakimi oponami je porownywaliście? Masz dane liczbowe? Tabelki? Skoro wykonywaliście testy to zakładam, że wyniki dokumentowaliście.
    Od soboty codziennie wyjeżdżam w różne części regionu i miałem okazję pojeździć po zaśnieżonych nieodśnieżonych oraz oblodzonych nawierzchniach. Wieczorem opiszę odczucia, bo telefon mi się wiesza jak zbyt dużo napiszę naraz
    Wiesz my nie jedziemy tam testowac opon tylko ćwiczyć technike jazdy. Auta na ten tor sa normalne tzn bez klatek ( te z klatkami mamy na tory szybsze) i maja normalnie 2 komplety opon zimowe i letnie. W tym roku akurat do passata kupili nowe zimowe debice. Zadnych notatek nie robimy tylko test na zywym organizmie. Jak dobrze pamietam to na jednej astrze były barumy zimowe na drugiej yokohamy ( kupione w zeszlym roku.), na hondzie byly hankooki kupione na poczatku roku, i na passacie debice. I te hankooki byly najlepsze na tym torze.
    Cytat Napisał SliwusBuu Zobacz post
    Testowaliście w ten sposób też jakieś inne zimówki? Najbardziej mnie interesuje porównanie z markami premium, bo większość kolegów udzielających się w tym wątku nie widzi znacznej różnicy.

Włoszka

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał SliwusBuu Zobacz post
    Nie widzi różnicy bo na takich takich oponach pewnie nie jeździli. Ja na zime od lat tylko nokiany zakladam prywatnie. Mialem juz wrd 3 teraz mam wrd4 i mnie na tyle przekonały ze w zyciu na zime nic innego nie kupie. Testy wszystkie tez je na wysokich pozycjach notują. Na lato mozna sobie pozwolic na trochę niższą półkę kwestia jak kto jeździ ale na zimę.... w zyciu bym nie ryzykowal

Włoszka