Strona 160 z 220 PierwszyPierwszy ... 60110150151152153154155156157158159160161162163164165166167168169170210 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,591 do 1,600 z 2193

Temat: Jakie opony zimowe kupić?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar roberto34wawa
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW "WŁOSZKA" 30.06.2010

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Jakiś passat, jakiś rozmiar, jakieś szkolenie, jakiś tor to mi się kupy. Ja napisałem najkonkretniej jak się da z punktu widzenia zwykłego użytkownika wystarczy poczytać dokładnie post, pod którym dziwnym trafem zaraz pojawił się "profesjonalny torowy test". Gdybym ja się nie wypowiedział to ciekawe czy opinia druga pojawiła by się również. W żadnym miejscu nie napisałem, że opony są super i nie ma różnicy miedzy nimi, a wyższej klasy jak tu niektórzy insynuują. Słowa klucz w mojej opinii to "przyzwoite" i "stosunek cena/jakość". Sam nawet dodałem, że przy obecnych cenach zakup jest nieopłacalny. Mógłbym się czepiać tak jak inni niedawno czy może na pewno te nowe Dębice przed testem mają już przejechane 1000km czy oby na pewno to jest wersja z fabryki w Niemczech, a nie z Francji itp. itd ale to bez sensu. To jest przyzwoita opona klasy budżetowej, która moim zdaniem spokojnie może aspirować do klasy średniej. W momencie gdy ja je kupowałem opony ciekawsze jak Hankook kosztowały ok 150zł na sztuce więcej i nie wiem czy w cenie poniżej 400zł znalazło by się coś ciekawszego od HP2.
    Widzisz czytasz wyrywkowo. Ja jakiś tydzien wczesniej napisalem że będę jechał na tor i powiedziałem że jak wrócę to powiem o swoich doswiadczeniach. Kupy to sie nie trzyma tylko twoja teoria kolego ... nawet nie wiesz o czym pisze i jak wygląda takie doszkalanie. Większość ćwiczeń robi sie tam przy predkosciach 30-60km/h tylko w sytuacjach skrajnych wymagajacych naglej reakcji. I jesli ty piszesz że twoj test polegał na zachamowaniu na prostej bądź nie rownej drodze to jest to śmieszne. To moze pomogę ci w tescie i zrobimty tak, bedziesz jechal w deszczu na waskiej drodze i kiedy nie bedziesz sie spodziewał rzucę ci piłkę przed maske jakies 15 metrow wczesniej... to jest sytuacja w której te opony nie uratuja cie a o których na takim szkoleniu mozesz sie przekonac. Chcesz to wierz nie chcesz to nie wierz... twoja sprawa. Twoje testy to nawet zwykły chińczyk zda pozytywnie. Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
    Włoszka

1.9 JTD-m 8v 88KW - prosto, solidnie bezproblemowo

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

No mistrz czytania ze zrozumieniem ( jak i pisania ) znów spamuje temat wiec ja odpuszczam bo wyczuwam w powietrzu kolejne 10 stron gównoburzy z udziałem jednej osoby. Dodam tylko, że nie pisałem nic o hamowaniu na równej prostej drodze no ale wiadomo daleko mi do jakiś tajemniczych szkoleń. Chociaż w sumie dałem dupy, tez mogłem napisać, ze byłem na szkoleniu z firmy, jechaliśmy dla odmiany audi, rozmiaru opon nie pamiętam, a szczegółów zdradzić nie mogę, fotek/filmików nie miałem czasu zrobić. Może też bym wypadł bardziej profesjonalnie, a tak wyszło, że hamowałem na prostej równej drodze, a nie na płycie poślizgowej, która notabene pokryte są nasz drogi w PL

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Się wtrącę troszeczkę z drobnymi sprostowaniami:
    1. Nokian nie jest marką premium, a średnią przyzwoitą , a opony ma bardzo przyzwoite, ale nie jest to premium (premium to Michelin, Dunlop, GY, Pirelli)
    2. Nokian A3 (A4) to opony Winter Ultra High Performance , a D3(4) - tzw premium winter , generalnie w uproszczeniu - UHP to najwyższe pozycjonowanie w sensie osiągów opony, więc padło tu, że A3 to niższy sort niż D3, co jest nieprawdą.

A do oceny Dębicy HP2 trzeba na testy z pomiarami w metrach poczekać.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    No mistrz czytania ze zrozumieniem ( jak i pisania [emoji38] ) znów spamuje temat wiec ja odpuszczam bo wyczuwam w powietrzu kolejne 10 stron gównoburzy z udziałem jednej osoby. Dodam tylko, że nie pisałem nic o hamowaniu na równej prostej drodze no ale wiadomo daleko mi do jakiś tajemniczych szkoleń. Chociaż w sumie dałem dupy, tez mogłem napisać, ze byłem na szkoleniu z firmy, jechaliśmy dla odmiany audi, rozmiaru opon nie pamiętam, a szczegółów zdradzić nie mogę, fotek/filmików nie miałem czasu zrobić. Może też bym wypadł bardziej profesjonalnie, a tak wyszło, że hamowałem na prostej równej drodze, a nie na płycie poślizgowej, która notabene pokryte są nasz drogi w PL
    W jednym sie zgodzę... tez odpuszczam. Napisałem jak było a ty nie jesteś osobą przed którą muszę się tłumaczyć. Przyczepiłeś rzeczy które nie mają wspólnego z wątkiem (błędy) i na ty próbujesz wypłynąć i podważyć to co piszę. To tylko świadczy o tobie jak małym człowiekiem jesteś. Zarzucasz też mi że nie jestem wiarygodny... a na jakiej podstawie mozna wierzyć ze ty jesteś?
    Pozdrawiam

Włoszka

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Ehh. Widzę że z niektórymi tutaj dyskusja jest jałowa. Wiesz Roberto, że sposób w jaki opisałeś te testy (generalnie rzecz biorąc, szkolenie i z testem opon nic wspólnego to nie miało) jest o kant dupy potłuc. Po prostu opisałeś po krótce i bardzo chaotycznie Twoje odczucia - OK. Kupili tanie opony do Passata (wtedy pewnie były jeszcze tanie, teraz by takich nie kupili), żeby:
    A. Zmieścić się w budżecie.
    B. Na słabszych oponach auto zachowuje się mniej przewidywalnie i zabawa jest lepsza. I tańsza

Z mojej strony czekam na rzetelnie przeprowadzony test opon przez niezależną organizację, bo tylko takie porównanie opon różnych marek będzie miarodajne. Ja się już wystarczająco wypowiedziałem.

PS. Jak będziesz zapierniczał wąską uliczką to jak Ci piłkę wrzucę 15 m przed maskę to na gumach wykonanych przez Michała Archanioła nie wyhamujesz. Dobrze jak pedał hamulca zdążysz wcisnąć. Rozumiesz
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0 JTDm 170 KM

Domyślnie

A ja jestem ciekaw ilu z was, wykupując sobie czas w szkole doskonalania technik jazdy, gdzie byście się bawili chociażby na takiej płycie (i to w grupie osób) cykałoby zdjęcia i kręciło filmy i spisywało dokładnie rozmiary opon?

To jest internet, tutaj można podważyć wszystko.

Tutaj bardzo często pada stwierdzenie właśnie "cena/jakość". Może i fajnie, jak coś jest bardzo tanie to faktycznie, łatwo uzyskać taki współczynnik. Tutaj to praktycznie koronny argument dla opon budżetowych. Opona tania jest dobra, bo jest tania, że polece klasykiem. Ale opinie "hamuje prosto, nie miota, pewnie pod marketem mi się jeździło". No kurde... Mój kumpel, na 8 letnich sparciałych Michelin (letnich) z chyba 2 milimetrami (albo niewiele więcej) bieżnika też jeździł dynamicznie po mokrym asfalcie (po mieście i nie tylko), mocniejsze dohamowania itd i wszystko było pięknie, po co wymieniać. A potem na drodze (nie przy jakiejś wielkiej prędkości) wydarzyło się coś niespodziewanego i prawie z drogi wyleciał. No i przyznał, opony nie dały rady. To właśnie jest cel kupowania dobrych opon (parametr "jakość", a nie "cena/jakość"), żeby w najmniej oczekiwanym momencie opona dała radę.

Było tu powiedziane kilka razt. Kupiłem Dębice HP2 bo była tania, w tych cenach, które są teraz bym już nie kupił, bo można dostać inne, lepsze. A potem jest jej bronienie, że prowadzi się super, pewnie, można jeździć dynamicznie. Więc albo jest dobra, prowadzi się naprawdę dobrze i nie ma sensu kupowania lepszej (no bo po co) albo po prostu była tania i już, bez zbędnego czarowania.

EDIT:

To też mi się podoba. Robert napisał swoje odczucia z jazdy, które są negatywne, gdzie miał jednak porównanie (ok, można się spierać jakie) w tym samym czasie i warunkach do innych i jest rządanie tabelek z pomiarami, bo inaczej to gówno warte. A potem ktoś inny pisze swoje, gdzie nie było żadnego innego porównania, żadnych tabelek ale jest już cmokanie z uznaniem, że opona dobra....nosz kurde...

Cytat Napisał magil Zobacz post
    PS. Jak będziesz zapierniczał wąską uliczką to jak Ci piłkę wrzucę 15 m przed maskę to na gumach wykonanych przez Michała Archanioła nie wyhamujesz. Dobrze jak pedał hamulca zdążysz wcisnąć. Rozumiesz
    A to juz demagogia na poziomie PiSu... Dobrze wiesz, że nie o to chodziło, czy będzie gdzie uciekać czy nie, tylko to, czy opona da radę i nie będzie tyłem jechać do przodu....
    Ostatnio edytowane przez darkghost ; 17-11-2016 o 13:49

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Ehh. Widzę że z niektórymi tutaj dyskusja jest jałowa. Wiesz Roberto, że sposób w jaki opisałeś te testy (generalnie rzecz biorąc, szkolenie i z testem opon nic wspólnego to nie miało) jest o kant dupy potłuc. Po prostu opisałeś po krótce i bardzo chaotycznie Twoje odczucia - OK. Kupili tanie opony do Passata (wtedy pewnie były jeszcze tanie, teraz by takich nie kupili), żeby:
    A. Zmieścić się w budżecie.
    B. Na słabszych oponach auto zachowuje się mniej przewidywalnie i zabawa jest lepsza. I tańsza

Z mojej strony czekam na rzetelnie przeprowadzony test opon przez niezależną organizację, bo tylko takie porównanie opon różnych marek będzie miarodajne. Ja się już wystarczająco wypowiedziałem.

Tu nie chodzi o to bys sie zatrzymał bo to oczywiste że nie zrobisz tego. Chodzi o to że musisz ominąć przeszkodę wykonując szybki manewr i zakładając kontre... i wtedy musisz liczyć że opony nie zawiodą. Jak narazie to te twoje rzekome testy i jazdy nic nie wnoszą... bo to o czym piszesz to kazda sprawna opona zrobi. Widzisz jakie mamy rozne doświadczenia i umiejętności? Ty mówisz o zamknięciu oczu i hamowaniu a ja o omijaniu przeszkody... to bardzo dużo tłumaczy

Ostatnio edytowane przez roberto34wawa ; 17-11-2016 o 14:00
    Włoszka

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Cytat Napisał darkghost Zobacz post
    To też mi się podoba. Robert napisał swoje odczucia z jazdy, które są negatywne, gdzie miał jednak porównanie (ok, można się spierać jakie) w tym samym czasie i warunkach do innych i jest rządanie tabelek z pomiarami, bo inaczej to gówno warte. A potem ktoś inny pisze swoje, gdzie nie było żadnego innego porównania, żadnych tabelek ale jest już cmokanie z uznaniem, że opona dobra....nosz kurde...
    Do tego samego chciałem się odnieść, ale stwierdziłem, że szkoda nerwów, bo to jak głową w mur.
    Nikt kto miał okazje poćwiczyć podbramkowe sytuacje na torze nie potrzebuje tabelek do zauważenia różnic między oponami budżetowymi, a premium.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Jak bym z góry wiedział, ze jadę i chwalił się tym wcześniej na forum to bym dla potomnych zrobił jakieś sprawozdanie poza lakonicznym opisem, bo tak to wyszła opinia zwykłego internetowego anona jakich wiele na łoponeło. Ci co mieli okazje nie potrzebują tabelek ale Ci co nie mieli okazji muszą mieć jakieś odniesienie.

Tak argument cena/jakość w polskich warunkach jest jak najbardziej rozsądny. Żyjemy w kraju w którym nadal gro osób jeździ zima na letnich bo nie widzi różnicy albo co lepsi specjaliści kupują tylko dwie używki na przód żeby auto jako taka ruszyło ze świateł ewentualnie nalewki bieżnikowane lub jakieś używki z reichu ciągnięte, a tutaj rzesza malkontentów którzy kupili opony droższe neguje zasadność zakupu opon budżetowych w dodatku nie chińskich no nemów ale europejskiego produktu. Ludzie powinniście się cieszyć, ze w końcu ludzie przekonują się do opon nowych, markowych, zimowych nawet tych budżetowych. Nie od razu wszyscy zaczyna kupować Continentale, Micheliny czy inne Dunlopy (notabene z tych ostatnich się przesiadłem na hp2) wiec nie musicie pisać, ze opony premium są najlepsze bo każdy to wie. Chyba, ze to próba pochwalenia się, ze mnie stać, a innego nie albo uzasadnienia większego wydatku. W dodatku ja pisałem, ze jest tania (a raczej była) i przyzwoita ale w obecnej cenie jej zakup jest nieuzasadniony. Nigdzie nie pisałem, ze prowadzi się super ale na AH czytanie ze zrozumieniem zawsze mocno kuleje...
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 17-11-2016 o 14:06

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Butch
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.75 tbi, AR MiTo 1.4 TB 155 KM

Domyślnie

świetnie się to czyta. Co po niektórzy niestety nie przyjmują do wiadomości, że są sknerami i dusigroszami. Kupili auta za 30-40k i oszczędzają parę stówek na bezpieczeństwie. Bravo