W tym samym silniku w GT bagnet był z tyłu silnika prowadzany na pioniowo i tam problemu nie było z odczytem poziomu. Jak jest u Was ?
Tak samo, ten typ tak ma. Odczyt jest mocno problematyczny. U mnie mimo wlania niecałych 4 l oleju pokazuje ponad max na bagnecie, a olej naprawdę był spuszczany długo. Na razie zmieniałem dwa razy, raz u mechanika i zdziwił się, że mało weszło, a drugi raz zrobiłem to sam i to samo patrząc po bagnecie niecałe 4l. Według moich obserwacji w miarę precyzyjny odczyt na bagnecie otrzymamy po kilkukrotnym wyjęciu i oczyszczeniu szmatką bagnetu (ok. 10 razy). Prawdopodobnie w rurce prowadzącej bagnet gromadzi się dużo oleju, a uszczelka gumowa która uszczelnia rurkę na połączeniu z silnikiem dodatkowo rozprowadza ten olej po bagnecie. Podsumowując dopóki nie pozbędziemy się tego oleju z rurki, prawidłowy odczyt poziomu oleju jest niemożliwy. Innej metody niż wyjmowanie i wycieranie nie ma ponieważ wyjęcie bagnetu i czekanie na swobodne spłynięcie (zadziała tylko na gorącym silniku) jest mało skuteczne i trwa długo.