Strona 9 z 18 PierwszyPierwszy 123456789101112131415161718 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 176

Temat: Antena GPS, telefonu i radia w AR 159

Użytkownik Maniak resoraków Avatar wisnix89
    Mieszka w
    Cedry Wielkie
    Auto
    AR 159 SW 2009r 1.9 8v

Domyślnie

A separator, jeśli zamontowany zaraz za radiem, to normalna wtyczka antenowa kątowa:-) fakra wystepuje tylko przy samej antenie.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Znawca Avatar Luck
    Mieszka w
    KRA KNS
    Auto
    AR9 1,8 MPI LPG + Julka 1,4 TB

Domyślnie

Kolego mylisz się, wtyk kątowy anteny przy radiu wstępuje przy zwykłych radiach natomiast przy navi jest wtyk anteny fakra tylko pozostaje pytanie czy we wszystkich navi bo były różne i dlatego użyłem słowa prawdopodobnie. Tutaj forumowicz Woopy zmieniał navi na nie nieoryginalne radio: http://www.forum.alfaholicy.org/159_..._radia-21.html. Temat także przerabiany był przeze mnie tylko z tą różnicą iż miałem wcześniej zwykłego grajka.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar elgritone
    Auto
    916 / 939 / 955

Domyślnie

No i wielka dupa.
    Okazalo sie ze moja antena nie ma w ogole wtyczek.
    Ktos wie gdze dokupie te kwadratowe wtyczki od gps i gsm? Jaki kolor ma wtyczka od gsm a jaki od gps?
    Ogolnie jestes mega wku....... Nie dosc ze te wtyczki nie spasowaly to okazalo sie ze ta podsufitka jest podklejona i teraz mi wisi. Co gorsza jest to czego sie balem... Zostal slad po zagieciu. Gdybym wiedzial to bym tego nie ruszal masakra

Użytkownik Maniak resoraków Avatar wisnix89
    Mieszka w
    Cedry Wielkie
    Auto
    AR 159 SW 2009r 1.9 8v

Domyślnie

Aha, no tego o radiach navi nie wiedziałem. Sory za wymądrzanie;-)

Mieszka w
    KRA KNS
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał elgritone Zobacz post
    Ogolnie jestes mega wku....... Nie dosc ze te wtyczki nie spasowaly to okazalo sie ze ta podsufitka jest podklejona i teraz mi wisi. Co gorsza jest to czego sie balem... Zostal slad po zagieciu. Gdybym wiedzial to bym tego nie ruszal masakra
    Może jak ją podkleisz w tych dwóch miejscach kwadratowych zgodnie ze zdjęciem co kiedyś przesyłałem to się naprostuje by to załamanie nie było takie widoczne. Dodam od siebie, że wyczyn to dopiero włożyć podsufitkę do auta by jej nie złamać w nadwoziu sedan, oczywiście nawet przy wyjętych przednich siedzeniach.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał wisnix89 Zobacz post
    Aha, no tego o radiach navi nie wiedziałem. Sory za wymądrzanie;-)

Spoko, zdarza się pomylić, ja też nie jestem pewny czy we wszystkich navi jest fakra ale w części na bank.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar elgritone
    Auto
    916 / 939 / 955

Domyślnie

Cytat Napisał Luck Zobacz post
    Może jak ją podkleisz w tych dwóch miejscach kwadratowych zgodnie ze zdjęciem co kiedyś przesyłałem to się naprostuje by to załamanie nie było takie widoczne. Dodam od siebie, że wyczyn to dopiero włożyć podsufitkę do auta by jej nie złamać w nadwoziu sedan, oczywiście nawet przy wyjętych przednich siedzeniach.

- - - Updated - - -

Spoko, zdarza się pomylić, ja też nie jestem pewny czy we wszystkich navi jest fakra ale w części na bank.
    Podkleje. Ale musze najpierw zdobyc te wtyczki. Ktos wie jak one sie nazywaja albo gdzie je kupic?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Marcino20
    Mieszka w
    DDZ
    Auto
    AR 159 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Koledzy odgrzeje temat. Antena fm u mnie też swirowała, poprzedni właściciel wrzucil hamski drut przez pół podszybia, coś zbieralo ale wywaliłem to. Założyłem radio GMS, własna antena gps, telefon po bluetooth. Pozostało radio fm, fabryczna antena w ogóle nie działa. Przestudiowalem anteny doklejane na szybe, trzy sztuki, stracona kasa nic nie działa.
    Pytanie mam takie:
    Potrzebuje jedynie anteny FM, czy moge puścić nowy kabel radio-antena i jakos doczepic go do fabrycznej podstawy usuwając wzmacniacz, da się? Czy moze jest cos podobnego do aryginalnej z wygladu, bez wzmacniacza albo z znim z podobnej wielkiego podstawą na dachu aby wyrzucić ori antena i zainstalować zamiennik? Ktoś przerabiał to w tą stronę?

AR 159 SW, było navi, blue me fabrycznie.
    Ostatnio edytowane przez Marcino20 ; 23-11-2016 o 10:39
    Było 156 jtd 16v, jest 159 jtdm 16v

Mieszka w
    KRA KNS
    Auto

Domyślnie

Myślę, że jak kupisz nowa antenę np jakiś zamiennik nie koniecznie do alfy byle był ze wzmacniaczem i orzewodem to spokojnie to podlaczysz zamiast aktualnej. Na końcu wtyczki dopasujesz pod radio a może będzie nawet tak że wtyczka juz spasuje pod gms. Ja kiedyś tak robiłem w innym aucie gdzie ori była wysuwana z boku błotnika i nie dość że to wysuwanie często je jeb..o to odbiór był średni. Nowa antena ze wzmacniaczem wpadła na dach nowe przewody i działa pięknie do dziś.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Marcino20
    Mieszka w
    DDZ
    Auto
    AR 159 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Koledzy znalazłem coś takiego :
    http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6187241927
    Czy zorientowani mogą mi potwierdzic, czy podejdzie to na zasadzie plug and play? Chodzi mi jedynie o wtyczke od anteny fm, navi nie potrzebuje podłączyć.
    W radiu GMS mam możliwość podłączenia + na wzmacniacz antenowy i teoretycznie będzie napięcie na kablu takze separator zbedny (a separator chyba tez nawet mam gdzies w gratach)
    Było 156 jtd 16v, jest 159 jtdm 16v

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

U mnie ostatnio też radio przestało odbierać FM. Rozebrałem antenę i w środku zastałem płytkę zalaną i częściowo uszkodzoną (ścieżki utlenione itp). Jako, że moja 159 jest po FL i ma nawigację niestety nie mogłem anteny wyjąć całkiem ponieważ kostka od dwóch kabli (GPS i bodajże AM) jest niewidoczna i nie można ich rozpiąć. Dlatego spróbowałem pominąć ten wzmacniacz. Po zdemontowaniu płytki przylutowałem główny kabel antenowy do podstawy anteny. Radio odbiera rewelacyjnie i nawet w garażu łapie stacje, które przy sprawnym "wzmacniaczu" nie miały prawa odbierać.
    Oczywiście przy cenie 79 zł za nową antenę pod GPS i FM takie kombinowanie nie ma sensu ale u mnie ta antena nie pasowała by z racji innego fabrycznego rozwiązania.