Jestem na etapie zakupu fotelika dla dziecka 9-18 kg. Wstępnie wybór padł na romer king plus (bez isofix). Czy ktoś używa taki fotelik w 159, czy ten fotelik dobrze siedzi w siedzeniu i nie ma problemu z montażem?
Jestem na etapie zakupu fotelika dla dziecka 9-18 kg. Wstępnie wybór padł na romer king plus (bez isofix). Czy ktoś używa taki fotelik w 159, czy ten fotelik dobrze siedzi w siedzeniu i nie ma problemu z montażem?
ja mam maxi cosi bez iso i jest GIT![]()
A co to znaczy?
w Alfie masz z tyłu standardową kanapę jak w milionie innych aut, nie ma profili i nie ma uwypukleń. Kupujesz fotelik to nie zasiegaj informacji na forum tylko podjedz do pierwszego lepszego sklepu z fotelikami i przymież je do auta. Jezeli to nie isofix to trzeba pare innych rzeczy przymierzyć, np dlugosc pasów i latwosc jego montazu. Opinie jak dupa kazdy ma swoją. A bezpieczenstwo i wygoda dziecka ponad wszystko.
Czy jest możliwość zamontowania fotelika z isofix na przednim siedzeniu?
Z przodu nie ma Isofix więc nie da się tego zrobić. Jedynie foteliki ze składanym Isofix'em można tam zamocować o ile mają dobre trzymanie za pomocą samych pasów. Poza tym należy wziąć pod uwagę Airbag i rodzaj mocowania fotelika (tyłem lub przodem do kierunku jazdy w zależności od wielkości fotelikai tym samym dziecka).
- - - Updated - - -
Akurat w 159 przed FL profil tylnego siedziska różni się od tych po FL i ma to dość duże znaczenie jeśli chodzi o stabilność fotelika bez ISOFIX. Jeśli do tego jeszcze dodać skórzaną tapicerkę to już jest mało ciekawie bo podstawa się ślizga i fotelik będzie niestabilny. Nawet mocne dociągnięcie pasami niewiele daje.
- - - Updated - - -
Osobiście mam fotelik z ISOFIX i nie zamienił bym go za ten sam model bez. Mocowanie banalnie proste, dziecko ma stałą pozycję, nie przesuwa się na zakrętach a w razie mocowania go w aucie bez tych uchwytów można złożyć zaczepy.
Również mam ten fotelik (wersja z krową) i powiem jedno - jeśli masz ISOFIX to bierz fotelik pod ISOFIX. Bez ISOFIXA też będzie okej ale nie będzie tej stabilizacji którą daje właśnie ISOFIX. Ogólnie foteliki ROMER są uważane za jedne z najlepszych na świecie więc co do jakości i bezpieczeństwa nie ma co się martwić.
"Gdyby porównać światowe marki do ciała człowieka to Toyota byłaby mózgiem , Aston Martin twarzą , Cadillac brzuchem a ALFA ROMEO sercem i duszą"
Jeremy Clarkson TOP GEAR 11/4
Ktoś jeszcze wypowie się na temat fotelika?
Zastanawiam się czy wybrać 9-18, czy może 9-36?
To, że z ISOfixem to już jasne, tym bardziej, że mam skórzaną tapicerkę.
Możecie polecić jakiś sensowny model, który w przyzwoitej cenie będzie oferował wysokie bezpieczeństwo i komfort dla dziecka?
Pozdrawiam.
- Rafał
Ja mam kddiego phenixfixpro2 i uwazam ze jest swietny. Nie ma pasow tylko belke zapinana pasami auta. Poczatkowo bylem sceptycznie nastawiony do tego rozwizania ale okazalo sie swierne. Dziecko ma wieksza swobode i nie wisi na szelkach jak zasnie. Do tego jest to 1 z 2 modeli w przedziale 9-18 ktory ma 5 gwiazdek w testach adac.
A moja do takiego za chiny wsiąść nie chciała. No i na recaro się skończyło (roemer Kingplus jest mniejszy - jak masz większe dziecko zwróć na to uwagę żeby zimą się nie okazało że się nie mieści na szerokość)
Ostatnio edytowane przez woj-o ; 07-09-2014 o 14:28