Jaguar S-type 4.2 V8
Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
Citroen Xantia Activa II V6 - była
Citroen Xantia II 2.0 16V - była
Skoda Felicia 1.3 MPI - była
W czwartek jade do salonu w Cardiff bujnac sie Giulia 2.2 180KM AT8. Juz chyba z 10razy do mnie z Alfy dzwonili czy jestem zainteresowany i zebym na jazde sie zapisal. Nawet mi juz 2 broszurki do domu wyslali w tym jedna naprawde imponujaca (okladka ma wzor wlokna weglowego). Mialem mozliwosc zapisac sie na jazde wersja Q ale musialbym pod Manchester jechac a troche mi sie nie chce... W PL jezdzilem 2.2 180KM ale w manual wiec zrobie sobie porownanie. Juz o tym pisalem ale w UK w wersji super w standardize dostajesz nawigacje 8.8 cala, alarm fabryczny i radio DAB. No i ten wyswietlacz miedzy zegarami.
AR 155 1.9TD 90KM 1992 - byla
AR 146 2.0 Ti 150KM 1996 - byla
AR 156 1.9Jtd 115KM 2002 - ciagle jest
AR 159 1.9Jtdm 150KM 2007 - byla
AR Mito 0.9TwinAir 105KM 2014 - jest
AR Giulietta 2.0 120KM 1981 - w trakcie remontu
AR Spider 2.0 150KM 1999 - jest!
Chociaż niechętnie, to w dużej części zgadzam się z tym zdaniem. Opinia jaka przylgnęła do Alfy, słusznie czy nie, skutecznie zniechęca nowych klientów. Zaskakujące jest też jak bardzo internetowe trole tą opnię podtrzymują. Niemal pod każdym wpisem na polskim profilu AR pojawiają się do znudzenia "dowcipy" o lawetach i mechanikach. Nie wiem jak to wygląda w innych krajach, ale boję się, że podobnie. Sami na pewo znacie te reakcie, jak mówiecie znajomym, że kupujecie AlfęLudzie kupujący beemy i audi w życiu nie przesiądą się do alfy romeo. A nowi nabywcy niechętnie ryzykują duże wydatki, mając do wyboru marki pewne i sprawdzone w tym segmencie. Alfa tymczasem nadal zmaga się z powszechną, wiadomo jaką, opinią. Tutaj lat potrzeba i nowych modeli.
Co do przesiadki kierowcy Audi czy BMW do Alfy w segmencie dużych sedanów lub kombi - w większej skali nie widzę ku temu żadnej szansy. Może nieszczególnie reprezentatywny dla Europy, ale podam przykład Szwecji - gdzie spędziłęm w tym roku tydzień, przejeżdżając około 1.000 km. Niewiele, ale jakiś pogląd to daje. Wsród samochodów nowych obok dominującego Volvo, można zauważyć ogromną ilość BMW - cóż z tego że brzydkie i drogie skoro się sprzedaje? Jak ma AR dotrzeć do klienta jeżdżącego niemiecką limuzyną?
Nie jestem specjalistą od sprzedaży samochodów i w żadncym wypadku nie czuję się na siłach by doradzać zarządowi FCA, ale obserwując sprzedaż aut tego koncernu naszła mnie taka myśl - skoro nieźle sprzedają się Giulietta i MiTo, Fiat 500 w różnych konfiguracjach, i Lancia Y (pomimo faktycznej likwidacji marki) to może AR powinno się skupić na produkcji małych i średnich hatchbacków ze sportowym charakterem i w cenach do koło 30.000 euro?
Mimo wszystko życzę Gulii jak najlepiej bo to piękny samochód i chętnie popatrzę na nią na ulicach.
Is it the Truth or your image that makes your life worth livimg?
To tylko ślepy test
https://youtu.be/v8SdHTg8E4Y
A tymczasem na You Tube Pertyn pieje z zachwytu podczas jazdy Q
https://m.youtube.com/watch?v=3wtoZVuuTYg
Ostatnio edytowane przez rafter ; 04-12-2016 o 21:44
AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
BMW 540i G30 ( 2019 -
Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!
Właśnie słyszałem kawałek audycji radiowej o tematyce motoryzacyjnej (radio TOK czy jakoś tak) - panowie całkiem spokojnie stwierdzili że w Europie Giulia mimo małej gamy silników sprzedaje się wyjątkowo dobrze, w PL nie, bo PL jest specyficzna - umarłe dla AR salony plus mit Alfy , klient zachodni jest znudzony sztampowym przysłowiowym Audi , u nas nie, to wciąż szczyt ekstrawagancjiitp. itd. Aha, plus to że w zasadzie to się nie "sprzedaje" tylko ludzie płacą za możliwość jeżdżenia czy garażowania auta - chodzi o te wynajmy, porównanie takiego "zakupu" do telefonu który się spłaca z abonamemtem. Że my wciąż kupują wóz myślimy co z nim będzie za 10/naście lat - jak się będzie wtedy sprawował itp. To fakt, ja też tak "po staremu" myślę, no przynajmniej 8 i wolę mieć swój a nie pożyczony gdzie trzeba sprawdzać umowę co z nim wolno, a czego nie wolno robić. A taka postawa jak moja zabija sprzedaż, oj... :-/
Ale ogólnie w tonie bardzo pozytywnym rozmowa o Giulii, tonie wzmacnianym delikatnie wyczuwalną ekscytacją, a to z tego powodu, że mają ci panowie redaktorzy obiecaną na cały tydzień testowania nonstop QuadrifoglioZimą : )
(aha, i podobało mi się, że bez żadnych dywagacji tylko wprost, jako oczywistość taką jak ta, że Giulia ma napęd na tył, zauważają w niej stylistyczną kontynuację 156tki - jak jeden z nich stwierdził - coś w rodzaju mocnego liftingu Alfy 156. A to komplement , bo jak wiadomo, 156 to najlepsze stylistycznie nadwozie ever z wozów cywilnych )
O podobieństwie do BMW słowa żadnego hmm![]()
Ostatnio edytowane przez Andrzejsr ; 05-12-2016 o 20:34
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Na polskiej stronie AR pojawił się już konfigurator wersji Veloce. Ceny benzyny od 194.800 zł, diesla 189.600 zł.
Link: http://carconfigurator.alfaromeo.com...a/default.aspx