A ktoś zalewał x-cess 5w40 a nie x-clean?
To zależy czy silnik z dpf czy nie....bo x -cess najczęściej się zmienia po wywaleniu dpfu. Ma inną specyfikacje.
Napisane na Commodore C64..![]()
Ja mam u siebie ale w 1,4 turbo. Wcześniej miałem liqui moly z dodatkiem MoS2. Ciężko porównać dwa oleje, na pewno dodatek MoS2 powodował wręcz niesamowity start. Miałem wrażenie, że silnik już przejechał parę kilometrów. Przy motulu jest standardowo tylko, że silnik bardzo cicho słychać.
Co do spalania bo tego tutaj nikt nie porusza a ja już zaobserwowałem co i jak.
Najmniej auto pali na oryginalnym oleju Selenia i nie chce aby to źle zabrzmiało ale jest to w moim przypadku około 1,8l na 100km.
Na liqui moly i motulu auto pali podobnie ale właśnie o to 1,8l więcej.
Pierwszy raz spotkałem się z taką sytuacją. W innych autach tak nie miałem. Może ktoś kto dysponuje wiedzą w tym kierunku się wypowie.
mniej o 1,8L paliwa po zmianie oleju.
Ja tak to zrozumiałem.
Bez urazy ale żaden środek smarny nie zapewni takiej różnicy w spalaniu.
Prędzej temp. i gęstość powietrza niż zmiana smarowidła.
Ostatnio edytowane przez dziadzia82 ; 07-12-2016 o 16:02
Wydaje się mało prawdopodobne że zmiana z 5w40 na inne 5w40 spowodowało taką zmianę w spalaniu.
Szukałbym raczej wyjaśnienia w innych czynnikach począwszy od takich jak zmiana opon letnie/zimowe, dłuzszy czas wymagany do osiągniecia optymalnej temperatury pracy silnika, większe obciążenie silnika przez klimatyzację, używanie większej ilości odbiorników prądu np.światła, rozmrażanie szyby tylnej a kończąc na sytuacji na drodze.
Jest to możliwe stosując oleje o diametralnie różnej lepkości. Silnik z olejem o większej lepkości spali więcej ponieważ szczególnie do czasu rozgrzania olej stawia większy opór.Bez urazy ale żaden środek smarny nie zapewni takiej różnicy w spalaniu.
Tym samym na krótkich dystansach taki olej bedzie powodował większe spalanie.
Nie no jasne, że to będzie różnica rzędu 2%. Bardziej chciałem pokazać że wiele czynników razem wziętych może zmienić pomiar.