Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Sygnalizacje stanu samochodu

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa 159, 8V, 115 KM

Domyślnie Sygnalizacje stanu samochodu

Hej.
    Posiada ktoś rozpiskę dotyczącą sygnalizacji stanów samochodu dla Alfy 159 (lewy dolny róg wyświetlacza - otwarte drzwi, oblodzenie itp). Byłbym bardzo wdzięczny za podesłanie, bo w instrukcji nic nie znalazłem co która z grafik oznacza.
    Udało mi się na noc przy -10 zaciągnąć ręczny i rano przy ruszaniu pojawiły się komunikaty abs + asr i dodatkowo ikona jakiegoś stanu samochodu (coś jakby chmurka/kłębek dymu) i nie wiem co oznaczała - auto na 2 i wyższym biegu nie miało nic mocy (bardzo niskie obroty). Po wyłączeniu silnika i ponownym odpaleniu wywaliło komunikat o niedziałającym abs, spaliło dwa dni wcześniej wymienianą żarówkę postojową, ale po chwili choinka zniknęła, a abs działał normalnie. Z mocą wydawało mi się przez 15km, że jakby mniej (a ciś doładowania poza luzem nie schodziło poniżej 0,2 bar).

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Butch
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.75 tbi, AR MiTo 1.4 TB 155 KM

Domyślnie

Chyba słabo instrukcję czytałeś, jest tam wszystko co potrzeba, dodatkowo jeśli się pojawia grafika na wyświetlaczu jest to opisane. Jedyne co z chmurką znalazłem to to: Awaria czujnika deszczu - Lampka sygnalizacyjna (gdzie przewidziano) zaświeci się (w niektórych wersjach ukaże się komunikat na wyświetlaczu) w przypadku awarii czujnika deszczu str. 178

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfy Romeo MiTo; Alfa Romeo 159sw; Alfa Romeo Gulia Super

Domyślnie

Ściągnij instrukcję i przeczytaj. Będziesz wiedział co i jak. Wiedza na forum jest także olbrzymia ( o wypalaniu DPF ) także.

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Chmurka to najpewniej zapchany DPF.

Błędy ABS to bardzo często niedoładowany / słaby akumulator.

Użytkownik Ogier Avatar MarcinDGR
    Mieszka w
    Wąsosz DGR
    Auto
    Alfa 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Dodam info że w instrukcji nie ma opisanej śnieżynki która włącza sie przy 3 stopniach i informuje kierowce że może być droga oblodzona

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Kartuzy
    Auto
    159 sw 1.9jtdm qtronic ti

Domyślnie

Pewnie dodali ją na końcu żeby dostać punkty ncap

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Częstochowa - okolice
    Auto
    AR 159 SW 2,4 JTDm 2006, AR GTV 1,8 TS 1999

Domyślnie

Panowie, A propos śnieżynki - czy nie ma sposobu żeby ona świeciła tylko jakiś czas (minuta, dwie) od zaistnienia warunków oblodzenia? No bo świecąca całymi dniami w okresie zimowym wkurza niepotrzebnie (przynajmniej mnie)! Poinformowała - ostrzegła - i niech spada. Czy w oprogramowaniu nie dałoby się podłubać?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Kartuzy
    Auto
    159 sw 1.9jtdm qtronic ti

Domyślnie

Cytat Napisał Pingwin Zobacz post
    Panowie, A propos śnieżynki - czy nie ma sposobu żeby ona świeciła tylko jakiś czas (minuta, dwie) od zaistnienia warunków oblodzenia? No bo świecąca całymi dniami w okresie zimowym wkurza niepotrzebnie (przynajmniej mnie)! Poinformowała - ostrzegła - i niech spada. Czy w oprogramowaniu nie dałoby się podłubać?
    Ciekawe czy da się coś z tym zrobić... Na pocieszenie w fordzie jest osobna kontrolka sniezynki. Poniżej jakiejś temperatury czerwona.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Cytat Napisał Pingwin Zobacz post
    Oczywiście, ze się da skoro ktoś zaprogramował BC aby komunikat wyświetlało to zapewne przy odpowiednim nakładzie czasu i pieniędzy ktoś mógłby go przeprogramować ale taniej wyjdzie kupić sobie relanium jak kogoś takie pierdoły wkurzają

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfy Romeo MiTo; Alfa Romeo 159sw; Alfa Romeo Gulia Super

Domyślnie

Cytat Napisał MarcinDGR Zobacz post
    Dodam info że w instrukcji nie ma opisanej śnieżynki która włącza sie przy 3 stopniach i informuje kierowce że może być droga oblodzona
    Strona 173.