Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Dwa problemy z Bellą 166

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    ALFA 166 2,4 20V 175KM 2004

Domyślnie Dwa problemy z Bellą 166

Witam mam 2 problemy z moją bellą, powiadam ją od 2 lat.

- Pierwszy to taki ze jakiś czas zaczął piszczeć mi pasek mechanik wymienił wadliwy napinacz i pasek spokój. Całkiem niedawno około 5000km temu padł mi alternator został on wymieniony i też spokój. A teraz na dniach zaczęło strzelać tych okolic i piszczeć pasek. To mechanik zaczął wymieniać sprzęgło na alternatorze, rolkę napinającą i koło pasowe ( Dayco ) i nowy pasek. Jeden dzień spokoju kolejnego dnia znowu piski. Zmiana paska na inny dzień spokoju znowu to samo. Brak mi sił. Wczoraj 180 km od domu pękł wzdłuż pasek. Brak sił. Proszę o pomoc.

- moje wycieraczki wyłączone leżały tak jak powinny a jak były na automacie odstawały od położenia dolnego kilka ładnych centymetrów. Pewnego dnia podczas jazdy noc i mocy deszcz coś strzeliło, wycieraczki dalej działały a co się okazało po wyłączeniu pieją tak samo jak na automacie. Co to może być ??

Moja Bella to 166 2,4 JTD 175KM 2004 rok FL.

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

1. Co do paska to miałem to samo. Problemy wynikły 2:
    - skrzywiona śruba napinacza sprężynowego spowodowała jego przekoszenie - pomogła wymiana śruby.
    - Cofnęło mi się koło na pompie wspomagania o jakieś 2mm - pomogło podłożenie podkładek pod koło pasowe.

Oba powyższe defekty powodowały piszczenie paska i w następstwie jego przekrojenie. Dodatkowo szurał on o obudowę rozrządu.

2. Do sprawdzenia mechanizm wycieraczek. Są w nim ślizgi, które należy oczyścić i popodginać blaszki stykowe. Temat znany i opisywany na forum.
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Użytkownik Fachowiec Avatar KaaC
    Mieszka w
    Gostyń/Leszno/Rawicz
    Auto
    AR 166 2.4M-Jet 06r

Domyślnie

Cytat Napisał danus77 Zobacz post
    1. Co do paska to miałem to samo. Problemy wynikły 2:
    - skrzywiona śruba napinacza sprężynowego spowodowała jego przekoszenie - pomogła wymiana śruby.
    - Cofnęło mi się koło na pompie wspomagania o jakieś 2mm - pomogło podłożenie podkładek pod koło pasowe.

Oba powyższe defekty powodowały piszczenie paska i w następstwie jego przekrojenie. Dodatkowo szurał on o obudowę rozrządu.

2. Do sprawdzenia mechanizm wycieraczek. Są w nim ślizgi, które należy oczyścić i popodginać blaszki stykowe. Temat znany i opisywany na forum.
    Misiek, a tak bezpiecznie z tymi podkładkami ? Koło jak koło, ale reszta osprzętu nie cierpi ? Regeneracja pompy nie jest kosmicznie droga, kupic zajechaną, odłożyć sianko na kupkę i zrobić porządnie i mieć spokój.

Za największego wroga ludzie mają tego, kto mówi im prawdę // Platon.

Była Marea 2.4TD HLX 125KM '98r
    Była Marea 2.4JTD ELX 131KM '99r
    Była 166 2.4JTD 10v 150KM '03r
    Była 166 2.4JTDm 20v 175KM @ 238KM 504Nm by @sdero '04r
    Jest 166 2.4M-jet 20v 2006r @ ?

Masz problem z autem ? Chcesz usunąć klapy wirowe, DPF bądź EGR ?
    Zrobić kompleksową diagnostykę ?
    Wymiany rozrządów/eksploatacja i remonty silników ?
    Załatwimy nawet programowo !

Zapraszam na nasz warsztat.

Użytkownik Znawca Avatar motogold
    Mieszka w
    Łebcz
    Auto
    alfa 166 2,4 jtd 1999/alfa 166 2,4 2003 150km

Domyślnie

Cytat Napisał KaaC Zobacz post
    Misiek, a tak bezpiecznie z tymi podkładkami ? Koło jak koło, ale reszta osprzętu nie cierpi
    Skoro Danus to wyosiował,to właśnie osprzęt nie oberwie.Cieprpiało,gdy wszystko było napięte poprzez brak osiowości. Tak myślę i tak wychodzi z logiki Kaacu.

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Cytat Napisał KaaC Zobacz post
    Misiek, a tak bezpiecznie z tymi podkładkami ? Koło jak koło, ale reszta osprzętu nie cierpi ? Regeneracja pompy nie jest kosmicznie droga, kupic zajechaną, odłożyć sianko na kupkę i zrobić porządnie i mieć spokój.
    1. W jaki sposób ma cierpieć reszta osprzętu na wyosiowanym pasku ?
    2. Spotkałem się już w 2 innych AR166 z efektem cofniętej osi na pompie wspomagania i koszenia paska.
    3. Jeżdżę tak ponad 2 lata, pasek nie trzepie, nie piszczy i wytrzymał więcej niż 50km (tyle nie wytrzymał nowy przed naprawą)
    4. A ty miałeś kiedyś regenerowaną pompę, nie daj boże zamienik ? Się ostatnio nawymieniałem w Octavi I. Skończyło się na używce.
    5. Moja pompa nie wyje, nie rzęzi, wspomaganie nie daje jakichkolwiek oznak uszkodzenia, no nie ma się do czego przyczepić.
    6. I "wisienka na torcie": próbowałeś kiedyś wyjąć pompę wspomagania z naszych wozów (piszę konkretnie o AR166 2.4jtd 20V). Jeśli nie, to powiem Ci tylko... nie chciałbym tego robić. Miałem przymiarkę do tego jak robiłem kolektor, bo musiałem ją odsunąć. Tyle #urew to ja dawno nie powiedziałem.
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77