Ja swego czasu kamoke założyłem i od razu sciaglem, na reklamację poszły i zwrot kasy. Natomiast z innej beczki to chyba dopadła mnie usterka mechanizmu bo wycieraczka kierowcy nie dociera na środku, po wymianie wycieraczek na inne to samo.
Ja swego czasu kamoke założyłem i od razu sciaglem, na reklamację poszły i zwrot kasy. Natomiast z innej beczki to chyba dopadła mnie usterka mechanizmu bo wycieraczka kierowcy nie dociera na środku, po wymianie wycieraczek na inne to samo.
U mnie oximo przeskakiwały po 2-3 miesiącach. Po przełożeniu do org stelaży samych gumek z tych oximo do dziś zbierają przyzwoicie, może nie tak jak nowe ale jest dobrze. Oximo kupowane w zeszłym roku w kwietniu czy maju. Zrobione coś ponad 10 tyś km.
Taka ciekawostka, do mojej Brery nie pasują wycieraczki z Classic Line (sprawdzałem z 3 kompletów) o szerokości 450, natomiast od strony pasażera pasują bez problemu. Myślałem, że coś się stało z ramieniem przy wymianie ale te droższe z ASO zbierają idealnie. W 159 zbierają bez zarzutu, ale tam szyba jest pod zupełnie innym kątem.
Ja kupiłem pióra ALCA/HEYNER - używałem ich w poprzednich samchodach od lat i uważam, że guma jest lepsza niż w Valeo i Boschach (chyba, że ja jakieś dziwne modele kupowałem). Żeby było zabawniej w komplecie dostaje się dodatkową gumkę na wymianę.
Jest tylko jeden mankament: żeby je założyć do 159 trzeba użyć dodatkowego adaptera, dzięki któremu pióra wyglądają fatalnie (ramiona strasznie odstają od szyby, adapter strasznie pogrubia wycieraczkę w punkcie mocowania). Użyłem więc metody z początku wątku czyli przełożyłem same gumki do oryginalnych piór i uważam, że to najlepsza opcja do tego samochodu.
Niestety nic nie trwa wiecznie (szczególnie radość) i ostatnio pióro kierowcy przestało dociskać środkiem - po przejściu na pióra Alca wszystko jest ok i tu pojawia się prośba: czy ktoś mógłby mi podać jakieś nry serwisowe oryginalnych wycieraczek? Chyba kupię oryginały, a jak się zużyją - wrócę do zakładania gumek Alca.
Kupiłem Boscha bo takie były wcześniej założone - przejeździłem miesiąc i trafił mnie szlag. Przy wychylaniu ramion wycieraczek było ok ale jak powracały to skakały po szybie i pierdziały tak, że radia nie słyszałem. Właśnie wymieniłem na MotoGum - po dwóch tygodniach i ciągłej pracy bo pogoda fatalna jeszcze jest ok i cicho.
Nieco ponad miesiąc temu zmieniłem półtoraroczne Championy, które "pierdziały" w każdą stronę jak stary traktor na płaskie wycieraczki Motgum. Można powiedzieć, że sprawdziłem w każdych warunkach (śnieg, deszcz, wiatr, mróz) Cena niska (jakoś 46zł dałem za kpl), ciche, nie skaczą, ale mogę się przyczepić do samego działania - po stronie kierowcy od nowości zostawiają niewielką smugę kilka cm nad linią wzroku. Poza tą wadą są ok, mogę polecić. W przyszłym roku kupię komplet firmy Alca i zobaczę jak się sprawują.
Ja z kolei mogę napisać co nieco o Bosch Aerotwin (szare opakowanie).
2500 km zrobione w trudnych warunkach pogodowych. Obie wycieraczki bardzo słabo zbierają na ok 2 cm od końców. Na pozostałej szerokości zbierają dobrze. Zdarzało im się popierdzieć gdy wlewałem płyn z Orlenu. Przerzuciłem się na K2 Claren koncentrat i od tamtej pory pracują niemalże bezszelestnie![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
U mnie motgumy od samego początku podskakuja i nie zbierają do końca dobrze. Cena może i niska, ale niestety więcej ich nie kupię. Może takie mi się trafiły.
Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka
I tak największy szajs to Valeo. Używałem x-trim i plaskich first. Pierwsze po dwóch miesiącach zaczęły piszczec, drugie po tygodniu zaczęły smuzyc ( od pasażera zbiera tylko połowa długości a od kierowcy powyżej 110 km/h nie zbiera dołem. Dziś założyłem HEYNER. Miałem je już kiedyś i było ok. Zobaczę jak będzie teraz.
Sledzę ten wątek i nasuwa mi się tylko jeden wniosek - loteria. Jeden z Boscha zadowolony, drugi nie. Jeden pisze, że Motgum działa świetnie, drugi, że tragedia. Ja mam chyba uwalony mechanizm (brak czasu aby się tym zająć) ale najlepiej z tych co używałem (Valeo First, Motgum, Heyner, Bosch, Kamoka) działały Heynery (wcześniej, w innych autach używałem tylko Alca, świetnie się sprawowały)