Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: 3.2 JTS szarpie TYLKO w trasie

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo Brera 3.2 JTS

Domyślnie 3.2 JTS szarpie TYLKO w trasie

Mam pewien problem, moja Brera zaczela szarpac przy jednostajnej jezdzie. Mialem to wczesniej, jakies dwa miesiace temu jak robilem krotsza trase, ale to bylo po wizycie w Irbisie i lutowaniu przewodow przy kompie i czyszczeniu przepustnicy. A ze wtedy to byly jakies 4 szatpnoecia na 120km trasie to myslalem ze jakas adaptacja moze mu sie wlaczyla. Od tego czasu tylko miasto robilem i problem si3 juz nie powtorzyl ale dzisiaj musiałem zrobić dłuższą trasę z Wrocławia do Wawy i jutro do 13 muszę być spowrotem we Wrocławiu. W drodze do Wawy zaczęło szarpać coraz bardziej. Głównie na jednostajnej prędkości. Czasami jak szarpnie, to muszę puścić/nacisnąć kilka razy gaz żeby znowu samochód zaczął normalnie przyspieszać. W między czasie pojawił się check engine. Podsumowujac:
    -samochód szarpie glownie przy jednostajnej predkosci (od obrotów 2200 w gore)
    -szarpie czasami seriami co kilkadziesiąt sekund czasami jedno na kilka minut
    -check sie zapalił dopiero za którymś szarpanie ciem
    -muszę odpuścić gaz (czasami) żeby odzyskać moc.
    -była czyszczenia przepustnica na 200km przed pierwszym objawem, pozni3j było samo miasto i objawy nie występowały.

Ma ktoś jakieś konkretne pomysły co to może być? Najgorsze jest to że muszę wyjechać jutro najwcześniej o 9 z wawy a najpóźniej we Wrocławiu mogę być o 13... to sprawdzenie na kompie gdziekolwiek to teraz odpada:/

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Bez odczytania kodu błędu można tylko zgadywać. Na przyszłość zaopatrz się w zwykły interfejs Bluetooth i aplikacje AlfaOBD.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Maniak resoraków Avatar elgritone
    Auto
    916 / 939 / 955

Domyślnie

Tak jak magil pisze, bez kompa sie nie obejdzie. Swiece kiedy wymieniane?

Auto
    Alfa Romeo Brera 3.2 JTS

Domyślnie

Pierwsze co jutro zrobię to zamówię interface bluetooth Samochód rzekomo miał świece wymienione w Styczniu (mam faktury od poprzedniego wlasciciela, ale wiadomo że dopóki sam czegoś nie zrobię to pewien nie jestem).

Ja obstawiam:
    - przepustnica
    - przeplywomierz
    - cewki
    - pompa paliwa
    - katalizator

W każdym razie, żadna z tych rzeczy nie wstrzymuje mnie przed powrotem jutro autem do wro, ale może macie jakieś bardziej beznadziejne typy?

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Katalizator raczej nie. Do listy dodałbym wtryskiwacz
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Auto
    Alfa Romeo Brera 3.2 JTS

Domyślnie

Więc tak. Dojechalem do Wrocławia. Przebieg trasy był taki, że najpier korki w Wa-wie i zero szarpnia, poźniej 40min na autostradzie spokojnej jazdy(2800obr ~120km/h) i się zaczeły szarpnięcia. W pewnym momencie, nie moglem wejsc na wiecej niz 2800obr przy wyprzedzaniu. Az w koncu udalo sie go odksztusic. Zmienilem zalozenie i zaczlem jezdzic bardziej dynamicznie, wiecej przyspieszania/zwalniania troche na 5 biegu reszta trasy z predkosciami 110-170 i szarpniecia byly juz duzo rzadsze, dopiero jak sie ruch zrobil kolo Wroclawia i musialem wrocic do jednostajnej jazdy to mi zaczelo znowu szarpac. Teraz zrobilem nia 20km po miescie i nic.... Objawy sa takie jakby cos sie zapychalo?

Wlasnie chce zamowic jakis interfejs na allegro, czy ten wystarczy?

allegro . pl/elm-327-bluetooth-1-5-alfa-romeo-sportwagon-i6633718191.html

albo coś takiego, jest we Wrocławiu to odrazu bym podjechał odebrać.

http://allegro.pl/interfejs-elm-327-...643064209.html
    Ostatnio edytowane przez AdrianK ; 12-12-2016 o 13:57

Auto
    Alfa Romeo Brera 3.2 JTS

Domyślnie

Mam interface BT - rewelacja Niedziala mi z AlfaOBD ale z Torque'iem czy Pistonem poszlo bez problemu.

Mam dwa bledy
    P0430
    P0190

Jakoś ciezko mi znaleźć teraz jakąś zależność pomiędzy tymi błędami... A objawy moga byc moim zdaniem wynikiem zapchanego kata, bo jak już pisalem, przy jezdzie w miescie gdzie jest ciagle dmuchany nie mam problemow z szarpaniem. A z drugiej strony odciecie na wtryskiwaczach tez moze dawac takie objawy... Jakieś pomysły?