Witam, jestem nowy na forum, za wszelkie błędy przepraszam.
W mojej Alfa Romeo 159 2.0 jtdm, rok 2009 cały czas brzęczy coś jakby od strony nawiewu po lewej stronie od kierowcy. Ne pewno nie dotyczy to nawiewu, bo czy jest włączony czy nie, czy z klimą czy bez brzęczy na okrągło. Ten dźwięk kojarzy mi się z dziecięcą grzechotką. Nie znalazłem na internecie żadnych objawów podobnych do moich. Zwykle co czytam to po odjęciu nogi z gazu brzęczenie wszystkim lekko ustaje, u mnie jest przeciwnie. Najlepiej jest to słyszalne na 3 biegu, ok 40-50 km/h gdy wcisnę gaz mocniej brzęczenie w momencie ustaje, gdy zdejmę nogę z gazu zaczyna z powrotem. Najbardziej słychać po całkowitym zdjęciu nogi z gazu gdy samochód zaczyna hamować silnikiem. Słychać również podczas jednostajnej jazdy na 4 biegu. Przy wyższych prędkościach i przy rozpędzaniu ucicha. Mam wrażanie, że jak jest zimniej to ten "świerszcz" jest bardziej słyszalny. Zaczyna się tak robić po pół minuty jazdy.
Nie mam zielonego pojęcia co to może być. Może miał już ktoś taki przypadek, wie co to może być? Wydaje mi się, że zaczęło się tak robić od wymiany rozrządu, ale rozrząd w 2.0 jtdm jest chyba po drugiej stronie (?).![]()