Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: 156 2.0jts 166km vdc system failure

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa 156.jts 166km SW FL

Domyślnie 156 2.0jts 166km vdc system failure

Witam jakiś miesiąc temu męczyłem się z tym problemem też wyskakiwał mi błąd vdc i asr się świecił trójkąt ze strzałką i przy drążku zmiany biegów też kontrolka siweciła asr i alfa code, auto nie odpalało, zmieniłem aku i od miesiąca było OK dziś opłukałem trochę auto po czym odpaliłem z dwa trzy razy jeżdrząc miedzy sklepami i za 4 razem już wyskoczyły błędy. Bardzo delikatnie myje auto jedynie felgi były mocniej umyte proszę o sugestie i pomoc z góry dzięki.
    Napięcie aku mam 12,54v
    Czy gdzieś przy kołach są jakieś czujniki które mogły zostać zalane i wprowadzały by takie błędy ?
    Ostatnio edytowane przez pele21 ; 28-11-2016 o 11:18

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał pele21 Zobacz post
    Napięcie aku mam 12,54v
    Mało!
    No chyba że przed odpaleniem bez ładowania.
    Moja Bella

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa 156.jts 166km SW FL

Domyślnie

Tak na nieodpalonym aucie aku jest sprawny alternator laduje prawie 14v na jalowym biegu wydaje mi sie ze cos przy kolach bo dosc obficie je unylem i progi bo byly mocno zablocone i usterka sie powtarza po myciu w okolicach kól. Musi tam cos byc co moze byc nieszczelne i do zalania

Użytkownik Świeżak Avatar Luk26
    Mieszka w
    Podkowa Leśna
    Auto
    AR 156 SW JTS '03

Domyślnie

Tak na nieodpalonym aucie aku jest sprawny alternator laduje prawie 14v na jalowym biegu wydaje mi sie ze cos przy kolach bo dosc obficie je unylem i progi bo byly mocno zablocone i usterka sie powtarza po myciu w okolicach kól. Musi tam cos byc co moze byc nieszczelne i do zalania
    Sprawdź, czy kabel od czujnika ABSu nie jest gdzieś przetarty. Miałem przetarty na wysokości krawędzi felgi od środka (był źle poprowadzony) i co jakiś czas dotykał felgi powodując błąd VDC, wtedy Selespeed przeszedł w tryb awaryjny i tak to wyglądało.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa 156.jts 166km SW FL

Domyślnie

Przewody są OK ale wydaje mi się że same czujnik lewy przedni jest jakoś spuchnięty lekko, moje następne pytanie to jakie czujniki posiadam AR 156 SW progresion 2.0 jts 166km 2004r bo znalazlem same abs i abs+vdc tzn dokładniej mówiąc przód znalazłem abs a tył abs+vdc.

z góry dziękuje za pomoc

Użytkownik Znawca Avatar Mongoose
    Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

U mnie też ostatnio się to pojawiło, ale w momencie, gdy padał deszcz, a nagle walnęło mrozem... Zaciągnąłem ręczny i zostawiłem auto na kilka godzin... Odpaliłem, chce ruszyć, a to nie jedzie, to jeszcze raz z większych obrotów, coś dupło z tyłu, auto pojechało bokiem do przodu i o co chodzi Ręczny nie "cykał" na zaciąganiu, był luźny, więc musiał zamarznąć... Jeszcze dwa razy tak ruszyłem, dupło z drugiej strony, wywaliło błędy abs, asr, vdc, ebd itd... Jechałem do domu bez ABS'a, niczego a śniegu nawaliło po kolana. Pod kompem pokazało czujnik w lewym tylnym kole, usunąłem, ręcznego już nie zaciągam i błąd nie wraca. Będę musiał się temu ręcznemu przyjrzeć bo tak nie powinno być

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa 156.jts 166km SW FL

Domyślnie

Ręczny wymieniłem wszystko z nim ok auto dostaje szalu z vdc i asr w momencie gdy mocniej zaleje felgi potrzebuje danych jakie czujniki abs kupić jakie do przodu i jakie do tyłu bo różne znajduje zwykle przód abs a tył abs+vdc i chce się upewnić czy z przodu mam abs a z tyłu abs+vdc czy jak. Dajcie mi jakiegoś linka do czujnika abs przód i tył AR 156 2.0 jts 166km 2004r.

slicznie dziekuje

jestem zielonym fanem AR dopiero nabywam wiedze ....

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Stęszew
    Auto
    AR 156 2.0 JTS 2002r.

Domyślnie

Ręczny wymieniłem wszystko z nim ok auto dostaje szalu z vdc i asr w momencie gdy mocniej zaleje felgi potrzebuje danych jakie czujniki abs kupić jakie do przodu i jakie do tyłu bo różne znajduje zwykle przód abs a tył abs+vdc i chce się upewnić czy z przodu mam abs a z tyłu abs+vdc czy jak. Dajcie mi jakiegoś linka do czujnika abs przód i tył AR 156 2.0 jts 166km 2004r.

slicznie dziekuje

jestem zielonym fanem AR dopiero nabywam wiedze ....
    Z tyłu na bank masz abs + vdc dlatego że system vdc odpowiada za utrzymanie prawidłowego toru jazdy w tylnych kołach z przodu masz od tego tzw "szatana" ASR. Kiedy u mnie wyskakiwał ten błąd okazało się że spece w serwisie otwarli komputer i nie zabezpieczyli go odpowiednio więc po deszczu czy myciu wariował.

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Nie ma czujników ABS i ABS+VDC...
    Wszystkie 4 czujniki przy kołach są takie same niezależnie czy masz VDC czy nie. Jedyna różnica jaka była to bodajże przed- i poliftowe. Wpisz sobie VIN do ePER, sprawdź numer właściwego do Twojej i już.
    Poza tym najpierw sprawdź błędy na kompie, a nie na ślepo czujniki wymieniaj.

Wysłane z mojego SM-T555 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa 156.jts 166km SW FL

Domyślnie

Witam nie miałem ostatnio czasu żeby sie odezwac sprawdziłem problem fizycznie nie myjac felg auto od miesiaca nie sprawia problemu, wystarczy ze prysne karczerem na felge i po 10 min wywala vdc i alfa code poczym niemoge sie podpiac pod kompa bo sie nie chce polączyć. Musze odpiac kleme na 20 min poczym moge podpiac kompa bo znika alfa code jedyny blad jaki pózniej pokazuje to przepustnica. Tak jak wyzej pisalem wystarczy oblac obficie felge, auto w deszczu nawet obfitym sprawuje sie bezblednie. Przepraszam za brak polskich znakow pisze w pospiechu. Z gory dziekuje za odpowiedz.