Temat się rozkręca, a wątpliwości pozostają![]()
Temat się rozkręca, a wątpliwości pozostają![]()
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Nie chcę rozwalić silnika stosując nieodpowiedni olej. Wolę się upewnić przed wymianą.
To jest jtdm na rzepakowym pojedzie... A tak serio kup ten toptec.
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
Alfa Romeo
145 2.0 TS --> 156 2.0 TS --> 156 lift 2.0 JTS --> 159 1.9 JTDM
Hehe.
Nawet jak mu platinium za 60zeta nalejesz to tez pojedzie. To nie jest az tak czuly silnik.
Ja od zawsze leje tt4100 bo to jest bardzo uniwersalny olej. No i kiedys widzialem rozebrany silnik, ktory od zawsze jezdzil na lm. To mi wystarczylo aby wyrobic sobie o nim opinie.
A lanie wynalazkow po 300zl do zwyklych silnikow to moim zdaniem wywalanie kasy.
Właśnie... Popieram. Nie masz formuly1 tylko dizla jtdm. Nie daj się zwariować. A toptec to i tak górna półka.
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
Alfa Romeo
145 2.0 TS --> 156 2.0 TS --> 156 lift 2.0 JTS --> 159 1.9 JTDM
Starałem się znaleźć sam odpowiedź na kilku ostatnich stronach, ale praktycznie każdy olej jest dobierany indywidualnie do auta i "stylu" jazdy, tak więc i ja proszę o pomoc
159 SW 1.9 jtdm 16v 150km 2007r
Auto kupione 2 dni temu ( w sumie to nie wiem co jest wlane )
Wszystko seria, będę usuwał klapy i raczej zaślepiał EGR. DPF zostanie bo w większości będę robił niewielkie trasy, 2 x w tyg po 150 km
Dodam, że około 40 zł nie robi mi różnicy, wolę dopłacić za lepszą jakość
Pozdrawiam!
Ostatnio edytowane przez krzysztof12100 ; 02-01-2017 o 01:25
Jeśli cena nie gra roli, to polecam ten olej: http://oilserwis.pl/millers-oils-ee-...3-5w30-5l.html
i nie znam lepszego cywilnego oleju do tego silnika.
- - - Updated - - -
No i tym sposobem wprowadzacie zamęt.
TOP TEC 4100 to bardzo dobry olej, ale kolega pytał o olej do silnika bez EKO, a Synthoil jest zdecydowanie lepszym olejem pod tym względem.
Ogólnie panuje ostatnio tendencja do zalewania innych oleów po usunięciu DPFu, tylko nie wiem po co, i co to ma na celu.
Oleje przy DPFie są rozrzedzane ON, kty przedostaje się do oleju przy wypalaniu filtra, a po usunięciu nie mamy tego problemu.
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
A z ciekawosci, po co lac 5w30 skoro sa oleje w40 niskopopiołowe, nie tylko LM, ale motula, fuchsa itd.
Chyba ze mowimy o zuzyciu paliwa, ktore na w30 moze byc nizsze o 0.032l/100km?