Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Maglownica 156 1.8 TS

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Seb022
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 1998

Domyślnie Maglownica 156 1.8 TS

Witam serdecznie,

mam problem prawdopodobnie z maglownicą w swoim aucie. Samochód to Alfa Romeo 156 1.8 TS 1998 rok. Problem który u mnie występuje objawia się tylko w pewnych okolicznościach podczas jazdy. Generalnie jeżeli chodzi o stan przedniego zawieszenia to jest jak najbardziej ok, wymieniłem wahacze, amortyzatory, sprężyny, gumy i łączniku stabilizatora. Podczas jazdy na wprost i pokonywaniu kolein wszystko jest w porządku zawieszenie sztywne i bez stuków. Problem występuję podczas skrętu w prawo. W momencie gdy lewe koło jest skręcone w prawo i wjadę w jakąś koleinę czy uskok wtedy słychać nie przyjemny głuchy stuk. Podczas skrętu w lewo i jazdy na wprost nie mam żadnych stuków. Wspomaganie działa idealnie, nie zauważyłem żadnych wycieków z maglownicy, luzów podczas jazdy na kierownicy też nie ma, jedynie jak będę stał w miejscu i kręcił kierownicą naprzemiennie w prawo i lewo tak gdzieś o 5 cm wtedy słyszę podobny stuk jak przy skrętach w prawo na koleinach.

Potrzebuję porady gdzie w Warszawie udać się aby zregenerować ta maglownicę? Może ktoś miał podobny problem i ogarnął sprawę?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar andmurbud
    Mieszka w
    świetochlowice
    Auto
    156 2.0 TS

Domyślnie

Sprawdz gorne mocowanie amortyzatora zanim zabierzes sie za maglownice

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Maglownica się odzywa,kiedy jedziesz po nierównościach na wprost bądź skręcasz. Przy wyłączonym silniku ruszając lekko kierownicą też wtedy stuki są. Wycieków od razu nie będzie. Magiel na wykończeniu objawia się stukami słyszalnymi także podczas postoju auta przy włączonym silniku no i poceniem się lub też wyciekami.

Ja obstawiam coś innego, ale przy okazji Twój magiel już się kończy. Tak więc szukając stuków w zawieszeniu przy okazji znalazłeś jak na razie małe zużycie magla.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Seb022
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 1998

Domyślnie

Bardzo po cichu liczę też, że to może jednak nie magiel a górne mocowania amortyzatorów. Czy mógłby mi ktoś doradzić gdzie w Warszawie udać się do mechanika który ma pojęcie o Alfach bo szczerze powiedziawszy większość, mechaników ma problem z diagnozą usterek w Alfie. Lepsze diagnozy wystawiają użytkownicy forum ALFAHOLICY :-)

- - - Updated - - -

Czyli problem który starałem się opisać może dotyczyć górnych mocowań amortyzatora. Dzisiaj zauważyłem jeszcze jeden objaw gdy jadę na wprost po tak zwanych ,,kocich łbach,, gdzie budą telepie dość mocno słychać było mocne dudnienie z okolic lewego przedniego koła tak jak by było trochę wyżej to dudnienie nie nisko tam gdzie wahacze itd. Też miałeś podobny problem co ja i okazały się mocowania amorów?

Mieszka w
    Racibórz
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Seb022 Zobacz post
    Bardzo po cichu liczę też, że to może jednak nie magiel a górne mocowania amortyzatorów. Czy mógłby mi ktoś doradzić gdzie w Warszawie udać się do mechanika który ma pojęcie o Alfach bo szczerze powiedziawszy większość, mechaników ma problem z diagnozą usterek w Alfie. Lepsze diagnozy wystawiają użytkownicy forum ALFAHOLICY :-)

- - - Updated - - -

Czyli problem który starałem się opisać może dotyczyć górnych mocowań amortyzatora. Dzisiaj zauważyłem jeszcze jeden objaw gdy jadę na wprost po tak zwanych ,,kocich łbach,, gdzie budą telepie dość mocno słychać było mocne dudnienie z okolic lewego przedniego koła tak jak by było trochę wyżej to dudnienie nie nisko tam gdzie wahacze itd. Też miałeś podobny problem co ja i okazały się mocowania amorów?
    popytaj o mechaników na regionalnych forum Mazowieckim.

Maglownica stuka równomiernie, słychać ją po prostu z przodu,a nie z prawej albo lewej strony...Kierowca z dobrym słuchem odczuje stuki także w kierownicy (przy bardzo z użytej maglownicy)

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

skąd polecacie nowy/regenerowany magiel ?

Mieszka w
    Racibórz
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał omen Zobacz post
    skąd polecacie nowy/regenerowany magiel ?
    ja kupowałem w firmie która oferowała magiel regenerowany wraz z nowymi drążkami - na allegro.