Witam Alfaholików
Drodzy Panie i Panowie potrzebuje parę porad i odpowiedzi. Mój kuzyn zakupił 159 ale ze względu, że jeszcze nie posiadam takiego auta moja wiedza jest uboga.
I tutaj mam do Was parę pytań
1. Alfa jest wyposażona w spryskiwacze reflektorów, niestety nie działają. Bezpiecznik sprawdzony był spalony niestety po wymianie wciąż cisza. I tutaj pytanie jakie są tutaj najczęściej spotykane problemy? Zatkane przewody?
2. Czy były wersje bez lusterka fotochromatycznego a z sensorem deszczu i zmierzchu?
3. Jaki może być problem nie działania automatycznych świateł? Godzina 23 i niestety po obróceniu pokrętła w pozycje automatyczną zero reakcji... (szyba wymieniana przystosowana do sensorów, nie wyświetla żadnych błędów)
4. Jaki może być problem nie działania sensora deszczu? Po aktywacji czujnika deszczu wycieraczki wycierają szybę na "sucho"... Patent znaleziony na forum z spryskiwaniem szyby i włączeniu systemu nie pomógł... (szyba wymieniana przystosowana do sensorów, nie wyświetla żadnych błędów)
5. Od jakiej temperatury włącza się klimatyzacja? Dzwoniąc do ASO gość poinformował mnie, że do ok. +5 stopni klima może się nie włączyć w celu zabezpieczenia układu.
6. Przy gaszeniu samochód delikatnie drży. Pojawia się to tylko przy gaszeniu. Czy to normalne? A czy może jakaś poduszka a czy może dwumasa?
Pytania dotyczą Alfy Romeo 159 1.9 16v (150 koni).
Z góry dziękuje za wszystkie wskazówki, uwagi, informacje.![]()