Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: kilka pytań odnośnie 159

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 16v, Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v, Alfa Romeo 159 TI 1.9 JTDm16v

Domyślnie kilka pytań odnośnie 159

Witam Alfaholików
    Drodzy Panie i Panowie potrzebuje parę porad i odpowiedzi. Mój kuzyn zakupił 159 ale ze względu, że jeszcze nie posiadam takiego auta moja wiedza jest uboga.
    I tutaj mam do Was parę pytań

1. Alfa jest wyposażona w spryskiwacze reflektorów, niestety nie działają. Bezpiecznik sprawdzony był spalony niestety po wymianie wciąż cisza. I tutaj pytanie jakie są tutaj najczęściej spotykane problemy? Zatkane przewody?
    2. Czy były wersje bez lusterka fotochromatycznego a z sensorem deszczu i zmierzchu?
    3. Jaki może być problem nie działania automatycznych świateł? Godzina 23 i niestety po obróceniu pokrętła w pozycje automatyczną zero reakcji... (szyba wymieniana przystosowana do sensorów, nie wyświetla żadnych błędów)
    4. Jaki może być problem nie działania sensora deszczu? Po aktywacji czujnika deszczu wycieraczki wycierają szybę na "sucho"... Patent znaleziony na forum z spryskiwaniem szyby i włączeniu systemu nie pomógł... (szyba wymieniana przystosowana do sensorów, nie wyświetla żadnych błędów)
    5. Od jakiej temperatury włącza się klimatyzacja? Dzwoniąc do ASO gość poinformował mnie, że do ok. +5 stopni klima może się nie włączyć w celu zabezpieczenia układu.
    6. Przy gaszeniu samochód delikatnie drży. Pojawia się to tylko przy gaszeniu. Czy to normalne? A czy może jakaś poduszka a czy może dwumasa?

Pytania dotyczą Alfy Romeo 159 1.9 16v (150 koni).

Z góry dziękuje za wszystkie wskazówki, uwagi, informacje.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar matik123
    Mieszka w
    Kutno
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

1. zdejmij zderzak i pod nim jest trojnik ktory rozdziela plyn na lewa i prawa lampe, sprawdz pod kompresorem czy puszcza dalej.
    2. raczej nie
    3 i 4. czy przed wymiana szyby bylo ok?
    6. sprawdz czy podczas gaszenia z wcisnietym sprzeglem nadal drzy, jesli tak to obstawialbym ktoras z poduszek silnika lub skrzyni

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hagi
    Mieszka w
    kujawsko - pomorskie
    Auto
    159 2,4 JTDm

Domyślnie

1. Najczęściej trójnik, nie trzeba zdejmować zderzaka, od spodu jest dojście. Dość drogi ale pasuje z lans rovera tańszy. U mnie był jednak zagięty waż idący wzdłuż zderzaka. Tez warto sprawdzić, dostęp słaby choć też nie zdejmowałem zderzaka.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 16v, Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v, Alfa Romeo 159 TI 1.9 JTDm16v

Domyślnie

Cytat Napisał matik123 Zobacz post
    1. zdejmij zderzak i pod nim jest trojnik ktory rozdziela plyn na lewa i prawa lampe, sprawdz pod kompresorem czy puszcza dalej.
    2. raczej nie
    3 i 4. czy przed wymiana szyby bylo ok?
    6. sprawdz czy podczas gaszenia z wcisnietym sprzeglem nadal drzy, jesli tak to obstawialbym ktoras z poduszek silnika lub skrzyni
    nie wiadomo... samochód został zakupiony z wymienioną szybą... co mnie też zastanawia, to tutaj jest właśnie sytuacja, że jest czujnik deszczu a nie ma fotochromatycznego lusterka... a tak w ogóle to gdzie znajduje się czujnik zmierzchu? Czujnik deszczu wiem ale nie mogę odnaleźć lokalizacji czujnika zmierzchu...

Użytkownik Świeżak Avatar przemek1
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Była Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V, Alfa Romeo 159 2.0 JTDM, jest Alfa Romeo 159 1.75 TBI

Domyślnie

Ad. 6 Jeżeli z wciśniętym sprzęgłem nadal drży przy gaszeniu to przyczyn może być dużo zaczynając od poduszek silnika i skrzyni do czyszczenia klapy gaszącej.

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

po rozebraniu lusterka okazało się, że jest z "podstawy", po prostu pusty w środku... sensor deszczu jest przyklejony do szyby kable kable również dochodzą do lusterka... mam nadzieje, że po zakupie nowego lusterka i po podłączeniu kabli będzie wszystko działać... tylko tutaj mam pytanie... nie powinno wyświetlić jakiegoś błędu odnośnie czujnika deszczu oraz zmierzchu?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar MikeDraven
    Mieszka w
    Bogatynia
    Auto
    brak

Domyślnie

Cytat Napisał Mati_17 Zobacz post
    po rozebraniu lusterka okazało się, że jest z "podstawy", po prostu pusty w środku... sensor deszczu jest przyklejony do szyby kable kable również dochodzą do lusterka... mam nadzieje, że po zakupie nowego lusterka i po podłączeniu kabli będzie wszystko działać... tylko tutaj mam pytanie... nie powinno wyświetlić jakiegoś błędu odnośnie czujnika deszczu oraz zmierzchu?
    Te auto to nie przypadkiem od Mirka handlarza? Jak jest coś namieszane w "kablologii" to możliwe że nie wyświetli, albo po prostu auto tego nie miało i tym bardziej nie będzie alarmować o braku kontaktu z danym czujnikiem. Możliwe, że po wymianie szyby, ktoś kupił używaną od wyższego modelu i wstawił na sztuke aby było.
    "Nie możesz nazywać siebie prawdziwym miłośnikiem motoryzacji jeśli nigdy nie miałeś Alfy Romeo" - Jeremy Clarkson

Pomogłem? Dodaj punkt reputacji (gwiazdka pod postem)

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał MikeDraven Zobacz post
    Te auto to nie przypadkiem od Mirka handlarza? Jak jest coś namieszane w "kablologii" to możliwe że nie wyświetli, albo po prostu auto tego nie miało i tym bardziej nie będzie alarmować o braku kontaktu z danym czujnikiem. Możliwe, że po wymianie szyby, ktoś kupił używaną od wyższego modelu i wstawił na sztuke aby było.
    Nie wiem czy to Mirek bo mnie przy zakupie nie było ale kto wie może masz rację
    Z tą szybą to może być tak jak mówisz tylko raz, że kable są poprowadzone do lusterka, a dwa to na manetce od włączania świateł jest opcja włączenia automatycznie świateł... więc może zadziała... pożyjemy zobaczymy... tylko właśnie mnie zastanawia czy mając te systemy zawsze wyświetli błąd, gdy coś nie łączy? a czy jest to dodatkowy bajer?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar awj1
    Mieszka w
    Szczytno, War-Maz
    Auto
    AR 159 1,9 JTDm 8V + mapa EGR Off by maly_777

Domyślnie

5. U mnie klimę da się włączyć już przy -10C. W niższych temperaturach jakoś nie pamiętam żebym sprawdzał.
    Na parkingu przed hipermarketem. Rodzina pakuje zakupy do pancerwagena. Dziecko, chłopiec około 5-6 lat:
    -Mamo co to za auto?
    -Przeczytaj. Na rejestracji jest napisane
    -A-L-F-A R-O-M-E-O. Dlaczego muszę jeździć VW albo Audi?
    Matka patrzy na ojca, a ojciec na mnie.
    Mina ojca BEZCENNA !!!

Użytkownik Pirat drogowy Avatar MaRo
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v

Domyślnie

Sprężarka wyłącza się przy -1*C