Strona 8 z 16 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 160

Temat: Jak Giulia wersja tylko z tylnym napędem radzi sobie w zimie

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

dzieki, ale tu tylko mamy pokaz przy jezdzie w przod z gazem, wiadomo 4x4 dziala. jak q4 jednak dziala przy powolnym zjezdzie hamujac silnikiem, i jak na wstecznym?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    GTC
    Auto
    Giulietta 1.4 Multiair 170 + TCT '12

Domyślnie

Moim zdaniem musiałbyś szukać jak działa napęd w Maserati Ghibli Q4, bo to chyba bliźniacze konstrukcje.

Poniżej cytat z notki FCA:
    In particular, the Q4 system continuously monitors multiple parameters to guarantee optimum torque distribution between the two axles depending on how the car is used and on the available road surface grip. This technology is capable of foreseeing loss in wheel adherence, relying on the information gathered by the lateral and longitudinal acceleration sensors, and by steering wheel angle and vehicle yaw speed sensors. Under normal conditions, the Giulia Veloce with Q4 system behaves like a rear-drive vehicle: 100% of torque is distributed to the rear axle. As it reaches the wheel adherence limit, the system transfers up to 60% of the drive torque to the front axle in real time, thanks to a dedicated transfer case. To ensure maximum speed of response in re-distributing torque, the system exploits a high mechanical over slippage (up to 2.5%) between the two axles, which translates into segment-beating vehicle control in terms of traction and directional stability on bends.

http://www.alfaromeopress.com/press/...nal-motor-show

Moim zdaniem napęd działa cały czas (póki działa ABS/ESP - a raczej jego czujniki) - elektronika uruchomi go również na wstecznym.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

dzieku, opis znam, ale on nie wchodzi w szczegoly. w maserati moze byc calkiem inaczej, chyba ze fca powie jest blizniaczy.
    wyslalem zapytanie do fca przez formularz ze strony, w punktach zadalem szczegółowe pytania odnośnie zachowania sie napedu q4 w konkretnej sytuacji. ciekawe co i kiedy odpiszą.

Użytkownik Romeo Avatar .Andrzej.
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

Pewnie Cię spuszczą po brzytwie. Ja kiedyś miałem kolizję, gdy był jeszcze Fiat Auto Poland. W jej wyniku wszystko mi się wyłaczyło: wspomaganie, kontrola trakcji, itd. Było to przy dużej prędkości i mało nie skończyłem na drzewie. Auto kupione w FAP w Bielsku. Zapytałem o wyjaśnienie dlaczego w sytuacji gdy systemy powinny mi ratować życie, to się wyłączyły. Odpowiedź była wymijająca. Więc na Twoim miejscu nie oczekiwałbym rzeczowej odpowiedzi. Pewnie powtórzą Ci marketingowy bełkot.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Ta, dostaniesz dokładnie taki sam marketingowy opis, jak w broszurce. Poza tym też nie ma co oczekiwać czego innego - po prostu trzeba się tym autem przejechać. Co komu da taki teoretyczny opis? Będziesz robił teoretyczne zakręty, czy tam jeździł po teoretycznym śniegu?
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Giulietta 1.4 MA 170, Toyota GT86

Domyślnie

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post
    pięknie działa

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    GTC
    Auto
    Giulietta 1.4 Multiair 170 + TCT '12

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    dzieku, opis znam, ale on nie wchodzi w szczegoly. w maserati moze byc calkiem inaczej, chyba ze fca powie jest blizniaczy.
    wyslalem zapytanie do fca przez formularz ze strony, w punktach zadalem szczegółowe pytania odnośnie zachowania sie napedu q4 w konkretnej sytuacji. ciekawe co i kiedy odpiszą.
    Już kilka razy było (nie wiem czy tu) wspominane, że Giulia ma dość dużo technicznie wspólnego z platformą Maserati Ghibli (m.in. silnik wersji QV, skrzynie biegów).

Na drobne potwierdzenie:
    Il nuovo Q4 è concettualmente opposto a quello che equipaggiava le antenate della Giulia. Sviluppato con Maserati, si tratta di un sistema sofisticato che in condizioni normali trasferisce il 100% di coppia al retrotreno della vettura. In condizioni difficili, la motricità viene trasferita all’asse anteriore fino ad un massimo del 60%, in modo da conservare il comportamento equilibrato e marcatamente sportivo della media del biscione.
    źródło: http://www.clubalfa.it/16307-tutti-i...la-giulia.html

Co w tłumaczeniu:
    Nowy napęd Q4 jest koncepcyjnie różny do tego znanego z przodków Giulii. Opracowany wraz z Maserati, jest zaawansowanym systemem, który w normalnych warunkach przekazuje 100% momentu obrotowego na tył samochodu. W trudnych warunkach, moment obrotowy jest przenoszony na przednią oś, maksymalnie do 60% (...).
    Niestety zarówno sama Alfa jak i Maserati informacji podaje jak na lekarstwo.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar 145Q
    Mieszka w
    Piotrków Trybunalski/Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD M-Jet 2004

Domyślnie

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post
    Kolejkowicze z Kasprowego go nienawidzą, odkrył sposób na ominięcie kolejki!

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Ludvigus
    Mieszka w
    Trzebownisko, Rzeszów, PL
    Auto
    Giulia 2.0TB, 147 1.6 TS

Domyślnie

Twoje pytania są stricte techniczne, a że każdy się wymądrza na podstawie swojej wiedzy i domysłów, to i ja przełożę moje doświadczenie, wiedzę o modelu i moje domysły, próbując odpowiedzieć na Twoje pytania.

Ktoś znajomy kiedyś w jakimś aucie skarżył się że u niego napęd 4x4 nie działa na wstecznym i trzeba pamiętać żeby nie doparkować do czegoś na zjeździe. ciekawi mnie to jak to jest w Giulii.
    Czyli sytuacja, że parkuję samochód na śliskiej, ośnieżonej i oblodzonej drodze tuż za innym samochodem w taki sposób, żeby wyjechać, trzeba cofnąć metr-dwa do tyłu pod górę, żeby odsunąć się od auta poprzedzającego?

Ponieważ napęd Q4 w Giulii nie jest napędem typu Torsen (stałe mechaniczne połączenie wszystkich kół ze sobą non-stop, niczym nie warunkowane), a raczej jakąś "włoską odmianą Haldex-u(*)", czyli napędu, w którym dołączanie drugiej(przedniej) osi, czy przekazywaniem mocy na koło nie kręcące się steruje komputer, dlatego też odpowiedź będzie taka: przy delikatnym, powolnym ruszaniu koła przednie załączą się dopiero, gdy komp stwierdzi, że jest uślizg części kół, a inne się nie obracają.
    A w życiu będzie tak, że jak trochę mocniej (20-40% pedału gazu na chwilkę) depniesz na wstecznym to elektroniczne systemy pomogą wycofać. Tyle i aż tyle. Czy sądzę, że zadziała na wstecznym? Jest to bardzo prawdopodobne, bo ten "włoski haldex(*)" to nowoczesny i dopracowany system.

(*) tak sobie nazwałem umownie

Jak też sprawa wygląda przy zjeździe stromą drogą, czy zjeżdżając np na 1 czy 2 powoli i hamując silnikiem wszystkie 4 koła będa hamować, czy przednie będą się dołączać tylko gdy tylne zaczną ślizgać, czy może w ogóle, napęd Q4 w Giuli działa tylko przy przyspieszaniu, a przy hamowaniu silnikiem działa tylko tył? Da się go jakoś elektroniką (ustawieniem, może tryb All Weather) wymusić żeby działał cały czas gdy jest taka potrzeba?
    Uwierz mi, że zjeżdżając stromą drogą Giulią nawet z napędem tylko na 1 oś, hamując silnikiem, a do tego dawkując mądrze hamulec, systemy bez większego problemu poradzą sobie z sytuacją i nie ma tu znaczenia, czy komputer przekazał przeniesienie napędu na przednie koło podczas hamowania silnikiem, bo tego nie zauważysz. Generalnie dynamiczne sterowanie przeniesieniem napędu za pomocą kompa pomiędzy kołami/osiami służy w tej samej mierze do hamowania, co i przyspieszania. ABS w nowych autach nie występuje już samodzielnie jak kiedyś, gdy jedyną jego pracą było wykonywanie hamowania pulsacyjnego zamiast kierowcę - dziś to tylko część całości różnych systemów, którą steruje komputer.

A na deser przypomnę tylko, że w Giulii zastosowano pierwszy raz w samochodzie coś takiego jak, zintegrowany system hamowania (IBS) stworzony przez firmę Continental, który zastępuje ABS, ESP i inne systemy jedną skrzynką -> https://translate.google.pl/translat...te%2F2602.html

Biorąc to wszystko pod uwagę, w odpowiedzi na pytania do oficjeli, dostaniesz w odpowiedzi marketingowy bełkot z wymienieniem systemów zastosowanych w samochodzie i lakoniczny opis ich działania.

Pozdrawiam,
    L.