Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Temat: jak odpowietrzyc sprzegło??

ViP Maniak resoraków Avatar maciekk
    Mieszka w
    brzesko
    Auto
    156 2.5V6 i 147 1.6 Ts

Domyślnie

witam a czy wie ktos jak odpowietrza sie sprzeglo w 2.5 V6??? a konkretniej gdzie znajduje sie ten odpowietrznik????
    o co k'mon???

Użytkownik Rowerzysta Avatar Maro1500
    Mieszka w
    LbN
    Auto
    AR 156 1,9JTD SW

Domyślnie

Wczoraj wymieniałem wysprzęglik bo był wyciek płynu, dość solidny... odpowietrzałem wg. porad(niestety bez przyrządu do odpowietrzania), pompowanie pedałem, odkrecenie odpowietrznika, spuszczenie płynu, pompowanie itd. pedał za każdym razem zostawał w podłodze i trzeba było go ręcznie ruszyć... Po kilku powtórzeniach z odpowietrznika leciał już tylko płyn, mimo to pedał po odpowietrzeniu został w podłodze. Wydaje się że sam pedał pracuje jak przed wymianą, może nawet lepiej(łatwiej), biegi wchodzą normalnie, bez zgrzytów ect. sprzęgło bierze jak brało. Z tym pedałem tak ma być?

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

W "zrób to sam" opisałem jak sie odpowietrza sprzęgło co prawda w 166 2.4 JTD ale w reszcie ropniaków z seri JTD powinno byc podobnie

Mieszka w
    LbN
    Auto
    AR 156 1,9JTD SW

Domyślnie

Ok, dokładnie robiłem tak samo, teraz krótka piłka po ostatnim odpowietrzeniu pedał został w podłodze i ręcznie go ruszyłeś czy sam poszedł w górę?

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    To na pewno było ASO (AUTORYZOWANA stacja obsługi)? - w każdym mają przyrząd ciśnieniowy do odpowietrzania i nic nie trzeba naciskać ani sprzęgła ani hamulca
    I tu potwierdzam, że nic nie trzeba naciskać, a jeśli remontujemy układ i po złożeniu jest on całkowicie pusty, to możemy sobie naciskać, wciskać i przyciskać to tzw. ustanej śmierci i układ się nie napełni.
    Siłownik sprzęgła i pompa sprzęgła w momencie spoczynku, czyli gdy nie naciskamy na sprzęgło są że tak powiem w przelewie, a więc aby poprawnie odpowietrzyć, to wystarczy przez lekko popuszczony odpowietrznik znajdujący się na siłowniku odessać powietrze do momentu gdy poleci sam płyn hamulcowy.
    Czyli odkręcamy lekko odpowietrznik. Zakładamy na niego wężyk. Do wężyka coś co zadziała nam jak ssak i odsysamy. Dokręcamy odpowietrznik. Wymieniałem w swoim bolidzie wszystkie uszczelnienia w pompie oraz w siłowniku i zrobiłem to za pomocą zwykłej dużej strzykawki.

P.S. Rocky147 - ten mechanik nie ma pojęcia jak jest zbudowany ten układ.Wspólną częścią układu sprzęgła i hamulca jest TYLKO ZBIORNICZEK i nic więcej. Jak więc może przy odpowietrzaniu hamulców sprzęgło odpowietrzyć się samo ? To takie retoryczne pytanie
    Mam nadzieję, że konkurencja wolnorynkowa wytnie w pień takich mechaników...
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

Cytat Napisał Maro1500 Zobacz post
    Ok, dokładnie robiłem tak samo, teraz krótka piłka po ostatnim odpowietrzeniu pedał został w podłodze i ręcznie go ruszyłeś czy sam poszedł w górę?
    nie do końca kumam.

Jeśli wcisnąłes pedał sprzęgła na poluzowanym odpowietrzniku to pedał zostanie w podłodze. Żeby wysprzęglik zaciągnął nowy płyn ze zbiorniczka idziesz i zakręcasz odpowietrznik ( pedał dalej w podłodze) jak już zakręcisz wchodzisz do auta i podciągasz ręką pedał sprzęgła do góry który zasysa płyn. W tym momencie powinnien być u góry i być twardy.

Czyli trzeba ręcznie go podciągnąć żeby został w górze ( na zakręconym odpowietrzniku)

Mieszka w
    LbN
    Auto
    AR 156 1,9JTD SW

Domyślnie

pompowałem, wcisnąłem pedał, poluzowałem odpowietrznik, leci płyn, zakręciłem, podciągnąłem pedał i jest jak piszesz.
    Czyli trzeba go ręcznie ruszyć
    Dzięki za pomoc!

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 TS 88kW 2001,

Domyślnie

Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8V z brakiem śruby odpowietrzającej sprzęgła.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	nr 1.png
Wyświetleń:	66
Rozmiar:	19.8 KB
ID:	207163Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	nr 2.png
Wyświetleń:	97
Rozmiar:	168.0 KB
ID:	207164Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	nr 3.jpg
Wyświetleń:	164
Rozmiar:	79.4 KB
ID:	207165

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

A ja sie borykam z innym problemem a mianowicie z tego co widziałem sprzeglo jest odpowiednio odpowietrzone - nie leca zadne bable powietrza, ale i tak mam problem z lapaniem sprzegla juz po delikatnym jego popuszczeniu - lapie dosyc szybko, pompka nowa także to nie jest wina, sadze ze moze to byc jeszcze problem z samym wysprzeglikiem - albo do wymiany albo do regeneracji