U mnie turbodziura była zawsze, nieważne czy jak kolektor był jeszcze sprawny, czy znacznie później jak się już porozszczelniał, czy po próbie regeneracji, czy po usunięciu klap, czy po częściowym zaślepieniu EGR, czy po wymianie czujnika doładowania, czy po czyszczeniu EGR, przepływki, klapy gaszącej itp Po prostu, zawsze jak na zewnątrz było cieplej niż 5-10C, to była turbo dziura ok 2500obr.
Dopiero wyeliminował mi ją Cinek (tzn zostało tak ze 2-3Nm w dół na charakterystyce, a było ok 20Nm) jak robiłem chip i pełne zaślepienie EGR - popatrzcie sami na zbiorczy wykres przed i po, na krzywą momentu pomarańczową po modzie, i tą poniżej przed:
![]()
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Mam pytanko czy to zestaw objawów urwanej klapy: białe bąki, głośno pracująca turbina, dziura na niskich obrotach jakby czkawka? Oglądałem takie auto z ogłoszenia.
Ostatnio edytowane przez Mudzak ; 06-02-2017 o 19:45
Jaki silnik?
To też objaw nieszczelności kolektora z niedomkniętym EGR.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
1.9 150km polift, tak tylko turbo gwizdało coś za głośno a i jeszcze było terkotanie na wolnych (bo podczas jazdy nie słyszałem)
Ostatnio edytowane przez Mudzak ; 06-02-2017 o 19:50
No to jest prawdopodobne, że klapka poszła.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Panowie, przymierzam sie do programu u Cinka, po za programem, chce wywalic dpf, klapy oraz egr. Chciałbym wszystko co mechaniczne zrobić na własną rękę, a tylko program u Cinka. Pytanie i pewnie też problem jest taki czy dojadę do niego po tych mechanicznych modyfikacjach 200 km autostradą ?
Z tego co czytałem z klapami nie bd problemu, a dpf i egr ?