Z tym H&R nie doczytałem. Napisze Ci tak, czegokolwiek byś nie zrobił ze zbieżnością i tak nic nie da jak masz H&R na seryjnych amortyzatorach. Mniejsza o to w jakim stanie masz amorki i jakiej marki. H&R mimo progresywności są twarde i aby fajnie pracowały potrzebujesz do nich dobranych amortyzatorów a nie serii. ProKit na serii jeszcze jako tako ujdzie ale nie H&R. Jeżeli Żona tak jak piszesz zwraca uwagę na prowadzenie auta to na pewno nie będzie zadowolona z obecnego setupu nawet jak poprawnie ustawisz zbieżność. Pozostaje Ci albo dobrać amorki do tych springów albo zmienić spężyny. Obecnie masz schrzanione to co chciałeś usprawnić.
W końcu to koła masz w pozytywie czy negatywie?? Negatyw czyli jak pochylają się do środka to norma przy obniżeniu w aucie z wielowahaczem no a poza tym jak jest niewielki poprawia prowadzenie.
Ale jak auto po wymianie zawieszenie może być niestabilne? W dodatku była robiona geometria. Odstawmy sprężyny i udajmy, że jest sam amortyzator na sztywno. Są trzy możliwości - źle zrobiona geometria, jakaś wada w zawieszeniu lub źle zmontowane.
Auto pływa czy....? Jakie konkretnie masz odczucia z jady? Spręzyny tu nic nie wnoszą, one maja działać góra-dół, nie przenoszą innych obciążeń.
Wiele osób wkłąda obniżone sprężyny i jest OK.
Koła mam w lekkim pozytywie, co do jazdy...trzeba walczyć cały czas z kierownicą, zachowuje się troszkę tak jakbym skręcił maglownicę (np w bmw jest taka magiczna śruba do kasowania luzu na maglu)...mam wrażenie, że jak w każdym aucie np. na koleinach autem zabuja to kierownica wraca do pozycji takiej jaka była czyli na wprost a u mnie już jest inaczej - trzeba ja ponownie "naprowadzić"...ciężko jest opisać to niestety...jak wróci do mnie auto, to powalczę jeszcze z tyłem (jeżeli będzie potrzeba) a później pojadę do jeszcze innego warsztatu gdzie wiem, że pełną geometrię zrobią mi dobrze...
Już sam nie wiem kto ma rację z tymi sprężynami...właśnie zawsze wydawało mi się że sprężyna wpływa tylko na twardość...już głupieje![]()
159 2.4 jtdm 235 km - była
Brera 2.2 jts - jest
To zwróć uwagę na zdjęcia...ja nie mówię że jest to straszna różnica ale jest...
159 2.4 jtdm 235 km - była
Brera 2.2 jts - jest