Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Obniżenienie auta a parametry zbieżności

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Łęczyca
    Auto
    były dwie Alfa Romeo 159 SW 2.4 jtd 235 km, 147 1.9 jtd, jest brera 2.2

Domyślnie Obniżenienie auta a parametry zbieżności

Witam!
    Słuchajcie mam takie pytanie...dzisiaj odebrałem belle od mechanika po remoncie zawieszenia...wpadły również nowe sprężyny H&R -35 mm. Niby wszystko pięknie ładnie, ale mam wrażenie, że auto jakby nie było stabilne tak jak powinno być...mechanik stwierdził, że w komputerze ma tylko zwykłą wersję a nie obniżoną i może to mieć wpływ. Jeżeli ma rację to ma może ktoś dostępne parametry które się zmieniają po obniżeniu auta? Z góry dziękuję
    159 2.4 jtdm 235 km - była
    Brera 2.2 jts - jest

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Nowy Sącz/Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 147, 1.9JTD 85kW

Domyślnie

Ustaw zbieżność na diagnostyce, jak zmieniasz cokolwiek w zawieszeniu to powinno się ustawiać zbieżność.

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Po wymianie sprezyn i amorow każde kolo było w inna stronę. Jedz na geometrie.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Łęczyca
    Auto

Domyślnie

Zbieżność i pełna geometria była właśnie ustawiana ale wg. programu, który ma tylko parametry dla seryjnego zawieszenia a nie dla obniżonego ! Właśnie chodzi o to, czy jest jakaś różnica pomiędzy seria a obniżonym zawiasem a jeżeli jest to czy ma ktoś możliwość podania wartości dla obniżonego zawiasu żeby można było dokonać korekcji? Jeszcze jedna kwestia...może to wszystko czyli nowe sprężyny, wahacze góra i dół nowe musi się ułożyć?
    Brera 2.2 jts - jest

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Trzeba zaczynać geometrię od tylnych kół. Było tak robione?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Łęczyca
    Auto

Domyślnie

Niestety nie było mnie przy tym...mam wrażenie że jeszcze może być problem z tylnym zawieszeniem bo kąt tylnych opon nie podoba mi się a jak wiadomo za bardzo nie ma możliwości...pewnie żeby mieć spokój, to rozbiore wszystko z tyłu i wymienię na nowe żeby mieć pewność i spokój na długi czas
    Brera 2.2 jts - jest

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Cytat Napisał peteski Zobacz post
    Jeżeli ma rację to ma może ktoś dostępne parametry które się zmieniają po obniżeniu auta? Z góry dziękuję
    Nie zmienia się nic czego nie można by ustawić ponownie, a pochylenie tylnych kół to niestety pochodna i cena obniżenia. Dobry mechanik i taki któremu się chce serwisując jakieś auta w dłuższej perespektywie potrafi lekko zmodyfikować nastawy obserwując zużycie opon ale co samochód to inaczej i gotowej recepty nie ma. Jeśli wewnętrzne kanty opon przejmują większe obciążenie to nie ma siły żeby się wewnętrzna strona nie zużywała szybciej ale trzymanie w zakręcie lekkiego tyłu sporo lepsze.
    Jak już nie będziesz mógł tego przeboleć to lekkie fasolki wypiłować w górnej śrubie amortyzatora i kąt można skorygować, mocna śruba do tego i się jeździ.
    A co do nerwowości to częsty objaw wymian części zawieszenia. Zrobisz przód a lekko rozklekotany tył zaczyna swoje życie. Miałem podobnie w 156-tce, wymiana prawie wszystkiego po za tylnymi poprzecznymi, mimo że niby nie miały luzów samochód nie prowadził się pewnie. Kupiłem nowe i wszystko wróciło do równowagi.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Camey
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa 156 V6

Domyślnie

Slavol tu Ci dużo konkretów wypisał. Z tym negatywem na tyle nic nie zrobisz przy -35mm no chyba, że właśnie fasolki. Zbieżność nawet jak jest ustawiona pod Alfę seryjnej wysokości (mówimy o sytuacji gdy ustawiono ją poprawnie T>P) nie wpłynie tak bardzo na nerwowość prowadzenia bo tego po prostu nie odczujesz no chyba że masz o wiele więcej receptorów czuciowych od przeciętnego przedstawiciela naszego gatunku. Na jakie amortyzatory założyłeś te Eibachy?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Łęczyca
    Auto

Domyślnie

Mam H&R -y i założyłem je na serie...z tego co widziałem, z tyłu nic nie było ruszane od dość dawna, więc tutaj można się doszukiwać przyczyny...nie wykluczone jest niestety, że mogło być tak że tyłu w ogóle nie ustawiał - taki dziki kraj troszkę mimo tego że znam go...Auto obecnie w lakiernika i jak wróci to pewnie tak samo jak przód poleci całe zawieszenie (pomimo że niby nic nie stuka) z tyłu i zrobię jeszcze raz zbieżność oraz pełną geometrię.
    tak na marginesie koła delikatnie stoją w pozytywie...na oponach ani na zimowych ani na letnich które dostałem nie widać niczego niepokojącego. Najgorsze jest to że to autko dla mojej Żonki a Ona jest bardo na punkcie prowadzenia bardzo przewrażliwiona i chciałbym żeby cieszyła Ją jazda 7-ką
    Brera 2.2 jts - jest

Użytkownik Romeo Avatar kolekszy
    Mieszka w
    Namysłów
    Auto
    AR 156 SW 1.9JTDm-jet 140km powered by

Domyślnie

Jak w 156 mam -30 i lekko /---\ i z przodu i z tyłu. Zawieszenie kompletnie nowe trw. Pomimo negatywu który wychodzi standardowo przy obniżeniu opon mi nie tnie i nie mam żadnych problemów z prowadzeniem

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
    Alfa Romeo 156 SW 1.9Jtd m-jet
    HONDA CBR 1000RR REPSOL

Moja śliczna http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...jtd_m_jet.html
    Człowiek jest wielki nie przez to, co ma, nie przez to, kim jest, lecz przez to, czym dzieli się z innymi
    Kasowanie błędów -Namysłów i okolice pisać PW