Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Rowerzysta Avatar mks
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Giulia Veloce '24

Domyślnie

Ale przecież Giulia nie miała być w założeniu supersportowym Coupe za bańkę, wiec o czym mowa ?

inna sprawa, że obecnie w klasie średniej nikt nie montuje niedoładowanych silników - z prostej przyczyny - doładowany silnik oferuje dużo lepsze osiągi przy mniejszej pojemności, a elastyczność silnika doładowanego pozamiata nawet duże silniki V8 czy V12.

Bez urazy, ale mam trochę wrażenie, że kolega Astona oglądał w wikipedii, koła 19" na allegro, a na wakacje nigdy się nie pakował, skoro w dwie osoby do 159 ma problem się spakować bo te wszystkie krytyczne zarzuty brzmią irracjonalnie

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Fawkes Zobacz post
    To znaczy że auto jest za małe. Ale to dotyczy wszystkich niemal europejskich marek. Auta są malutkie. Dorośli ludzie ledwo wchodzą. W 159 nie jestem w stanie usiąść za sobą, a mam tylko 190cm.
    To nie szukaj auta segmentu D, tylko przynajmniej E. Albo idź na całość i kup S klasę. Na forum Mini też wchodzisz i trolujesz, że Mini jest za małe i nie ma dużych silników?

Cytat Napisał mks Zobacz post
    Bez urazy, ale mam trochę wrażenie, że kolega Astona oglądał w wikipedii, koła 19" na allegro, a na wakacje nigdy się nie pakował, skoro w dwie osoby do 159 ma problem się spakować bo te wszystkie krytyczne zarzuty brzmią irracjonalnie
    +1

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

To znaczy że auto jest za małe. Ale to dotyczy wszystkich niemal europejskich marek. Auta są malutkie. Dorośli ludzie ledwo wchodzą. W 159 nie jestem w stanie usiąść za sobą, a mam tylko 190cm.
    Nie ogarniam...
    Założeniem segmentu D, a zwłaszcza D+ jest nieduży sedan.
    Chcesz większe, proszę bardzo jest segment E i F, gdzie jest i dużo miejsca, i duże silniki.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

1. Nie Brava a Bravo.
    2. Jeśli mówisz o jeździe typowo sportowej, torowej, to sorry, ale ani 159 ani Giulia to nie są auta torowe - w założeniu mają jeździć pod drogach publicznych i jako takie je oceniam. Na tor to bym i tak brał zupełnie inne auta.
    2. Od drogi to izoluje Mercedes E lub S. Tutaj czuję każdy kamyk... tylko nie rozumiem po co mi to czuć na zwykłej drodze, skoro dzięki temu czuję się jak na taczce, a ta niby |"nieznośna" precyzja w takich warunkach ani nie zachwyca ani jej nie czuć.
    1. Brava i Bravo z lat 90tych to to samo zawieszenie i w ogóle konstrukcja, jeździłem tym prawie 10 lat (aha i PROFILE OPON - tak strasznie istotne - te same )
    2. O jakiej sportowej, w ogóle o tym tu mowy nie ma, 159tka NIE ma nieznośnej precyzji więc i nie jest nieznośnie komfortowa, a że Ty starasz się naopowiadać na lewo i prawo jakie to cudaczne masz wymagania, i producenci mają tak zrobić jak chcesz bo będzie foch ! to Twój problem.

3 . o co chodzi Ci w tym ogólnym narzekaniu na autostrady, za duże, za małe profile opon, mieszanie pojęć nie tylko segmentów i zastosowań wozów i ich celów, mieszaniu profilu opony ze średnicą felgi, stawianiu "wymagań" (chłe chłe ) nie do pogodzenia, i co bidna Giulia ma z tym wspólnego?

(nie , nie oczekuję odpowiedzi czy tylko ja wyczuwam znany skądinąd ton i charakter wpisów, może zbieżność przypadkowa , może nie ? )
    Ostatnio edytowane przez Andrzejsr ; 09-02-2017 o 21:40

Użytkownik Świeżak Avatar Fawkes
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    BYŁA: Alfa Romeo 2.0 JTDm 170 KM Sport Plus; JEST: Alfa Romeo 159 1750 TBi Sport Plus

Domyślnie

Cytat Napisał FXX Zobacz post
    Tylko, że przy projektowaniu czegokolwiek, trzeba mieć jakieś założenia.
    Jeśli takim założeniem jest usportowiony sedan segmentu D zachowujący praktyczność, to nie upchniesz wielkiego silnika za przednią oś, a skrzyni nie dasz na tylną, bo najzwyczajniej nie ma na to miejsca

Z resztą, czy kiedykolwiek powstał sedan tego segmentu z silnikiem V12 pod maską? Ja nie kojarzę takowego...

A co do super prowadzenia Astona Martina, to szkoda, że nie ma wyników aktualnych modeli na Zielonym Piekiełku.
    Jedyne, które widzę na liście to DBS z czasem o ponad 0,5 minuty gorszym od Giulii Q...

- - - Updated - - -

Chociażby na to, jak napisał Tomtrz, że w przyrodzie obowiązują pewne prawa fizyki, których nie złamiesz
    Założenie powinno być takie: ZBUDUJMY ŚWIETNE AUTO.

P.S. Te pół minuty na co dzień mi nie przeszkadza... jak mówiłem to nie są auta na tor i wyścigi. Za to Aston pomimo osiągów daje jakiś tam wyższy komfort.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Gdzie ty taką autostradę widziałeś w ostatnim czasie? W tych mitycznych Niemczech? Ile procent takich autostrad tam jest? 5%?
    Pewnie masz rację... Coś koło 5% może mniej nawet. Najlepiej jest na płd-zach. Blisko Renu.
    Mało, fakt, ale są. U nas każda się nie nadaje do niczego.

Auto

Domyślnie

Założenie powinno być takie: ZBUDUJMY ŚWIETNE AUTO.
    I zgodnie z tym założeniem powstała świetna Giulia Q
    Miała być szybka, genialnie się prowadzić, a do tego pozwolić jechać na wakacje w 4 osoby - i taka jest.

Pomijam już fakt, że bez dodatkowych ograniczeń, Twoje założenie jest wyimaginowane i bzdurne jednocześnie.
    Świetne to pojęcie względne...
    Ostatnio edytowane przez FXX ; 09-02-2017 o 21:45

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    BYŁA: Alfa Romeo 2.0 JTDm 170 KM Sport Plus; JEST: Alfa Romeo 159 1750 TBi Sport Plus

Domyślnie

Cytat Napisał mks Zobacz post
    Ale przecież Giulia nie miała być w założeniu supersportowym Coupe za bańkę, wiec o czym mowa ?

inna sprawa, że obecnie w klasie średniej nikt nie montuje niedoładowanych silników - z prostej przyczyny - doładowany silnik oferuje dużo lepsze osiągi przy mniejszej pojemności, a elastyczność silnika doładowanego pozamiata nawet duże silniki V8 czy V12.

A propos tej elastyczności, to może mi ktoś wytłumaczyć co to takiego? I dlaczego wszyscy tak bardzo jej pragną? Poważnie pytam.

- - - Updated - - -

To nie szukaj auta segmentu D, tylko przynajmniej E. Albo idź na całość i kup S klasę. Na forum Mini też wchodzisz i trolujesz, że Mini jest za małe i nie ma dużych silników?

+1
    Chetnie pójdę nawet w F ;-) tyle że AR takich nie robi...
    Mercedesy choć komfortowe to są niemiłosiernie brzydkie.
    Mini to nie samochód dla ludzi...może dla niemowlaków... Moja kosiarka jest większa.

- - - Updated - - -

Nie ogarniam...
    Założeniem segmentu D, a zwłaszcza D+ jest nieduży sedan.
    Chcesz większe, proszę bardzo jest segment E i F, gdzie jest i dużo miejsca, i duże silniki.
    Ale AR tam nie istnieje.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Pewnie masz rację... Coś koło 5% może mniej nawet. Najlepiej jest na płd-zach. Blisko Renu.
    Mało, fakt, ale są. U nas każda się nie nadaje do niczego.
    Otóż błąd. Nadają się świetnie do tego do czego zostały stworzone. To że ty byś chciał, żeby były inne nie oznacza, że twoje "chcenie" ma sens i jest uzasadnione.

PS Belfer na urlopie?

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    1. Brava i Bravo z lat 90tych to to samo zawieszenie i w ogóle konstrukcja, jeździłem tym prawie 10 lat (aha i PROFILE OPON - tak strasznie istotne - te same )
    2. O jakiej sportowej, w ogóle o tym tu mowy nie ma, 159tka NIE ma nieznośnej precyzji więc i nie jest nieznośnie komfortowa, a że Ty starasz się naopowiadać na lewo i prawo jakie to cudaczne masz wymagania, i producenci mają tak zrobić jak chcesz bo będzie foch ! to Twój problem.

3 . o co chodzi Ci w tym ogólnym narzekaniu na autostrady, za duże, za małe profile opon, mieszanie pojęć nie tylko segmentów i zastosowań wozów i ich celów, mieszaniu profilu opony ze średnicą felgi, stawianiu "wymagań" (chłe chłe ) nie do pogodzenia, i co bidna Giulia ma z tym wspólnego?

(nie , nie oczekuję odpowiedzi czy tylko ja wyczuwam znany skądinąd ton i charakter wpisów, może zbieżność przypadkowa , może nie ? )
    To skoro jeździłeś, to powinieneś wiedzieć ze precyzja niemal taka sam.

- - - Updated - - -

I zgodnie z tym założeniem powstała świetna Giulia Q
    Miała być szybka, genialnie się prowadzić, a do tego pozwolić jechać na wakacje w 4 osoby - i taka jest.

Pomijam już fakt, że bez dodatkowych ograniczeń, Twoje założenie jest wyimaginowane i bzdurne jednocześnie.
    Świetne to pojęcie względne...
    Sprawdzę.

- - - Updated - - -

Otóż błąd. Nadają się świetnie do tego do czego zostały stworzone. To że ty byś chciał, żeby były inne nie oznacza, że twoje "chcenie" ma sens i jest uzasadnione.

PS Belfer na urlopie?
    Ok, ale autostrady są do zapieprzania ile się da, a na naszych tak się nie da, stąd wniosek: to nie są autostrady.
    Ja bym chciał by w Polsce po prostu jakieś autostrady były.

Auto

Domyślnie

Ale AR tam nie istnieje.
    To poczekaj aż zaistnieje, podobnież takie są plany, a nie narzekaj, że babcia nie jest dziadkiem...
    Albo kup coś innego.
    Poza wymienionym przez Ciebie Mercedesem masz jeszcze BMW, Audi, Jaguara czy Maserati QP.

- - - Updated - - -

Ok, ale autostrady są do zapieprzania ile się da, a na naszych tak się nie da, stąd wniosek: to nie są autostrady.
    Kolejne wyimaginowane założenie.
    Autostrady są do zapewnienia szybkiego, płynnego i bezpiecznego jednocześnie ruchu. Do zapiep.... ile się da masz tory, i tylko tory.
    Niemcy są tylko wyjątkiem potwierdzającym regułę.