ja niestety nie mogę, gdyż dpfu już nie mam
ja niestety nie mogę, gdyż dpfu już nie mam
Wieczorem zrobie to wrzucę
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
jeżdżę głównie po mieście i wypalanie było średnio co 115 km - to znak że filtr się kończył
Panowie. Wszystko zależy od tego jak i ile się jeździ. Bzdurą jest sprawdzanie po liczniku, kiedy wypala sie DPF, ponieważ na długich trasach będzie się wypalał powiedzmy, po 1200km. A na krótkich trasach, po 700km. Do tego należy wziąść pod uwagę charakter naszej jazdy. Tzn. Diesel przy gwałtownym dodaniu gazu i sporym obciążeniu puszcza czarny dym. I właśnie zadaniem DPFu jest jego zatrzymanie, a następnie po odpowiednim przebiegu, nastepuje ztw. wypalenie nagromadzonej w nim sadzy. Dzieje się tak gdy jeździmy agresywnie. Lub gdy często zdarza nam się ciągać jkieś lawety, kampingi itp. w znacznym stopniu obciążając przy tym jednostkę napędową. Co nastepnie przyczynia się do więkrzej ilości wydalanych czarnych spalin, a przy tym szybsze zapełnianie się sadzą DPFu. Dlatego dobrze jest poruszać się nie obciążając nadmiernie zbyt czesto naszego dieselka. Nie mówię tu o jedżeniu jak "stary dziadzia" lecz o spokojnym kręceniu go na obroty przy rozpędzaniu się. Przedewszystkim unikać gwałtownego wciskania pedału w podłogę gdy nie jest to konieczne. Poprostu jeździjmy w miarę możliwosci tak, jak się jeździ dieslem gdy nie chcemy by nadmiernie puszczał czrny bym. Wtedy w DPFie poproztu nie ma co się osadzać. Pamiętajmy że taką jazdą oszczędzamy nie tylko DPFa. Ale także koło dwumasowe, oraz te nsze nieszczęsne skrzynie biegów. Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez Dawid W ; 11-02-2017 o 08:55
Z DPF jest jescze jeden problem. Potrafi zamaskowac usterki typu nieszczelny uklad dolotowy, niesprawny wtryskiwacz... sądzę lapie dość sprawnie. W takim przypadku, właściciel bedzie sie zastanawial czy to normalne ze wypala sie co 200-300 km, czy filtr juz sie konczy, a przyczyna może leżeć gdzieś indziej.
Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
... large brakes, turbos, alu rims, aero…everything large as if there was something small to compensate for.
Potwierdzam - ja tak miałem. Myślałem, że padł mi DPF. Okazało się, że DPF był spoko a winne były zdechnięte wtryskiwacze.
Demokracja jest zdobywaniem wolności dla siebie kosztem wolności innych, podstawianiem jednej normy przymusowej, na miejsce drugiej.