Alfa 156 2.0; Alfa 156 1.8, Alfa 145 1.4, Alfa 156 2.5V6 Modyficata, Alfa Giulietta M-Air Distinctive Sport Edizione Autodelta.
LEGENDA ALFA ROMEO: ALFETTA.PL
deadswine jestes trollem chyba z forum vw....G30 jest jeszcze lepiej wykonane od f10.Ojciec ma F10 i byl niedawno na prezentacji G30 i prawdopodobnie go kupi bo okazal sie lepszy na testach od w213 e klasy(odrobine).Idz na forum vw.Giulia jest lepszym autem od passata.Pierwszy raz silniki alfy przerosly passata mocowo.Premium to miedzy innymi mocne silniki w swojej klasie-a pasek konczy sie tam gdzie zaczyna sie trojca i alfa.
Według mnie jest powód dla którego ludzie porównują Alfę z passatem, mazdą 6 itd.
Wynika to z tego że Alfa mnie popełniła duży błąd tworząc model podstawowy. Za bardzo zapatrzyli się na Niemców i w ogóle nie wyeksponowali swoich atutów.
Podstawowa Giulia powinna być w 2 wariantach:
• Giulia Super (wersja luxury) – czyli tak jak teraz: normalne zderzaki , felgi „szprychy”, za to piękna skóra w środku i elementy drewniane.
• Za to obecna „podstawowa” Giulia powinna być zamieniona wersją Giulia Sprint (wersja sportowa)
Zderzaki jak w Veloce,
felgi „łezki” jak w Q tylko mniejsze (17-18 cali)
czerwone / żółte/ niebieskie zaciski hamulców.
karbonowe lub aluminiowe progi i dodatki wnętrza.
Tak żeby każdy na pierwszy rzut oka miał wrażenie, że ma do czynienia z czymś wyjątkowym. Z Alfą ze sportową dusza.
Ile te dodatki które wymieniłem mogłyby kosztować? Parę tysięcy? A to zmieniłoby wszystko.
Tymczasem mamy samochód, który niestety wygląda jak gołe dieslowskie wozidło z napędem na przód np A4, Passat, mazda 6 czy inne. Przecież bebechy najtańszej Giuli to 200 koni, napęd na tył, automat, sportowe prowadzenie. Problem w tym, że w ogóle nie jest to wyeksponowane wizualnie. Dlaczego opakowali to w nudną gołą limuzynę?
Było takie porównanie:
Golf GTI nowy 220 koni i 6,5 sek do 100km/h
Giulia podstawowa 200 koni 6,2 sek do 100 km/h.
Podejrzewam, że na torze dzięki napędowi tył jest bardzo dobrze, więc de facto samochód mocno usportowiony. A jak wygląda? Felgi 16, zderzaki bleeee i czarny środek (cytując klasyka) jak w niemieckim urzędzie pocztowym. Dlaczego?
Jednocześnie krytykujecie nowego passata. W cenie Giuli z kilkoma dodatkami mamy 180 Km benzyna labo 190 km diesel, aktywny tempomat do 200 km/h, nawigacje 8 cali z kartą sim (informacja o korkach, car net guide, gogle street view, Mirror link, android auto, car play), head ups display, kamerę cofania i inne udogodnienia. Giulia w tej cenie jest goła. Można zaklinać rzeczywistość, ale dla przeciętnego użytkownika aktywny tempomat i informacje o korkach są 100x ważniejsze niż karbonowy wał czy napęd na tył. W dziale nasze belle forumowicz chwali się giulią rosso. Jego auto ma wyświetlacz 6,5 cala i brak nawigacji (twierdzi że, używa z telefonu). Jedyny powód używać tej z telefonu to brak informacji o korkach. Ale wiecie co? Inni producenci aut mają wtyk karty sim i informacje o korkach. W tym właśnie problem. Telefon to się przyklejało do szyby 10 lat temu. Taka jest prawda. I nie mówię tego bo uważam, że passat jest lepszy. Sam go nie kupię. Obecnie mam passata cc i już mi się znudził. Szukam teraz czegoś innego. Jednak dla przeciętnego zjadacza chleba takie porównania są jak najbardziej na miejscu.
Wiem, że to Alfa i mam gigantyczny sentyment, ale jakoś patrząc i siedząc w wersji podstawowej nie uderzyło mnie duchem sportu, a przecież to relatywnie mocny samochód. To w połączeniu z brakami w sferze komfortu studzi potencjalnych nabywców. Dla przeciętnego kowalskiego to ani samochód komfortowy ani sportowy, a wystarczyło go trochę podrasować wizualnie. Kupisz Alfę to nie będziesz miał aktywnego tempomatu ale sportowe zderzaki, aluminiowe elementy wnętrza, felgi 18 cali i czerwone zaciski. Będziesz gość. Z tego moim zdaniem wynika cały problem i porównania do passata.
Cały ten wywód oczywiście nie dotyczy wersji Q i Veloce. To zupełnie inne para kaloszy. Tutaj nie mam żadnych uwag. Wspaniałe samochody.
Dokładnie to samo można przecież napisać o BMW czy Mercedesie, a ludzie jednak je kupują...
Na klepaniu zwyczajnych aut takich jak piszesz Alfa wyszła bardzo źle. A to dlatego, że ludzie, którzy poszukują zwykłego auta do przemieszczania się z punktu A do punktu B, odruchowo sięgają po niemca i tego nie przeskoczysz. AR nie miała tu nic specjalnego do zaoferowania poza atrakcyjnym wyglądem, który w tym segmencie niewiele znaczy, bo po pierwsze auto ma być funkcjonalne i możliwie tanie w obsłudze. Segment, w który obecnie celuje alfa jest dla ludzi bardziej wymagających.
Jaguar S-type 4.2 V8
Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
Citroen Xantia Activa II V6 - była
Citroen Xantia II 2.0 16V - była
Skoda Felicia 1.3 MPI - była
Porównaj sobie zwis przedni, żeby zobaczyć różnicę między samochodem z napędem na przód i na tył - przecież to się rzuca w oczy:
Dlatego to nie jest samochód dla przeciętnego użytkownika. Przeciętny użytkownik powinien kupować Avensisa. I naprawdę nie rozumiem ludzi, którzy potrzebują samochodu do przemieszczania się i kupują coś innego.
Od kiedy to samochód ma "uderzać duchem sportu" stojąc? Właśnie dlatego samochody mają teraz wygląd agresywnego mydła i byle toczydło wygląda, jakby je wyjęto świeżo z WTCC, mimo że pod spodem 3 cylindry.
No nie wiem. Ja poprzednią Giuliettę miałem w Sport Packu z powiększanymi czerwonymi zaciskami i faktycznie prezentowała się w miarę sportowo (od jednego Amerykanina usłyszałem nawet, że wygląda "prawie jak Ferrari"), tylko co z tego, kiedy byle mocniejszy Seat robił z niej wiatrak? W końcu jest tak, że jak już Alfa wygląda poważnie, to lepiej z nią nie stawać w szranki. Ja osobiście wolę być szybszy, niż na to wyglądam, niż odwrotnie.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Przeglądałem dziś katalog a tam 7,1 do 100km/h przedtem podawali chyba 6,6?
A kolejny powód do porównania Giuli z Passatem to to ze Giulia w ofercie do biznesu kosztuje dokładnie tyle co Passat a już też ma coś wyposażenia. Jak dodamy aktywny tempomat jest około 4k droższa, ale ma lepsze osiągi(mowa o benzynie)
Ostatnio edytowane przez deadswine ; 14-02-2017 o 14:39
To jest powód - porównują je przeciętni użytkownicy samochodów, którym zwisa i powiewa na które koło jest napęd, wyważenie itp (po cholerę to stojąc w korkach, ale i po cholerę komuś kto nie czuje przyjemności z jazdy, jedynie chce wydać tyle i tyle , i chce żeby to było widać).
Ale czy to źle ? dla finansów może i tak, ale co mnie finanse Alfy. Dobrze że zrobiła wóz dla kierowcy.
A co do wyświetlacza i telefonu - nigdy nawigacje samochodowe nie nadążą, za rozwojem smartfonów i nawigacji na nich rozwijanych. Zresztą nie kupuje się nawigacji z doczepionymi kółkami przecież, kupując samochód.