Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Temat: Padła policyjna 159.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Ja tylko pragnę przypomnieć, że to nie są wersje "Municipale". Czyli nasi jeżdzą zwykłymi 159, które są przeciążone elektrycznymi bajerami a instalacja jest seryjna. We Włoszech są egzemplarze z przebiegami powyżej 300 tys. bez większych awarii ale to modele dedykowane do pracy w służbach.
    U nas jak kiedyś zadzwoniłem do kolegi policjanta, że mu w Ducato świeci wsteczne światło zamiast kierunkowskazu to mi odpowiedział, że takie usterki są drobnostkami Bezpieczniki z 20A zmieniają czasem na 30 bo im się palą na tych podrasowanych instalacjach z kilkunastoma odbiornikami prądu ponad miarę.
    Koguty na dachu niektóre egemplarze miały montowane na nitach bez uszczelnień i po kilku dniach użytkowania przychodziły na komendy instrukcje, żeby nie myć dachu pod ciśnieniem bo mocowania przeciekają...
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 14-02-2017 o 20:21

Użytkownik Rowerzysta Avatar kozi_Lukasz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Auto
    Było AR 146 1.4TS, 166 2.4 JTD 2000r. Jest AR 159 2.4JTDm 2008, Giulietta Sprint 2015 170 TCT

Domyślnie

Kiedyś rozmawiałem z policjantem z "9". Powiedział że to nie są zwykle tbi tylko z biturbo. Maski nie podnosił więc nie miałem możliwości dopatrzec. Mówił że mod miał dół poprawić. Może skoro jeszcze stoi w warsztacie to można popatrzeć i potwierdzić bo jakoś mi się wierzyć nie chciało jeżeli to jakiś mod to to może powodować nietypowe problemy

Użytkownik Maniak resoraków Avatar elgritone
    Auto
    916 / 939 / 955

Domyślnie

Cytat Napisał kozi_Lukasz Zobacz post
    Kiedyś rozmawiałem z policjantem z "9". Powiedział że to nie są zwykle tbi tylko z biturbo. Maski nie podnosił więc nie miałem możliwości dopatrzec. Mówił że mod miał dół poprawić. Może skoro jeszcze stoi w warsztacie to można popatrzeć i potwierdzić bo jakoś mi się wierzyć nie chciało jeżeli to jakiś mod to to może powodować nietypowe problemy
    Tak sobie mądra głowa przetlumaczyla skrót TBI. T-bi [emoji14]

Użytkownik Rowerzysta Avatar kozi_Lukasz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Auto
    Było AR 146 1.4TS, 166 2.4 JTD 2000r. Jest AR 159 2.4JTDm 2008, Giulietta Sprint 2015 170 TCT

Domyślnie

Hehe wykluczyć się nie da stereotypy też się skądś biorą

Użytkownik Romeo Avatar dejon
    Mieszka w
    Warszawa/Bielsk Podlaski
    Auto
    Była Alfa Romeo 156 2,4JTD...wkoncu jest 159 SW 1,9JTD 16V 150KM

Domyślnie

Łukasz właśnie to nie bi tutbocoś ledwie program na230km ...Miałem okazję się wziąść ze swoją z nimi szału nie było; )

Napisane na Commodore C64..

Użytkownik Maniak resoraków Avatar taczka464
    Mieszka w
    Ł
    Auto
    AR 159 1.9 8v + chip była , AR 159 TBI TI jest, Crosswagon + chip jest

Domyślnie

Każdej komendzie pada TBi tylko nie żadnemu forumowiczowi. Obstawiam 50% bajki posiadaczy prywatnych vagów. 50% poszanowanie mienia. Choć w tym drugim przypadku trudno tego wymagać- ( Dogonie pirata za 5 km bo olej zimny i turbo słabo smarowane - no bezsens) Mi też się żalił jeden niebieski że auto ogólnie fajne ale w sztuce którą jeździ co raz ten sam czujnik nawala.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał kozi_Lukasz Zobacz post
    nie było takiej wersji, w 159 tylko 200BHP. mocniejsze TBI mają po prostu większa turbinę (Giulietta QV/Veloce i pewnie 4C). policyjne 159 w polsce to najtańsze wersje TBI, golasy + dołożone przez dostawcę radary/radia/koguty itp. Nic nie ma wspólnego ze specjalna wersją dla służb, a takie Alfa wypuszczała (wystarczy spojrzeć do ePera), tyle że wtedy tego przetargu na najtańszą ofertę by nie wygrali.

Inna sprawa że do pracy w Policji, to generalnie silnik wysilony (>100BHP/1L) z turbiną to nie jest najlepsza opcja (bo wypada najpierw wszystko dobrze rozgrzać, a po ostrej jeździe wystudzić turbine - w Policji nie ma takiej możliwości - ruszenie w pościg, z zimnym silnikiem, koniec pościgu, gasi się silnik itp. Dlatego turbiny padają im jak muchy - i to chyba główna awaria policyjnych 9tek (do tego zmiany oleju co 35tys km robią swoje).

Co do konkretnie tej alfy. Nie wiemy jak fachowo została alfa zmodyfikowana pod dołożone akcesoria. W swojej poprzedniej 159 miałem dołożony alarm przez ASO w Bielsku-B. Po paru latach zaczęły się dziać z nim jaja. Znalazłem wiązki, gdzie się podłączyli - trzeba było to widzieć - odizolowanym kablem na długości kilku cm owinęli nieoidizolowany przewód z ori wiązki, nasrali na to cyny, coś tam przytopili izolację ori wiązki i niby był kontakt do czasu aż nie puściło. Na to taśma izolacyjna i gotowe. Taki montaż przez partaczy - i to było auto służbowe dla dyrektora Fiat Power Train - potem ja je kupiłem (3.5 letnie).
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    GTC
    Auto
    Giulietta 1.4 Multiair 170 + TCT '12

Domyślnie

Myślisz, że tylko FCA tak robi? To częstsze niż się może wydawać, choć w prawdziwych markach "premium" starają się robić takich baboli ale wszędzie pracują ludzie. Jednemu w BMW czy innym Lexusie coś spier*** druciarstwem i metodami napraw a'la stodoła, a innemu który kupi Hyundai'a i10 będą robić kawę co wizytę w serwisie Co kraj to obyczaj.

Co do samych 159 w Milicji - to auto jest niedostosowane do warunków. Insignia podobnie, każdy prawie z drogówki opisuje je jako ciężkie, wolne krowy, a samo auto mimo 2.0T i napędu 4x4 nie jedzie

Mieli Polonezy to mogli o nie dbać, robić swapy na nowsze motory i by się nic działo, a że zachciało im się luksusów to cóż

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Zaglądałem pod maskę policyjnej tbi i biturbo tam nie widziałem.
    Ale obok mnie stał znawca i widział

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Użytkownik Maniak resoraków Avatar tomek evo
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159 1.9 150 KM

Domyślnie

Z tymi 2 turbinami to bajka jakaś.