Cześć,
Potrzebuję zaczerpnąć informacji na temat amortyzatorów montowanych w Alfie 147 (w moim przypadku 2005r. 1,6 88KW). Nie jestem użytkownikiem samochodu, więc na jakiekolwiek oczywistości z mojej strony nie ma co liczyć, staram się w tym momencie pomóc mojemu bratu. Sprawa wygląda tak, że kupiony przez niego niedawno egzemplarz ma jak się okazuje niestandardowe, delikatnie obniżone zawieszenie (przynajmniej wg mechanika i sprzedawców części zamiennych z okolicznych sklepów). Z tego co się dowiedziałem standard posiada numer katalogowy 60688991 (lub 50509464 w nowym katalogu), jest powszechnie dostępny, ale wg mechanika za długi o jakieś 2-3cm do obecnie zamontowanych sprężyn. Oznaczenie na zamontowanym w samochodzie amortyzatorze różni się ostatnią cyfrą, 60688992 (50509465). Byłem w ASO, dowiedziałem się, że zawieszenie z takimi amortyzatorami było montowane do samochodów na kraje "tropikalne", wersji GTA, przeszukując forum trafiłem również na oznaczenie TI. Moje pytanie polega na tym, czy obiło się może komuś o uszy o istnieniu takiego zawieszenia (przeglądając google w poszukiwaniu zamienników mam wrażenie, że to swego rodzaju rzadkość)? Sprowadzenie amortyzatorów z Włoch w ASO to kosz +1500zł, ale według serwisantów bez możliwości zwrotów w razie ewentualnych nieścisłości (nie będą mieli komu ich odsprzedać). Zamienniki trafiły mi się również w jakimś sklepie z siedzibą na Litwie (w miarę przystępnej cenie), aczkolwiek nie mogę się z nimi skontaktować, lub coś tego typu http ://www .ebay.de/itm/2x-Bilstein-B6-Stossdaempfer-hinten-Alfa-Romeo-147-TS-JTD-GTA-937-NEU-/391308127229"]http ://www .ebay.de/itm/2x-Bilstein-B6-Stossdaempfer-hinten-Alfa-Romeo-147-TS-JTD-GTA-937-NEU-/391308127229 (nie mogę dodać opcji URL), ale to z kolei również swoje kosztuje. Tutaj pojawia się drugie pytanie, czy nie byłoby ekonomiczniej pozbyć się tego zawieszenia i włożyć w zamian standardowe? Samochód nie będzie eksploatowany "na sportowo", również nikt nie spodziewał się w nim niestandardowego zawieszenia, więc nikomu na nim na ten moment (samochód jest unieruchomiony) nie zależy.
Za wszelkie sugestie i podpowiedzi z góry dziękuję