To chyba jasne, że mowa o innym samochodzie, a nie o 159...
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
To chyba jasne, że mowa o innym samochodzie, a nie o 159...
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Widziałem kiedyś test opon w którym brano pod uwagę fabryczne niewywazenie opon ale go nie mogę znaleźć. Może ktoś wie lub widział coś podobnego?
Gesendet von meinem HTC 10 mit Tapatalk
Hej, lato się zbliża, a że mam do wymiany butki w AR147 żony na obręczach ''17, zacząłem się rozglądać za dobrymi nowymi oponami 205/50R17. Jako, że 115-konne tipo 937 będzie jeździło głównie do miasta, pracy i na zakupy, to budżet max na opony to 1-1,2 kPLN - a więc klasa średnia pretendująca do wyższej. Po średnich doświadczeniach z chińskimi wynalazkami zwróciłem uwagę na topowe opony z pobliskiego koncernu Dębica/Goodyear - mianowicie model Dębica Presto UHP 2. ---> https://www.debica.com.pl/opony/_46?tt=406
Można robić podśmiechujki, że to "jakaś tam dębica" ale parametry same mówią za siebie - klasa paliwowa 'C' i klasa hamowania/zachowania na mokrym 'A' przy hałasie 66-67dB to świetne osiągi.
Poza tym wygląda na porządną oponę - asymetryczna, z dużym rantem ochronnym no i plusem jest tez bieżnik, który zwyczajnie musi mi się podobać.
![]()
Opinie są zaskakująco pozytywne: http://www.oponeo.pl/model-opony/debica-presto-uhp
Jeździ ktoś na Presto UHP 2?
L.
Nie jeździłem na takich, to się nie wypowiem na ich temat, ale te klasy "A" i "C" to można sobie wsadzić gdzieś, w ogóle nie oddają tego, jak zachowuje się opona.
Indywidualna ocena zawsze może być różna, jednak "ktoś" te współczynniki bada, na pewno jest na to dokumentacja i porządne uzasadnienie. Ja wolę "topową" dębicę made in Germany, niż noname z Chin.
Druga sprawa: w grupie Goodyear są takie marki, jak Fulda, Dunlop, Dębica i Sava, z czego Dębica Presto UHP 2 produkowana jest w Niemczech, być może nawet w tych samych fabrykach, co Dunlop i Fulda.
Kupię, przetestuję, porównam do poprzednich, które ujeżdżałem (Pirelli P7, Pirelli P Zero Rosso, Bridgestone Potenza Adrenaline RE002, Michelin Primacy Pilot HP) i się odezwę.
L.
Nie nikt tego nie weryfikuje co najzażylej sprawdzają czy papiery wszystkie się zgadzają. Mało tego pomiar letnich może być wykonywany przy rozrzucie temperatury o ile pamiętam od 5-30 stopni wiec producenci sami sobie wybierają najbardziej optymalne warunki testu.
Co do samej opony to to jest topowy model marki Dębica, a nie koncernu goodyear. Jak się nastawisz na średniaka to się może nie zawiedziesz. Kupowałem zimowe HP2 od Dębicy zrobiłem na nich 10k km i uważam za bardzo dobrą oponę w swojej klasie i raczej w tej kasie trudno o coś lepszego. Z tym, ze do 1,2K zł za komplet są jeszcze Uniroyal RainSport3 i nie wiem czy nie będą lepsze. Przyczepność super tylko ciut głośniejsze i szybciej się zużywają.
Ze spraw łatwiejszych do zweryfikowania miałem opony z 71dB na etykiecie - huczały że hoho (semislick, ale dopuszczone na drogi, więc z etykietami), zamiennie z cywilnymi Nokianami zLine - ciuchutkie. A niby 72dB czyli niby więcej wg etykiety.
Testy trzeba sprawdzać, różnoźródłowe.
A w temacie : do tego auta i tego użytku kupiłbym raczej wielosezonówki i zapomniał na lata o oponach, zmianach itd.
Kupiłem te z Dębicy i też jestem ciekawy jak będzie się sprawowała.Miałem dziś założyć ale nie podobają mi się srebrne ciężarki na czarnej feldze i w poniedziałek idą do wymiany na czarne
P9
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest