No niestety, najpierw fela wielgachna big brake i inne pierdoły, a guma to już na koniecZresztą nie tylko opon to dotyczy.
Choć oczywiście Piotriix ma rację co do dostosowania opon do stylu jazdy . Ja np. 156tkę Vkę pogonię nieraz i używam znacznie bardziej dynamicznie niż 166 Vkę . Tą drugą świadomie w Savy UHP wyposażyłem (również po testach wielu przewertowanych - taka powiedzmy połowa/dolna 1/3cia z opon z jkaiegośtam przyzwoitego poziomu) choć faktycznie mam wrażenie że twardnieją. A 156tkę w zLine Nokiana bo to średnia półka z możliwościami dolnych granic wysokich (o cywilach mowa), w cenie średniej . A torówkę w slicki. Więc trzeba dostosowywać opony do zastosowania jak najbardziej. Przy przy takim zwykłym użytku to poważnie się można myślę nad wielosezonówkami zastanowić i mieć spokój na kilka lat od zmian, dywagacji co kupić, jeden kpl felg to można porządniejsze te wielosezonówki sobie zafundować za pieniążki zamiast 2go kompletu itp. Byle rozmiar był.
Natomiast myślę Piotriix że nie masz racji, co do wartości opinii zwykłego użytkownika - po pierwsze takowy nie ma odniesienia do innych opon, odniesienia_równoległego_ , przekrój opon które ma szanse "poznać" to może kilka modeli. I to nie równolegle a jedne po drugich. Przy czym jedne już stare, drugie świeże. Po drugie użytkuje oponę wiele lat , gdy kończy - są już raczej inne / nowe modele, po trzecie w użytku swym (codziennym, nie testach specjalistycznych) nie dochodzi raczej nawet do 50% możliwości auta i opony , i opoiera się na wrażeniach , a nie pomiarach.
A wszelkie testy mowią o warunkach granicznych, i wyniki mierzą.
Bo turlać się będzie tak samo każda opona (najwyżej różnice w głośności i ścieralności) .
A no i nie możesz takich chłopsko-podbudkowo-piwnych "mądrości" rzucać typu "so panie falkeny i falkeny" . Mowa była o konkretnym falkenie azenis fk510 była, a nie o innych, na co odpowiedziałeś, że ma złą opinię. A to nieprawda po prostu, bo nie ma złych opinii, ma dobre / bardzo dobre wyniki testów - obok nokiana zLine, Pirelii P Zero , Ponad Bridgestone T001 (masa aut na tym z fabryki wyjeżdża) , Michelin Prumacy 3 itd , nad kilkoma tzw pewniakami. Więc może nie rzucajmy takimi mądrościami ok? bo się mity później utrwalają, typu syntetyk rozszczelni stary silnik itp.