Wlaśnie zastanawiałem się żeby na zimę kupić 205/60/16 tylko ze względu na to że mam obniżony samochod i odpada profil 55 przy szer. 205.
Nie wygląda to troche kolego Maciej69 baloniasto u ciebie na tych 60?
Letnie u mnie to 215/55 R16 i to samo zima
Ostatnio edytowane przez marcinq24 ; 09-03-2017 o 06:00
Panowie,
Brat mnie prosił żebym mu wybrał nowe letnie opony do jego 159 SW (1.9jtd 15KM). Poprzednie miał P Zero Rosso 225/50/17. Bardzo był z nich zadowolony, jedyne co chciałby zmienić to żeby były trochę cichsze. Tak więc poczytałem i zostają do wyboru
Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3
Dunlop sport maxx RT 2
Obie na papierze są dość ciche (68db) i kosztują podobnie.
Które z tych opon byście polecili?? Chętnie wysłuchałbym opinii tych co mieli styczność z tymi oponami (eksploatacja, ścieranie).
I jeszcze co do parametrów to w przypadku tych opon indeks 98 występuje tylko z XL. Czy nie będzie za sztywno?? Są jeszcze z indeksem 94 i bez XL.
Ja również szukam letnich opon do takiej 159, ale chciałbym coś tańszego- czy na oponach klasy średniej niczym się nie martwiąc, mogę jeździć trasy po 180 km z pełnym obciążeniem?
Jakie jest Wasze zdanie o oponach nowych, ale wyprodukowanych 2-3 lata temu, mogę mieć taniej, ale dopiero jutro poznam ceny, bo jeszcze nie wiem o jakie modele pytać.
Pozdrawiam!![]()
Waldek to żaden autorytet. Mega słaby merytorycznie jest jego kanał.
Ja kiedyś zakładałem lepsze na przód i straciłem jeno auto, zostało kompletnie rozbite, tył odpłynął na łuku i dobrze że nie było ofiar. Teraz nowe mam zawsze na tyle (jeśli jest duża różnica bieżnika). Przód zostawiam na dojechanie. Mówię oczywiście o pozostawieniu gorszych opon, które mają jeszcze trochę mięsa.
edit:
Tutaj fajnie pokazane co się dzieje ze słabymi oponami przy dużej prędkości.
https://www.youtube.com/watch?v=NP8wit28uHs
Obejrzałem Waldka, dużo gadania a sam test zrobiony beznadziejnie.
Ostatnio edytowane przez jahu ; 12-03-2017 o 18:16