W każdej marce trafiają się "gorsze" egzemplarze. Poczytajcie nasz dział techniczny i np. przygody kolegi Roman35. Akurat mam w rodzinie leona III 1.4 125KM na pasku i auto przelatało już 50kkm bezawaryjnie, oleju zjada ok 0,7l na 15kkm a pali mniej niż niejeden diesel. Z kolei kolega handlowiec elektroniką co 3 lata dostaje nowiutkiego vaga - w 2011r. dostał pastucha 1.8 tsi i w 3 lata nabił nim ponad 150kkm. Jedyna większa naprawa to był zderzak który sam rozwalił. Teraz od chyba 3 lat katuje a4 2.0 tsi w dsg Quattro i po 120kkm lekko zaczyna dsg poszarpywać ale poza tym nic się nie dzieje a auto ma z nim bardzo ciężko. Pomijając serwisowanie w trybie LL to częste starty na LC i latanie bokami w zimie są na porządku dziennymTak więc nie generalizujmy. Kupując w dzisiejszych czasach auto trzeba się liczyć z tym, że zawsze coś może pójść nie tak
![]()
No bo dla dsg ten przebieg to początek końca.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest
bez przesady, regeneracja mechatroniki 1200zł + 800wymiana oleju ale to akurat i tak czynność okresowa w każdej skrzyni. Po 200kkm pewnie wymiana sprzęgieł za 2k. Tragedii nie ma. Ciekawi mnie jak jest z trwałością TCT powyżej 100kkm.
p.s.
plus wieśvagenów taki, ze tam zawsze ktoś rozkmini naprawę, jest pełno używanych części itp. A kurna multiairu nikt nie chce regenerować mimo, że usterka znana od tylu lat.
tak tak tanie jak barszcz a przy 90 km/h VAG dolewa paliwa do baku- lubie takie urban legends. Za taką kasę to chyba piszesz o częściach używanych niewiadomego pochodzenia.
pierwsze sprzęgło dsg z brzegu
https://www.sprzegla24.pl/produkt/ze...FUVkGQodnwcN_Q
a co do regeneracji też pierwszy lepszy link - można znaleźć taniej
http://allegro.pl/audi-regeneracja-s...741186146.html
No trwałość dsg jest już znana
Tyle ile kiedyś w FSO 125.
120 i wymiana i z opisów na forach ww to 5000 to minimum
Bo przeważnie komplet pada.
Tct też ma swoje ograniczenia.
Dlatego w pierwszej edycji był dostępny tylko z MA a nie z QV
Po testach wsadzili do QV
P 9
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest
Ostatnio edytowane przez Roman35 ; 08-03-2017 o 07:55
Mamy też na forum Kolegę, który ma Alfę i Skodę (z DSG) i - z tego co pamiętam - na gwarancji padły sprzęgła w DSG przy dosłownie 30-40 kkm...
Jak w głowie podliczę znanych mi osobiście posiadaczy współczesnej niemieckiej myśli motoryzacyjnej... to chyba jest tylko jeden przypadek, żeby nic poważnego się nie działo. Reszta posprzedawała, albo wymienia moduły za 5-10 tysięcy i mówi, że warto, bo niezawodny i prestiżowy (też tego nie rozumiem). Wszyscy 2006+, żadnych 20-letnich pastuchów.
A ten przypadek bezawaryjnego (póki co) VW TSI to chyba dlatego, że użytkowniczka jeszcze 2000 km nie przekroczyła![]()
Podsumowując: wszystko się psuje, ale Giulietty nie wypadają jakoś dużo gorzej w tym zestawieniu. Z poważnych awarii silnik/skrzynia poza wymęczonym modułem MA to praktycznie NIC SIĘ NIE DZIEJE. C635 w Julce padło komuś? Nie. Turbo w 1.4? Też nie. Wywaliło tłok bokiem? Tak - była kiedyś fotka u Twardowskiego na profilu, ale nie znamy szczegółów na ile KM był podkręcony silnik. Sama konstrukcja jest jak na dzisiejsze czasy solidna, z pewnością nie mniej niż VW TSI.