Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: Proszę o sprawdzenie historii/wyposażenia po VIN

Użytkownik Świeżak
    Auto
    AR 147

Domyślnie

Któryś konkretnie od Viakena polecasz? Trochę tego jest na stronie

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

https://www.viaken.pl/pl/diagnoza-fi...tyku-obd2.html
    Ja mam ten i do kompletu jeszcze elma na bluetooth.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Auto
    -była: Alfa 156 1.8ts , Alfa 147 1.9jtd, jest: Seat Leon 1.9TDI 210hp, Alfa 147 1.9 16v

Domyślnie

Nie wypowiadam się na temat stanu egzemplarza w stosunku do ceny

Co do drzwi w takim razie musisz zdjąć boczek i zobaczyć co się tam narobiło. Nie jest to jakaś szczególnie trudna operacja,więc sam sobie poradzisz. Na pewno musisz to ogarnąć. Pianka między drzwiami a błotnikiem?? W swojej przed fl nie mam czegoś takiego a jest wszystko git. Spróbuj wyregulować drzwi na zawiasach,powinno pomóc.

Co do temperatury,podłącz komputer i zobacz jaką temperaturę pokazuje na ciepłym silniku. Jeśli będzie pokazywał -+ temp ok to albo wina licznika lub gdzieś znika sygnał z czujnika do licznika,jeśli będzie pokazywać na kompie 0 czy tam 50 to wtedy czujnik do wymiany-koniecznie musisz to zrobić,żebyś przypadkiem silnika nie przegrzał.

Jeśli słabo odpala na ciepłym i zimnym silniku to może być cofanie paliwa/zapowietrzanie lub trzeba zrobić korektę kątu wyprzedzania zapłonu.

Co do kabla koledzy już Ci podpowiedzieli.

Ułamany zaczep przycisku, możesz spróbować kupić sam przycisk(raczej ciężko) lub kupić cały przełącznik.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    AR 147

Domyślnie

Ok. Dziękuję bardzo za obszerne info. Interfejs zamawiam. Sprawdzę temperaturę, którą komp pokazuje (najlepiej skorzystać z FES?).
    Z tego co sprawdzałem na postoju to wentylator załącza się na postoju co jakiś czas, więc mam nadzieję, że nie przegrzeję. Tak czy inaczej na razie jeszcze tym autem nie jeżdżę, bo muszę ogarnąć te tematy.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Auto
    -była: Alfa 156 1.8ts , Alfa 147 1.9jtd, jest: Seat Leon 1.9TDI 210hp, Alfa 147 1.9 16v

Domyślnie

Skoro załącza się wentylator to odczytuje prawidłową temperaturę. Czyli musisz skupić się gdzie może tracić info z czujnika do licznika-być może będziesz musiał kupić drugi licznik.

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Czujnik na desce i do kompa to nie ten sam czujnik raczej.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    AR 147

Domyślnie

Właśnie nie wiem jak jest w Alfie, bo to zależy od auta, ale w niektórych autach są np. dwa różne. Jeden na zegary, a drugi do ECU.
    Jak przyjdzie interfejs to zobaczymy co w trawie piszczy. Dodam screeny i coś może się wyjaśni.
    Ostatnio edytowane przez eRd ; 16-03-2017 o 21:05 Powód: Drobne poprawki

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    ALFA GT 1.9 (2005)

Domyślnie

Cytat Napisał eRd Zobacz post
    Właśnie nie wiem jak jest w Alfie, bo to zależy od auta, ale w Astrze F mam np. dwa różne. Jeden na zegary, a drugi do ECU.
    Jak przyjdzie interfejs to zobaczymy co w trawie piszczy. Dodam screeny i coś może się wyjaśni.
    W Alfie 147 i GT jest to ten sam czujnik. Więc trzeba sprawdzić czy silnik się nie przegrzewa oraz sprawdzić wiązkę która idzie do zegarów.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    AR 147

Domyślnie

Dzisiaj udało mi się podpiąć alfę pod elm327 od Viakena. Niestety jedyny moduł z którym mogłem się połączyć to silnik. Był jeden błąd o braku sygnału z czujnika temperatury, ale nieaktywny (tzn. Kiedyś wystąpił, się aktualnie nie występuje). Niestety z innymi modułami nie potrafiłem się połączyć, mimo przełączania na kablu tego czarnego przełącznika. Korzystałem z MES 3.1, próbowałem zmieniać w opcjach programu typ interfejsu na elm327, ale nic to nie dawało.
    Temperaturę silnika widział bez problemu, ale wskazówka na blacie jest nadal na dole, więc to chyba wina zegarów albo wiązki.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    ALFA GT 1.9 (2005)

Domyślnie

Cytat Napisał eRd Zobacz post
    Dzisiaj udało mi się podpiąć alfę pod elm327 od Viakena. Niestety jedyny moduł z którym mogłem się połączyć to silnik. Był jeden błąd o braku sygnału z czujnika temperatury, ale nieaktywny (tzn. Kiedyś wystąpił, się aktualnie nie występuje). Niestety z innymi modułami nie potrafiłem się połączyć, mimo przełączania na kablu tego czarnego przełącznika. Korzystałem z MES 3.1, próbowałem zmieniać w opcjach programu typ interfejsu na elm327, ale nic to nie dawało.
    Temperaturę silnika widział bez problemu, ale wskazówka na blacie jest nadal na dole, więc to chyba wina zegarów albo wiązki.
    Oznacza to problem z zegarami lub wiazka. Sprawdź czy osiąga temp. Ok 90 stopni i ja trzyma. Jeśli przekroczy lub nie będzie jej osiagal - termostat do wymiany. Jesli przekracza - radze nie jezdzic.