Też tak miałem i wymieniłem 3 pompy wspomagania a wystarczyło założyć stetoskop na uszy i kawałek patyka do słuchawki werdykt wyła rolka napinająca pasek klinowy..
może ta rada pomorze..
Też tak miałem i wymieniłem 3 pompy wspomagania a wystarczyło założyć stetoskop na uszy i kawałek patyka do słuchawki werdykt wyła rolka napinająca pasek klinowy..
może ta rada pomorze..
Podłącze się do wątku, mianowicie od pewnego momentu słychać w kabinie wycie (bardziej słyszalne od strony pasażera), co ciekawe nie zawsze występuje, są dni że nic nie słychać. Zazwyczaj występuje nie podczas przyśpieszania ani dodawania gazu tylko przy hamowaniu silnikiem w zakresie obrotów 1,5-2 tyś. Obstawiałem łożysko skrzyni ale chyba to nie to. Z góry dziękuje za pomoc.
P.S. silnik 2.4 jtdm 200km, rozrząd wymieniony 6 tyś temu
To wycie na filmiku to moim zdaniem wspomaganie.
P 9
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest
Może ci to pomoże - w mojej 2.4 210km z 2008 roku, dosłownie dwa dni temu zaczęło się bardzo podobne miauczenie, u mnie winowajcą okazała się nieszczelność na wężu ze zbiorniczka oleju do pompy wspomagania: http://www.forum.alfaholicy.org/159_..._znalezc_.html , otóż, ze zbiorniczka wyciekła mi większość płynu (ilość spadła pod poziom minimalny) i w tym momencie pompa wspomagania zaczęła się zapowietrzać, jednocześnie spieniając olej wspomagania. Spieniony olej, który dalej był tłoczony przez wąż prowadzący od zbiorniczka do pompy pod CIŚNIENIEM nie ciekł, tylko wręcz pryskał w górę mgiełką oleju. Najprawdopodobniej ta mgiełka dostała się też na pasek (klinowy tam jest obok? czy od alternatora? sam już nie wiem, to auto jest zbyt skomplikowane xd).
Piszę o tym, bo wspomniałeś o wymianie zbiorniczka wyrównawczego i pompy wspomagania, co sugeruje, że uciekała ci ilość tego płynu w zbiorniczku - a najbardziej prozaiczny powód to właśnie nieszczelność na rurce.
Problem jest taki, że nie wiem czemu powstaje ten dźwięk - albo dlatego, że naoliwiony pasek dostaje luzów i ślizga, albo że zabrudzona rolka tak ślizga, albo napinasz, albo cokolwiek. Nie jestem wstanie opowiedzieć na pytanie, czy zabrudzony olejem pasek wystarczy wyczyścić i będzie dobrze, ale u mnie to na 100% jest spowodowane wyciekiem tego oleju przez nieszczelność na rurce z tym, że u mnie ten dźwięk nie trwa cały czas, u mnie trwał raz zaraz po uruchomieniu na zimnym silniku i przestał, kiedy go wyłączyłem/włączyłem po 2 kilometrach (co sugeruje napinacz), ale wczoraj np. miałczał przez ok. 15 kilometrów, po czym sam z siebie całkowicie przestał.
Ale co w takim razie z tym wspomaganiem skoro pompa została wymieniona na zregenerowaną, a i zbiornik na nowy bez fabrycznej wady?
- - - Updated - - -
Generalnie powodem wymiany zbiornika było właśnie wycie. Podejrzewano na początku, że może jest to kwestia tego sitka. Płynu w zasadzie raczej nie ubywa, jeżeli już to baardzo znikome ilości.
Pozostaje ci stetoskopMoim kandydatem jest "coś" na pasku wielorowkowym, tam olej ma się dostać najłatwiej.
To wycie na filmie nagrałem osobiście![]()
Rolka napinająca pasek osprzętu - ta pod łapą silnika (co zresztą dodałem w opisie pod filmem).
Ostatnio edytowane przez Budzy ; 14-03-2017 o 21:30
Jakiś opór jest, ale nie powiem żeby chodziło jakoś ciężko![]()