Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 80

Temat: Tomek Karolak i jego Alfy

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał rafter Zobacz post
    Nie wiem jak z awaryjnością Audi ,ale jesli chodzi o jakość wykonania między 159 a A5 to jest przepaść niestety.
    A jak to wygląda cenowo ?

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

AR_33
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał 75andrew155 Zobacz post
    A jak to wygląda cenowo ?
    Cennik Audi A5:

1798 turbo diesel cena od: 138640 PLN
    1968 turbo diesel cena od: 170240 PLN
    1984 turbo benzynowy cena od: 144640 PLN
    1984 turbo diesel cena od: 156460 PLN
    2698 turbo diesel cena od: 186940 PLN
    2967 turbo diesel cena od: 216340 PLN
    3197 benzynowy cena od: 214240 PLN
    4163 benzynowy cena od: 256740 PLN

Cena Alfa Romeo 159:

1796 benzynowy cena od: 99900 PLN
    1910 turbo diesel cena od: 109900 PLN
    2387 turbo diesel cena od: 139900 PLN

Pozostawię to bez komentarza

epion
    Gość

Domyślnie

czemu wy porownujecie swoje 156 do a5? i jeszcze dziwicie sie ze jest to wielka przepasc.... porownajcie je do audi a4 b5 albo b6 to ciekawe ktory z was wybralby audi...

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI

Domyślnie

Cytat Napisał kasbak Zobacz post
    Ale teraz koledzy to podnieśliście mi ciśnienie, zapytam po jakiego h.. jeżdzicie alfami a niektórzy nawet nie alfą skoro wam sie podobają "niemieckie cuda techniki"
    Bo tak jak napisałem wcześniej - z powodu designu, w planach miało być bardzo dostojnie - mesio W211, ale są w życiu ważniejsze priorytety, zwłaszcza jak większość kasy z auta poszła na działkę budowlaną

no i postanowiłem złamać stereotyp awaryjności tych aut, bo pomyślałem że to nie możliwe że to az tak żle wykonane i awaryjne ..Niestety nie udało się:]

i wkurza Mnie gadka jak ktoś pieprzy, że ci, co narzekają to ich nie stać na A5 czy coś, posłuchajcie siebie - właśnie ci, których na nic innego nie stać to bronią swego jak stare baby Rydzyka, zamiast podejść do tego obiektywnie
    ...może o sobie też mają takie zdanie ' jestem najlepszy, jestem supermenem ' cóż... pewnie tak

Cytat Napisał rafter Zobacz post
    Wybaczcie mi proszę ale ja jestem tym zdrajcą który zamienił 159 na A5 po 9 latach jeżdżenia Alfami . Powodem była awaryjność 159 .Kupiłem Alfę nową w salonie i przez 2,5 roku eksploatacji miała 5 !!! poważnych awarii , z jazdą na lawecie włącznie ,i to wszystko do przebiegu 50 tys km.Miałem jej po prostu dość. Nie wiem jak z awaryjnością Audi ,ale jesli chodzi o jakość wykonania między 159 a A5 to jest przepaść niestety.
    No i wszystko na temat, taka smutna prawda... opisz proszę audi po przebiegu 50tyś a może akurat - zobaczymy

aż dziwne że jeszcze w twoją stronę nie poszły teksty że 'kupiłeś chłam, nie dbałeś itp bo ja mam 156/166/145/146/33 itp itd - i zrobiłem nią 300tyś po biegunie, na marsie i dnie oceanu, na Mount Everest na wstecznym wjechałem a tylko musiałem wymienić żarówkę postojową, i przepchać rurę wydechową bo wiewiórka się zakleszczyła'

Cytat Napisał AR_33 Zobacz post
    , historia to coś więcej niż tylko przeszłość, z racji historii rodzi się legenda marki,
    Tzn. że lamborghini są powolne i dla rolników, bo historia bierze się właśnie od ciągników rolniczych... a przecież historia świadczy o marce

, Co do tego jak jest i jak będzie, to racz zwrócić swoją uwagę na to, że jedyny koncern motoryzacyjny który ma się dobrze, a nawet bardzo dobrze, to FIAT, a co za tym idzie ALFA ROMEO i LANCIA.
    Nie prawda, mam wyżej postawionego kolegę we fiacie w polsce i opowiadał już parę miesięcy temu co się dzieje tam, praca na pół gwizdka, zwolnienia, nie płacą, i jaki popłoch w centrali we Włoszech, więc tutaj mnie nie przekonasz bo to pewne niezależne źródło

, Jeśli Alfa będzie kosztowała tyle co A5 z całą pewnością nie będzie jej ustępować pod względem wykonania
    no proszę bardzo
    159 2.4 JTD Distinctive 155000zł
    A5 2.0 TFSI 145000zł

czyli ta alfa jest lepiej wykonana o audi tak?
    Ostatnio edytowane przez RogerIZ28 ; 29-06-2009 o 23:15

diesel power http://je.pl/qeuy

ViP Romeo Avatar puotek
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    156FL Q2

Domyślnie

Ktoś inny wcześniej zaczął bardziej kuriozalne porównania

Jaką sztuką jest zrobić tańsze i (bądź co bądź) gorsze auto od Audi i później usprawiedliwiać wszystkie niedociągnięcia niższą ceną od niemieckiej konkurencji. Śmiem przypuszczać, że nawet gdyby Alfa zdrożała to te kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy, to wciąz pozostawiałaby sporo do życzenia w kwestii wykonania. Nawet sportowa tradycja Alfy zostaje tutaj poddana w wątpliwość, brak mocnego serca to kolejny słaby punkt nowych alf

Jestem zwolennikiem włoskiej motoryzacji, jednak nie jestem zwolennikiem skreślania wszystkiego co niemieckie dlatego, że jest niemieckie.
    Może mi ktoś powiedzieć w czym (poza historią) A5 jest gorsze od Alfy 159? Nie wspominając już o 156 czy 146

I nie chciałbym, żeby moje posty w tym temacie były traktowane jako atak na markę, próbuję tylko zachować obiektywizm i popatrzeć na to wszytko odrobinę z boku...
    Ostatnio edytowane przez puotek ; 29-06-2009 o 23:17

cin_ek
    Gość

Domyślnie

szkoda że Alfa dla niektórych jest tylko etapem przejściowym albo zamiennikiem niespełnionych marzeń ale może lepiej że wymienią Ją na a5 bo być może trafi w dobre ręce.

Roger jeżeli już porównujesz ceny to fajnie by było identycznych przykładów. Audi w konfiguracji jak podana przez Ciebie Alfa to wydatek 215 tyś kontra 155 tyś

Karolak widać że sercem jest przy włoskiej motoryzacji, a Audi ma zapewne bo oni zapewne zabiegali żeby kupił i niejako promował markę. A kto by nie kupił gdyby dostał upust tak jak on

adasco
    Gość

Domyślnie

Puotek - obiektywnie, to bije mnie to, ze Audi jest takie idealne. Ale czy to A4, czy A5 czy 6 - dla mnie wygladaja tak samo. I zadne mi sie nie podoba. Nawet cygaro nigdy mi sie nie podobalo. Jedyny niemiecki woz, ktory byl w stanie mnie jakos zakrecic to garbus, ale taki z lat 50-tych.

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI

Domyślnie

Cytat Napisał puotek Zobacz post
    Jestem zwolennikiem włoskiej motoryzacji, jednak nie jestem zwolennikiem skreślania wszystkiego co niemieckie dlatego, że jest niemieckie.
    bardzo dobrze napisane

Cytat Napisał cin_ek Zobacz post
    szkoda że Alfa dla niektórych jest tylko etapem przejściowym albo zamiennikiem niespełnionych marzeń ale może lepiej że wymienią Ją na a5 bo być może trafi w dobre ręce.
    Tak wiemy że kupiłeś alfę nie dlatego że tania a z miłośći i że pierwszym twoim słowem nie było 'mama' ani 'tata' tylko 'alfa', a jak byłeś mały to miałeś modeliki tylko alfy nie? tak ja to wszystko wiem, i pewnie plakatów innych aut jako dziecko też nie miałeś bo urodziłeś się przecież miłośnikiem alfy...

A jak masz zamiar pieprzyć o trafianiu w dobre ręce to zobacz porównaj auta, włóż 10tyś i wtedy pogadamy która trafiła w lepsze ręce

KONIEC CINEK bo temat schodzi na złą drogę

powtarzam nie jestem wrogiem marki, bo gdybym był to była by to kwestia tygodnia i nie ma jej u mnie, ale nienawidzę ludzi którzy tak skreśląją wszystko inne, uważają się za boga, i że wszystko co mają jest najlepsze, ich wiedza największa i wogule są cudowni - cholerny narcyzm

Cytat Napisał cin_ek Zobacz post
    Roger jeżeli już porównujesz ceny to fajnie by było identycznych przykładów. Audi w konfiguracji jak podana przez Ciebie Alfa to wydatek 215 tyś kontra 155 tyś
    Jakiej konfiguracji?? i tak za dobre wybrałem to audi - lepiej przyspiesza, wieksza prędkość maksymalna, wyposażenie też więc o co chodzi?
    Ostatnio edytowane przez RogerIZ28 ; 30-06-2009 o 00:00

diesel power http://je.pl/qeuy

cysio
    Gość

Domyślnie

Tak czytam tego posta odnośnie tego A5 i w ogóle nie wiem dlaczego znowu jakieś kłótnie i przepychanki. Tak czy inaczej mi się A5 podoba, ale podobał mi się swego czasu Seat Leon II, jeżdżę takim od ponad roku, rocznik 2007 a Alfa 2001. Mogę powiedzieć, że zawsze jak wsiadam do Alfy to czuję się lepiej i przyjemniej, lepiej mi się jeździ, itd... A Seacik jest taki zwykły na codzień. A5 to ładne auto ale to nowa generacja i winna być porównywana do 159. Myślę, jednak że gdybym jeździł A5 na codzień to szybciej znudziłaby mi się niż 156, ale pewnie się nie przekonam bo nie mam w planach jej zakupu. Jeżeli będę zmieniał samochód to nie na A5 a właśnie 159.

I na koniec przypomnę; wszystkie te wynalazki, 156, Leon II, A5 to twór jednego projektanta:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Walter_de'Silva
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Walter_de%27Silva

AR_33
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał RogerIZ28 Zobacz post
    Tzn. że lamborghini są powolne i dla rolników, bo historia bierze się właśnie od ciągników rolniczych... a przecież historia świadczy o marce
    Kolego, bardzo proszę czytać ze zrozuminiem tekstu, a nie cytować fragment wyrwany z kontekstu, bo to już jest manipulacja

Cytat Napisał RogerIZ28 Zobacz post
    no proszę bardzo
    159 2.4 JTD Distinctive 155000zł
    A5 2.0 TFSI 145000zł

czyli ta alfa jest lepiej wykonana o audi tak?
    Porównaj prosze, wyposażenie tych samochodow i przestań uprawiać demagogie
    Nie mam zamiaru się z nikim kłucić, ale na pewne sprawy trzeba patrzeć obiektywnie