Czy obserwowałeś też falowanie obrotów w czasie wysokich korekt?
Czy obserwowałeś też falowanie obrotów w czasie wysokich korekt?
Obserwowałem. Nie jestem pewien czy zawsze ale leciutko pływają. Wskazówka ledwo co się rusza ale na ucho słychać że to nie są równe obroty. A co sugerujesz?
- - - Updated - - -
Patrzę teraz w logi i widzę że to jest rozrzut na poziomie 70-80obr. Ale parzę też w logi kolegi który u mnie był sprawnym autem i jest podobnie.
Szukam podobieństw z moją awarią, która występowała jakiś rok temu. Ale w sumie to nie widzę poza tym, że auto po odpaleniu "chodzi na 3 gary". Moim zdaniem jest jakiś problem z paliwem. Ale ciężko z daleka oceniać.
Sprawdzałeś jak odpala na odpiętym przepływomierzu przy wystąpieniu tej usterki?
Sprawdziłem z odpiętą przepływką. Nic to nie daje. Alfa dalej nie odpala.
Tak, wszystko jest ok. Ponaginałem blaszki jeszcze na stykach tego czujnika i wszystkich wtryskach (w gniazdach). Zero efektu.
Marek. Liqui Moly 5156. Jest to preparat mieszany z paliwem który może pomóc w przypadku problemów z wtryskami. Wlej, spróbuj. Ja raz wlałem choć kłopotów nie było. A silnik "na ucho" chodzi lepiej. Spróbuj, nie wiele tracisz, a może coś się wyklaruje.
Gdyby tu chodziło o jakieś drobne trudności to byłbym w stanie uwierzyć że taki specyfik coś da. Ale tu auto nie odpala i ani myśli zaskoczyć. Chemia na nic się nie zda. Wygląda na to ze do czwartku jej się nie odwidzi i nie odpali więc chyba jestem zmuszony wyciągną wtryskiwacze i zawieźć je na diagnozę do specjalistycznego serwisu. Rozpytywałem już wstepnie i ponoć mogą tak szwankować.
Innych pomysłów brak.
Oczywiście, Zrobisz jak Zechcesz. Ja natomiast, czytałem na jakimś forum, że gostkowi rozruszało wtrysk, który dawał efekt zapieczenia się. I pomogło. Mimo że wtrysk poszedł do wymiany, to było wiadomo już na 100% czego i gdzie szukać. To jest dość silny środek czyszczący. Nie Bądź taki na "nie" bo czasem prosty środek może pomóc. Jeżeli nie naprawić, to choć zawęzić krąg poszukiwań![]()